Paikanna

  Siitepölytiedote

  Tilanne 28.6.

  Siitepölytilanne 28.6.

  Ennuste 29.6.–3.7.

  Siitepölyennuste 29.6.–3.7.
  Siitepölykartan selite

  Siitepölytilanne 2022

  Turun yliopiston siitepölytiedote 28.06.2022
  Tilanne
  Heinien kukinta jatkuu koko maassa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Koivun kukinta on päättynyt Suomessa. Heinien siitepölymäärät ovat maan eteläosissa enimmäkseen runsaita ja vaihtelevat muualla maassa kohtalaisista runsaisiin Lappia lukuun ottamatta. Etelä- ja Keski-Lapissa määrät ovat enimmäkseen vähäisiä, mutta voivat nousta ajoittain kohtalaisiksi. Koivun siitepölyä voi kulkeutua Norjasta vähäisiä määriä Käsivarren Lappiin. Mänty kukkii Pohjois-Lapissa. Runsaana esiintyessään männyn siitepöly näkyy keltaisena kerroksena pinnoilla, mutta aiheuttaa allergiaoireita vain harvoille. Cladosporium-homesienen itiömäärät ilmassa ovat nousseet kohtalaisiksi maan eteläosissa. Sade laskee ilman siitepölymääriä.
  Ennuste
  Heinien kukinta jatkuu koko maassa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Kukinnan odotetaan alkavan Pohjois-Lapissa lähipäivinä. Heinien siitepölymäärät ovat maan etelä- ja keskiosissa enimmäkseen runsaita ja vaihtelevat Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa kohtalaisista runsaisiin. Etelä- ja Keski-Lapissa määrät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin. Pohjois-Lapissa määrät nousevat kukinnan alkaessa vähäisiksi. Koivun siitepölyä voi kulkeutua Norjasta vähäisiä määriä Käsivarren Lappiin.

  Siitepölykausi

  Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

  Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

  Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

  Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

  Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

  Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

  Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

  Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

  Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

  Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

  Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

  Lue seuraavaksi: Miljoona suomalaista oirehtii siitepölystä

  Viimeksi katsomasi paikat

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 29.6.
  +32,5 °C
   
  Sateisin paikka 29.6.
  29,0 mm
   
  Kylmin paikka 29.6.
  +6,0 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  37,8 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +31,2 °C
  26.6.
  Viime viikon kylmin paikka
  Kilpisjärvi Saana
  -1,2 °C
  22.6.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +25,4 °C
  25.5.
  Viime kuun sateisin paikka
  77,4 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -18,7 °C
  5.5.

  Päivitetty 30.06. 09.01

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Sääkartat hehkuvat hetken punaisina, muutos heinäkuun edetessä – katso tuore kuukausiennuste

  Sääkartat hehkuvat hetken punaisina, muutos heinäkuun edetessä – katso tuore kuukausiennuste

  Helleaalto hallitsee Suomen säätä juhannuksen jälkeisellä viikolla. Liikkeellä on myös sade- ja ukkoskuuroja.

  Julkaistu 28.6.

  Foreca YouTubessa