Paikanna

  Kuukausiennuste

  Kylmin ilma väistyy Suomen yltä

  Tällä viikolla laaja kylmän ilmamassan alue peittää koko itäisen ja pohjoisen Euroopan, myös Suomen. Se tuntuu ja näkyy myös paikallissääennusteissa: päivälämpötilat eivät jaksa nousta edes 10 asteen tuntumaan kuin maan eteläosassa ja öisin pakkaslukemia mitataan paikoin aivan etelässäkin. Tähän aikaan vuodesta tavanomaisesti etelässä lämpötila nousee 15 asteen tuntumaan, maan keskivaiheilla ollaan 10 asteen molemmin puolin ja vain pohjoisessa jäädään 10 asteen alle.

  Läntisessä Euroopassa näkyy vuodenajan keskiarvoa lämpimämmän ilman alue, joka hivuttautuukin ensi viikkoa kohden ainakin lyhytaikaisesti myös Suomeen.

  Tuo lämpimän ilman lähestyminen näkyy kuukausiennusteessa ensi viikolla. Suomeen lämpö pääsee vain osin, mutta kylmin ilmamassa väistyy yltämme. Muualla Euroopassa lämpimän ilmamassan vaikutus näkyy, viikon keskilämpötila on vuodenajan keskiarvon yläpuolella.

  Lokakuun ensimmäisillä viikoilla eli kuukausiennusteen jälkipuoliskolla tilanne näyttää jatkuvan, joskin ennuste ottaa maltillisemman kannan lämpötiloihin. Lämpötilat pysyvät ennusteen mukaan joko vuodenajan keskiarvon tasolla tai sen yläpuolella sekä Suomessa että koko Euroopassa.

  Runsaimmat sateet väistyvät

  Sateen kuukausiennuste näyttää tällä viikolla Suomen sisämaahan kuivaa säätä, mutta merialueiden tuntumassa sademäärät ovat runsaampia kuin tähän vuodenaikaan yleensä. Euroopassa muutenkin värejä riittää: yleisilme lämpimän ilmamassan kattamasta mantereesta on vähäsateinen, mutta poikkeuksiakin on; erityisesti tuhoisista tulvista kärsineeseen Espanjaan on odotettavissa yhä uusia sateita.

  Ensi viikolla asetelma muuttuu. Sateet painottuvat Britteinsaarten länsipuoliskolle, osaan Keski-Eurooppaa sekä Skandinaviaan. Suomeenkin asti sateisuus ulottuu jonkin verran, mutta pääosassa maata odotetaan vuodenajalle normaaleja sademääriä.

  Lokakuun alkuviikot eivät tuo Suomeen suuria muutoksia: sademäärät pysyvät joko vuodenajan keskiarvon tasolla tai hiukan sen sateisella puolella. Euroopassa sateiden painopiste muuttuu vähitellen Keski-Euroopasta kohti Välimeren seutua, kun taas Britteinsaarten ja Skandinavian seudulla näkyy merkkejä mahdollisesta kuivemman ilman alueesta.

  Päivitetty 17.9. 12.00

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 17.9.
  Kristiinankaupunki-Majakka
  +16,9 °C
   
  Kylmin paikka 17.9.
  -1,5 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  Kristiinankaupunki-Majakka
  +26,8 °C
  10.9.
  Viime viikon kylmin paikka
  Salla-Naruska
  -5,2 °C
  15.9.
  Viime viikon sateisin paikka
  60,2 mm
   
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +27,9 °C
  29.8.
  Viime kuun kylmin paikka
  -3,5 °C
  10.8.
  Viime kuun sateisin paikka
  114,9 mm
   

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa