Epävakainen sää ei hellitä – sadekuuroja tulee päivittäin eri puolilla maata
Näin edetään kohti loppukesää – katso heinä-elokuun tuore kuukausiennuste
Kaakkois-Euroopassa on jälleen tukalan kuumaa – trooppisia öitä, päivällä paikoin yli 40 astetta
Elo–lokakuun pitkä ennuste: Euroopassa selvä jako etelän ja pohjoisen välillä
Mainos latautuu…
Epävakainen sää ei hellitä – sadekuuroja tulee päivittäin eri puolilla maata
Näin edetään kohti loppukesää – katso heinä-elokuun tuore kuukausiennuste
Kaakkois-Euroopassa on jälleen tukalan kuumaa – trooppisia öitä, päivällä paikoin yli 40 astetta
Elo–lokakuun pitkä ennuste: Euroopassa selvä jako etelän ja pohjoisen välillä

Siitepölytiedote

Tilanne 12.7.

Siitepölytilanne 12.7.

Ennuste 13.7.–16.7.

Siitepölyennuste 13.7.–16.7.
Siitepölykartan selite

Siitepölytilanne 2024

Turun yliopiston siitepölytiedote 12.07.2024
Tilanne
Heinät kukkivat koko maassa. Pujo kukkii koko sen levinneisyysalueella maan eteläosista Etelä-Lappiin. Heinien siitepölyä on ilmassa enimmäkseen kohtalaisesti koko maassa, lukuun ottamatta Lappia, jossa siitepölymäärät pysyvät vähäisinä. Maan etelä- ja keskiosissa määrät saattavat nousta ajoittain runsaiksi. Pujon siitepölyä on ilmassa enimmäkseen vähän koko sen levinneisyysalueella, mutta määrät voivat ajoittain nousta kohtalaisiksi maan etelä- ja keskiosissa. Cladosporium-homesienen itiöpitoisuudet ovat kohtalaisia maan etelä- ja keskiosissa ja voivat ajoittain nousta kohtalaisiksi myös Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Alternaria-homesienen itiöpitoisuudet ovat kohtalaisia maan eteläosissa. Sade laskee ilman siitepölymääriä hetkellisesti.
Ennuste
Heinien kukinta jatkuu koko maassa. Pujon kukinta voimistuu koko sen levinneisyysalueella. Heinien siitepölyä on ilmassa enimmäkseen kohtalaisesti koko maassa Lappia lukuun ottamatta, mutta määrät voivat ajoittain nousta runsaiksi maan etelä- ja keskiosissa. Lapissa siitepölyä on ilmassa enimmäkseen vähän, mutta määrät voivat ajoittain nousta kohtalaisiksi. Pujon siitepölymäärät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin maan etelä- ja keskiosissa. Pujon siitepölyä on ilmassa vähän maan pohjoisosissa, lukuun ottamatta Keski- ja Pohjois-Lappia. Sateet laskevat ilman siitepölymääriä.

Siitepölykausi

Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Suomi-Trivia

Sateisin paikka 13.7.
7,0 mm
 
Lämpimin paikka 13.7.
+27,2 °C
 
Kylmin paikka 13.7.
Kilpisjärvi Saana
+5,4 °C
 
 
Viime viikon sateisin paikka
54,1 mm
 
Viime viikon lämpimin paikka
+28,2 °C
1.7.
Viime viikon kylmin paikka
+2,4 °C
4.7.
 
Viime kuun lämpimin paikka
+31,4 °C
28.6.
Viime kuun sateisin paikka
135,9 mm
 
Viime kuun kylmin paikka
-0,7 °C
5.6.

Päivitetty 14.07. 10.11

Kuukausiennuste

Foreca YouTubessa