Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Vaihtelevaa säätä edelleen: Näkyykö kesäisempiä lämpötiloja?
  Uutiset |

  Vaihtelevaa säätä edelleen: Näkyykö kesäisempiä lämpötiloja?

  Hiirenkorvia koivuissa Tampereella.
  Luonto alkaa jo vihertää. Kuva: Paula I., Tampere, 8.5.2022

  Sää jatkuu loppuviikolla ja 16. toukokuuta alkavalla viikolla vaihtelevana. Sateita tulee ajoittain, lisäksi sää vuoroin vähän lämpenee ja vuoroin viilenee. Tänä vuonna ei ole vielä ylitetty kertaakaan 20 asteen lukemaa.

  Epävakainen sää jatkuu loppuviikolla.

  Torstaina etenkin maan etelä- ja keskiosassa, paikoin pohjoisessakin on liikkeellä kuurosateita. Sadekuuroissa myös ukkoset ovat mahdollisia.

  Perjantain vastaisena yönä iso osa sadekuuroista hiipuu. Yöllä etenkin Perämereltä voi levitä sumua sisämaahan. Sumua saattaa olla perjantaina aamulla myös keskisessä Suomessa ja idässä.

  Lisää sadekuuroja on odotettavissa perjantaina, etenkin etelässä, idässä ja pohjoisessa. Poutaisinta ja aurinkoisinta on perjantaina läntisimmässä osassa maata.

  Katso videolta loppuviikon ennuste!

  Sää poutaantuu lauantain vastaiseksi yöksi, mutta uusia sateita on tulossa lauantaiksi lännestä.

  – Erityisesti maan länsiosassa on odotettavissa lauantaina kuurosateita, jonkin verran sadekuuroja yltää myös läntiseen Lappiin. Sunnuntaina on laajemmin epävakaisempi päivä, sadekuuroja tulee siellä täällä. Sateiden olomuoto on yleisesti vettä, Lapissa voi olla jokunen lumisempaakin olomuotoa sisältävä kuuropilvi, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Ukkosetkin ovat mahdollisia paikoin viikonloppuna. Pilvisyys vaihtelee loppuviikolla, aurinkoa nähdään ajoittain.

  – Perjantaina ja lauantaina korkeimmat lämpötilat voivat nousta aurinkoisimmilla alueilla 17–18 asteeseen, pienellä mahdollisuudella 19 astettakin saattaa olla mahdollista. Muutenkin perjantaina ollaan laajalti 11–16 asteessa, lauantaina 15 asteen molemmin puolin, Jenna Salminen ennustaa.

  Vuoden tähän asti korkein lämpötila on tiistaina 10. toukokuuta Oulussa mitattu 19,1 astetta. Viime vuonna tähän aikaan oli menossa vuoden ensimmäinen hellejakso.

  Kauniit värit loistivat ilta-auringon valossa.
  Kauniit värit loistivat ilta-auringon valossa. Kuva: Heidi Multanen, Rasivaara, 9.5.2022

  Toukokuun 16. päivä alkavan viikon alussa viilenevää – lämpeneekö sää viikon edetessä?

  Tämän hetken ennusteen mukaan Suomen länsipuolelle on tulossa korkeapaine viikonlopun jälkeen. Tuuli kääntyy puhaltamaan pohjoisesta. Tämä viilentää säätä monin paikoin 16. toukokuuta alkavan viikon alussa. Aivan etelässä muutos jäänee kuitenkin vähäiseksi.

  – Lämpötilat ovat alkuviikolla pohjoisen Lapin muutamasta plusasteesta etelän ja maan keskiosan 10–15 asteeseen, paikoin alle 10 asteeseenkin. Alkuviikolla on liikkeellä jonkin verran sateita ja runsaampaa pilvisyyttä. Isossa osassa maata sateet ovat vettä, mutta viileässä virtauksessa pohjoisessa voi olla mukana hieman enemmän lumisadetta, Jenna Salminen sanoo.

  Tämän hetken ennusteen mukaan viikon puolivälin tienoilla on korkeapaineen johdosta vähän poutaisempaa, aurinkoakin nähdään. Lämpötilat nousevat osassa maata 15 asteeseen, paikoin sen yläpuolellekin.

  Aurinkoa sateen jälkeen.
  Viime vuonna toukokuun korkein lämpötila oli 30,8 astetta, nyt hellelukemia ei ole vielä ollut. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 11.5.2022

  – Viikon mittaan on merkkejä, että korkeapaineen alue voi siirtyä Suomen eteläpuolelle. Tässä vaiheessa meille saattaa ainakin hetkellisesti virrata lämpimämpää ilmaa. Lämmin ilma on ensin läntisessä Euroopassa ja kurottaa tämän hetken ennusteen perusteella sieltä kohti pohjoista Eurooppaa. Jos näin kävisi, 20 asteen lukemat voisivat muuttua meillä mahdollisiksi osassa maata, etenkin lännessä ja etelässä. Ennusteessa on kuitenkin vielä paljon epävarmuutta, Jenna Salminen toteaa.

  Viikon loppupuoliskolla saattaa kuitenkin tulla jälleen sateita, pohjoisessa lumenakin.

  Lue seuraavaksi: Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: Tältä näyttää tuleva kesä – ”Olen erittäin huolissani Euroopan tilanteesta”

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka
  toimittaja

  Päivitetty 12.5.2022 klo 16.49

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat