Luonnossa liikkujalta kysytään nyt varovaisuutta – näillä alueilla erittäin suuri maastopaloriski
Lämpöä yksille, räntää toisille – tältä näyttää tulevien päivien sää
Tuorein kuukausiennuste: Lämpimin ilma väistyy – pohjoisessa räntäsateet mahdollisia
Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: ”Lämpimältä näyttää, mutta…”
Mainos latautuu…
Luonnossa liikkujalta kysytään nyt varovaisuutta – näillä alueilla erittäin suuri maastopaloriski
Lämpöä yksille, räntää toisille – tältä näyttää tulevien päivien sää
Tuorein kuukausiennuste: Lämpimin ilma väistyy – pohjoisessa räntäsateet mahdollisia
Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: ”Lämpimältä näyttää, mutta…”

Siitepölytiedote

Tilanne 17.5.

Siitepölytilanne 17.5.

Ennuste 18.5.–21.5.

Siitepölyennuste 18.5.–21.5.
Siitepölykartan selite

Siitepölytilanne 2024

Turun yliopiston siitepölytiedote 17.05.2024
Tilanne
Koivu kukkii maan etelä- ja keskiosissa. Kukinta jatkuu Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Koivun siitepölyä kulkeutuu eteläiseen Lappiin. Ensimmäiset heinät ovat aloittaneet kukintansa maan lounaisosien ja Uudenmaan lämpimillä kasvupaikoilla. Lepän kukinta jatkuu heikkona Keski- ja Pohjois-Lapissa. Koivun siitepölymäärät vaihtelevat maan etelä- ja keskiosissa kohtalaisista runsaisiin. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa määrät ovat enimmäkseen kohtalaisia. Lapissa koivun siitepölyä on ilmassa vähän. Heinän siitepölyä on ilmassa hyvin pieniä määriä maan lounaisosissa ja Uudellamaalla. Lepän siitepölymäärät ovat enimmäkseen vähäisiä Keski- ja Pohjois-Lapissa.
Ennuste
Koivun kukinta jatkuu maan etelä- ja keskiosissa. Kukinta voimistuu Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Koivun siitepölyä kulkeutuu Etelä-Lappiin. Heinien kukinta voimistuu maan eteläosissa. Lepän kukinta jatkuu heikkona Keski- ja Pohjois-Lapissa. Koivun siitepölyä on kukinta-alueella ilmassa kohtalaisesti ja runsaasti. Viikonlopun aikana koivun siitepölyä odotetaan kulkeutuvan enimmillään kohtalaisia määriä eteläiseen Lappiin. Heinien siitepölyä on ilmassa pieniä määriä maan eteläosissa. Lepän siitepölymäärien odotetaan jäävän vähäisiksi Keski- ja Pohjois-Lapissa.

Siitepölykausi

Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Suomi-Trivia

Lämpimin paikka 18.5.
+25,5 °C
 
Sateisin paikka 18.5.
7,9 mm
 
Kylmin paikka 18.5.
+0,0 °C
 
 
Viime viikon sateisin paikka
9,9 mm
 
Viime viikon lämpimin paikka
+17,4 °C
12.5.
Viime viikon kylmin paikka
-13,2 °C
8.5.
 
Viime kuun lämpimin paikka
+20,8 °C
29.4.
Viime kuun sateisin paikka
96,4 mm
 
Viime kuun kylmin paikka
-34,3 °C
3.4.

Päivitetty 19.05. 10.26

Kuukausiennuste

Foreca YouTubessa