Paikanna

  Siitepölytiedote

  Tilanne 5.7.

  Siitepölytilanne 5.7.

  Ennuste 6.7.–10.7.

  Siitepölyennuste 6.7.–10.7.
  Siitepölykartan selite

  Siitepölytilanne 2022

  Turun yliopiston siitepölytiedote 05.07.2022
  Tilanne
  Heinien kukinta jatkuu koko maassa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Kukinta on alkanut Pohjois-Lapin lämpimillä kasvupaikoilla. Heinien siitepölymäärät ilmassa ovat maan etelä- ja keskiosissa runsaita ja vaihtelevat Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa kohtalaisista runsaisiin. Etelä- ja Keski-Lapissa määrät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin ja ovat Pohjois-Lapissa vähäisiä. Männyn kukinta on päättymässä Pohjois-Lapissa. Runsaana esiintyessään männyn siitepöly näkyy keltaisena kerroksena pinnoilla, mutta aiheuttaa allergiaoireita vain harvoille. Cladosporium-homesienen itiömäärät ilmassa ovat maan eteläosissa runsaita ja maan keskiosissa kohtalaisia. Alternaria-homesienen itiömäärät ovat kohtalaisia maan eteläosissa. Sade laskee ilman siitepölymääriä vain hetkellisesti.
  Ennuste
  Heinien kukinta jatkuu koko maassa. Pujon kukinnan odotetaan alkavan koko sen maan eteläosista Etelä-Lappiin ulottuvalla levinneisyysalueella kahden viikon kuluessa. Heinien siitepölymäärät ovat maan etelä- ja keskiosissa runsaita ja vaihtelevat Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa kohtalaisista runsaisiin. Etelä- ja Keski-Lapissa määrät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin, mutta voivat nousta Etelä-Lapissa ajoittain runsaiksi. Pohjois-Lapissa määrät jäävät vähäisiksi.

  Siitepölykausi

  Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

  Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

  Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

  Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

  Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

  Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

  Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

  Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

  Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

  Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

  Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

  Lue seuraavaksi: Miljoona suomalaista oirehtii siitepölystä

  Viimeksi katsomasi paikat

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 4.7.
  +28,6 °C
   
  Sateisin paikka 4.7.
  12,0 mm
   
  Kylmin paikka 4.7.
  +7,6 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +32,9 °C
  28.6.
  Viime viikon sateisin paikka
  48,8 mm
   
  Viime viikon kylmin paikka
  +3,6 °C
  30.6.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +32,9 °C
  28.6.
  Viime kuun sateisin paikka
  110,1 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  Kilpisjärvi Saana
  -2,4 °C
  6.6.

  Päivitetty 05.07. 10.20

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Palaavatko helteet enää? Tältä näyttää uusi kuukausiennuste, katso heinäkuun sää viikko viikolta!

  Palaavatko helteet enää? Tältä näyttää uusi kuukausiennuste, katso heinäkuun sää viikko viikolta!

  Heinäkuun alun helteet ovat vaihtumassa viileään ja epävakaiseen säähän.

  Julkaistu 5.7.

  Foreca YouTubessa