Siitepölytiedote

Tilanne 26.5.

Siitepölytilanne 26.5.

Ennuste 27.5.–1.6.

Siitepölyennuste 27.5.–1.6.
Siitepölykartan selite

Siitepölytilanne 2023

Turun yliopiston siitepölytiedote 26.05.2023
Tilanne
Koivun kukinta on päättynyt maan eteläosissa ja lähestyy loppuaan maan keskiosissa. Kukinta jatkuu Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa ja on alkanut Etelä ja Keski-Lapissa. Koivun siitepölyä kulkeutuu koko maahan. Heinien kukinta jatkuu maan eteläosissa ja kukinta on alkanut maan keskiosissa. Lepän kukinta on päättynyt Lapissa. Koivun siitepölymäärät ilmassa vaihtelevat maan eteläosissa ja Pohjois-Lapissa kohtalaisista runsaisiin. Muualla maassa määrät vaihtelevat runsaista erittäin runsaisiin. Heinien siitepölymäärät ilmassa vaihtelevat erittäin vähäisistä vähäisiin maan etelä- ja keskiosissa. Maan etelä- ja keskiosissa ilmassa on runsaasti havupuiden siitepölyä. Runsaana esiintyvä havupuiden siitepöly näkyy keltaisena kerroksena pinnoilla, mutta aiheuttaa allergiaoireita vain harvoille. Sade laskee ilman siitepölymääriä.
Ennuste
Koivun kukinta päättyy maan keskiosissa ja heikkenee Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Kukinta jatkuu Lapissa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta, missä kukinnan odotetaan alkavan viikon kuluessa. Heinien kukinta jatkuu maan etelä- ja keskiosissa. Koivun siitepölymäärät vaihtelevat maan etelä- ja keskiosissa kohtalaisista runsaisiin. Maan pohjoisosissa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta määrät vaihtelevat runsaista erittäin runsaisiin. Pohjois-Lapissa määrät vaihtelevat kohtalaisista runsaisiin. Heinien siitepölymäärät vaihtelevat erittäin vähäisistä vähäisiin maan etelä- ja keskiosissa.

Siitepölykausi

Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Suomi-Trivia

Sateisin paikka 27.5.
7,0 mm
 
Lämpimin paikka 27.5.
+16,6 °C
 
Kylmin paikka 27.5.
Kilpisjärvi Saana
-6,5 °C
 
 
Viime viikon lämpimin paikka
+24,7 °C
15.5.
Viime viikon sateisin paikka
45,6 mm
 
Viime viikon kylmin paikka
Kilpisjärvi Saana
-4,8 °C
18.5.
 
Viime kuun lämpimin paikka
+21,0 °C
26.4.
Viime kuun sateisin paikka
Halsua, Purola
61,3 mm
 
Viime kuun kylmin paikka
-25,9 °C
3.4.

Päivitetty 28.05. 09.38

Kuukausiennuste

Kuukausiennuste: Kuukausiennuste teki täyskäännöksen kesäkuun alun osalta – ”Toivotaan, että juhannusviikon ennuste toteutuu”

Kuukausiennuste teki täyskäännöksen kesäkuun alun osalta – ”Toivotaan, että juhannusviikon ennuste toteutuu”

Sää on lähiaikoina vaihtelevaa.

Julkaistu 28.5.

Foreca YouTubessa