Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Euroopassa tikittää nyt koronan lisäksi toinenkin aikapommi: "Kaikki ympäristökriisin ainekset kasassa"
  Blogi |

  Euroopassa tikittää nyt koronan lisäksi toinenkin aikapommi: "Kaikki ympäristökriisin ainekset kasassa"

  Kuuma ja kuiva sää voi laukaista laaja-alaisia maastopaloja Etelä-Euroopassa. 
  Kuuma ja kuiva sää voi laukaista laaja-alaisia maastopaloja Etelä-Euroopassa. Kuva: Markus Mäntykannas, Oliva, Espanja, arkistokuva

  Koronan toinen aalto ei ole ainoa huolenaihe Euroopassa. Tuoreen kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu paahtavan kuumana ja kuivana osassa Etelä- ja Länsi-Eurooppaa loppukesän ajan: seurauksena voivat olla rajut maastopalot.

  Portugali ja Venäjä toimivat varoittavina esimerkkeinä siitä, mitä voi tapahtua pitkäkestoisen kuumuuden ja kuivuuden seurauksena. Portugaliin on julistettu metsäpalojen vuoksi hätätila, eikä tilanne ole helpottamassa, sillä kuumuus jatkuu. Euroopan maastopaloista raportoiva EFFIS (The European Forest Fire Information) tarjoaa tarkempaa tietoa tämän hetkisistä maastopaloista.

  Metsäpalot villiintyvät kuumassa ja tuulisessa säässä

  Metsäpaloksi kutsutaan hallitsematonta paloa metsässä, joka saa yleensä alkunsa huolimattomasta kulotuksesta, salamaniskusta tai tahallisesta teosta. Kuiva maasto sekä kuuma ja tuulinen sää edesauttavat palojen leviämistä ja tämän vuoksi niille otollisimmat alueet Euroopassa ovatkin Välimerellä.

  Portugali on Euroopan paloherkin valtio metsäpalojen suhteen. Erityisesti keskisessä Portugalissa sisämaassa metsäpaloja tavataan jossain määrin vuosittain. Alue on vuosien saatossa autioitunut ja metsänhoito on jäänyt vähemmälle huomiolle. Keskinen Portugali ja Manner-Espanjan lounaiset provinssit muodostavat kesäisin Euroopan kuumimman vyöhykkeen, missä lämpötila on äärimmillään noussut yli 47 asteeseen.

  Metsäpalojen leviämiseen vaikuttaa ennen kaikkea tuulen nopeus. Palot voivat edetä enintään kahdeksan prosentin nopeudella tuulen nopeudesta.

  Lue myös: Mitä vaaraa on liiasta kuumuudesta?

  Tuntsan metsäpalo on Suomen tuhoisin

  Metsäkeskuksen mukaan Suomessa metsää palaa keskimäärin 300–800 hehtaaria vuodessa. Meillä palot ovat yleensä pienialaisia ja liittyvät holtittomaan avotulen käsittelyyn.

  Tiettävästi kaikkien aikojen suurin Suomessa koettu maastopalo oli kesällä 1960 koettu Tuntsan metsäpalo, joka tuhosi jopa 20 000 hehtaaria maastoa Sallan kunnassa. Palo saattoi saada alkunsa salamaniskusta ja helteinen kesä edisti sen leviämistä.

  Saharan helleaalto levisi Suomeen ja nosti lämpötilan yli 30 asteeseen.
  Metsäpalot ovat jokakesäinen ilmiö Välimeren kuumassa ja kuivassa kesäilmastossa. Kuva: Markus Mäntykannas, arkistokuva

  Kuukausiennuste: Kuumuus jatkuu metsäpaloherkällä alueella

  Tuoreen kuukausiennusteen mukaan kuumuus ja kuivuus voivat jämähtää läntisen Euroopan ylle loppukesäksi. Erittäin tukalia helleaaltoja on elokuussa odotettavissa erityisesti Iberian niemimaalla, Ranskassa ja osassa muutakin läntistä Eurooppaa.

  Kuluvalla viikolla hellekorvennuksesta onkin saatu jo paikoin esimakua, kun Espanjassa, Portugalissa ja osassa Ranskaakin lämpötila on kohonnut 40 asteen vaiheille.

  Lue myös: Tältä näyttää loppukesän sää Suomessa

  "Metsäpalojen kannalta ennuste ei lupaa hyvää: tässä ovat oikeastaan kaikki ympäristökriisin ainekset kasassa, mikäli kuumuus ja kuivuus pitkittyvät läntisen Euroopan alueella."

  Usein pahimmat hellepiikit osuvat Välimerelle vasta elokuun puolella, joten metsäpalojen kannalta nyt eletään kriittisiä hetkiä. Kuukausiennusteen mukaan sää on tavanomaista kuivempaa ja lämpimämpää erityisesti Länsi-Euroopan alueella elokuussa.

  Jos kurotetaan vielä kauemmas tulevaisuuteen, tilanne näyttää Välimeren maiden kannalta yhä huolestuttavammalta. Tutkimuksen mukaan jo kahden asteen lämpeneminen ilmastossa lisää metsäpalojen todennäköisyyttä erityisesti Etelä-Euroopassa, missä kesäkuukaudet lämpenevät ja kuivuvat muuta Eurooppaa enemmän.

  Lue seuraavaksi: Näin ilmastonmuutos vaikuttaa lämpötiloihin eri puolilla maapalloa

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 29.7. klo 12.01

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Tervetuloa Suomen helteisimpään kaupunkiin!

  Tervetuloa Suomen helteisimpään kaupunkiin!

  Suomen helteisimmät paikkakunnat löytyvät eteläisen Suomen sisämaasta.

  Julkaistu 14.8.