Paikanna

  Siitepölytiedote

  Tilanne 23.7.

  Siitepölytilanne 23.7.

  Ennuste 24.7.–28.7.

  Siitepölyennuste 24.7.–28.7.
  Siitepölykartan selite

  Siitepölytilanne 2021

  Turun yliopiston siitepölytiedote 23.07.2021
  Tilanne
  Heinät kukkivat koko maassa. Pujo kukkii koko levinneisyysalueellaan maan eteläosista Etelä-Lappiin. Heinien siitepölymäärät vaihtelevat maan eteläosissa ja Pohjois-Pohjanmaalla vähäisistä kohtalaisiin. Muualla maassa siitepölymäärät ovat vähäisiä. Pujon siitepölymäärät vaihtelevat maan itäosissa vähäisistä kohtalaisiin ja ovat muualla kukinta-alueella vähäisiä. Alternaria-homesienen itiömäärät ilmassa ovat kohtalaisia maan eteläosissa.
  Ennuste
  Heinien kukinta jatkuu koko maassa. Pujon kukinta voimistuu maan etelä- ja keskiosissa. Heinien siitepölymäärien odotetaan vaihtelevan maan eteläosissa vähäisistä kohtalaisiin. Muualla maassa määrät ovat enimmäkseen vähäisiä, mutta voivat Keski- ja Pohjois-Lappia lukuun ottamatta nousta hetkellisesti kohtalaisiksi. Pujon siitepölymäärien ilmassa ennustetaan vaihtelevan maan itäosissa kohtalaisista runsaisiin. Muualla kukinta-alueella Etelä-Lappia lukuun ottamatta määrät ovat enimmäkseen kohtalaisia. Etelä-Lapissa määrät jäävät vähäisiksi.

  Siitepölykausi

  Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

  Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

  Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

  Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

  Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

  Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

  Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

  Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

  Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

  Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

  Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

  Lue seuraavaksi: Miljoona suomalaista oirehtii siitepölystä

  Viimeksi katsomasi paikat

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 24.7.
  2,5 mm
   
  Lämpimin paikka 24.7.
  +24,8 °C
   
  Kylmin paikka 24.7.
  +1,4 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +34,0 °C
  15.7.
  Viime viikon sateisin paikka
  45,9 mm
   
  Viime viikon kylmin paikka
  Kilpisjärvi Saana
  +3,4 °C
  19.7.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +33,6 °C
  22.6.
  Viime kuun sateisin paikka
  122,8 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  Kilpisjärvi Saana
  -2,4 °C
  16.6.

  Kuukausiennuste

  Foreca YouTubessa