Paikanna

  Ilmanpaine ja sateet

  Lue Hjallis Harkimon vinkit veneilysäähän

  Ilmanpainekartta ja sadealueet veneilijöille

  Maailmanlaajuisesta ilmanpainekartasta hahmottaa suursäätilan ja sen tulevat muutokset omassa sijainnissaan. Ilmanpaineen isobaariviivat näyttävät ilmanpaineen 5 hehtopascalin välein. Ilmakehän keskimääräinen ilmanpaine on 1013 hPa, jota matalampia arvoja kuvataan matalapaineeksi (M) ja korkeampi arvoja korkeapaineeksi (K).

  Ilmanpainekartassa olevat sadealueet kuvaavat ajankohtaa edeltävän kolmen tunnin sadekertymiä (mm/3h) kartan alla olevan väriasteikon mukaisesti.

  Mitä veneilijä voi päätellä ilmanpaineesta?

  Tuuli on sitä voimakkaampaa, mitä suurempi on ilman paine-ero. Mitä tiheämmässä isobaariviivat ovat, sitä kovemmin tuulee. Käytännössä tuuli kiertää pohjoisella pallonpuoliskolla matalapaineita vastapäivään ja korkeapaineita myötäpäivään isobaariviivojen välistä rataa, mutta hieman matalapaineen keskukseen päin kiertäen.

  Veneilijän on hyvä myös tiedostaa, että jos ilmanpaine laskee voimakkaasti lyhyessä ajassa, yli 5 hPa tunnissa, voi pian olla edessä myrskyä.

  Lue lisää Forecan Sääpediasta:

  Veneilysääpalvelu on uudistunut, kaikki palaute koskien kehitystoiveita ja havaittuja ongelmia on tervetullutta. Vanhan palvelun löydät täältä.

  Lähetä palautetta

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa