Paikanna

  Siitepölytiedote

  Tilanne 4.5.

  Siitepölytilanne 4.5.

  Ennuste 5.5.–9.5.

  Siitepölyennuste 5.5.–9.5.
  Siitepölykartan selite

  Siitepölytilanne 2021

  Turun yliopiston siitepölytiedote 04.05.2021
  Tilanne
  Lepän kukinta on päättynyt maan etelä- ja keskiosissa. Kukinta jatkuu maan pohjoisosissa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Koivun kukinta voimistuu Lounais-Suomessa ja Uudellamaalla. Lepän siitepölymäärät ilmassa ovat maan pohjoisosissa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta enimmäkseen kohtalaisia. Maan keskiosiin voi kulkeutua vähäisiä määriä lepän siitepölyä. Koivun siitepölymäärät ovat enimmäkseen kohtalaisia kukinta-alueella, mutta voivat nousta ajoittain runsaiksi. Sateet laskevat ilman siitepölymääriä.
  Ennuste
  Lepän kukinta jatkuu heikkona maan pohjoisosissa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Koivun kukinta voimistuu Lounais-Suomessa ja Uudellamaalla, ja kukinnan odotetaan alkavan myös muualla maan eteläosissa. Lepän siitepölymäärien odotetaan vaihtelevan vähäisistä kohtalaisiin maan pohjoisosissa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Koivun siitepölymäärien odotetaan vaihtelevan kohtalaisista runsaisiin kukinta-alueella. Siitepölyä voi kulkeutua myös muualle maan etelä- ja keskiosiin.

  Siitepölykausi

  Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

  Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

  Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

  Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

  Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

  Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

  Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

  Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

  Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

  Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

  Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

  Lue seuraavaksi: Miljoona suomalaista oirehtii siitepölystä

  Viimeksi katsomasi paikat

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 5.5.
  +10,0 °C
   
  Sateisin paikka 5.5.
  9,7 mm
   
  Kylmin paikka 5.5.
  -12,7 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +11,9 °C
  30.4.
  Viime viikon sateisin paikka
  23,3 mm
   
  Viime viikon kylmin paikka
  -15,4 °C
  29.4.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +18,0 °C
  17.4.
  Viime kuun sateisin paikka
  64,7 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -25,9 °C
  9.4.

  Kuukausiennuste

  Foreca YouTubessa