Sääuutiset ja blogi> Lähipäivien ennuste: Kylmää korkeapainesäätä, paikoin hiutaloi vähän…
Uutiset |

Lähipäivien ennuste: Kylmää korkeapainesäätä, paikoin hiutaloi vähän lunta

Revontulia Oulujoen yllä.
Muun muassa Oulujoen yllä on nähty revontulia alkuviikolla. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 13.11.2023

Edessä on ajankohtaan nähden kylmä ja melko vähäsateinen viikko. Lapissa jopa yli 30 asteen pakkaset ovat paikoin mahdollisia. Vähäisiä lumisateita voi tulla lähipäivinä eri puolilla maata, mutta enimmäkseen sää on poutaista. Pilvisyys vaihtelee.

Viikko on alkanut erittäin kylmänä Lapissa. Enontekiön lentoasemalla mitattiin tiistain vastaisena yönä syystalven toistaiseksi kylmin lämpötila, −31,4 astetta.

– Tätä viikkoa vietetään pitkälti vähäsateisessa korkeapainesäässä. Tähän aikaan vuodesta korkeapainesää on usein laajalti pilvistä, vaikka selkeääkin taivasta nähdään ajoittain etenkin maan pohjoisosassa. Lumihiutaleita voi leijailla paikallisesti siellä täällä pilvikerroksesta, mutta varsinaista lumikertymää ei ole odotettavissa ennen viikonlopun ennusteissa näkyviä mahdollisia sateita, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Tällä viikolla selvästi ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempää

Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötilat ovat tällä viikolla jopa 3–9 astetta ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempiä.

– Lämpötilat pysyvät enimmäkseen pakkasella, vaikka etelässä päivisin lämpötila voi käväistä hetkellisesti ja paikallisesti nollan tuntumassa. Etelässä pakkasta on enimmäkseen 1–4 astetta, mutta jos pilvipeite pääsee öisin rakoilemaan, paikallisesti pakkasta voi olla enemmänkin, Joanna Rinne sanoo.

Maan keskiosassa on vähän etelää kylmempää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Maan keskiosassa pakkasta on päivisin 1–10 astetta, kylmintä on pohjoista kohti mentäessä. Öiset pakkaslukemat pysyvät enimmäkseen saman lämpötilahaarukan sisällä, vaikka pilvipeitteen rakoillessa pakkanen voi paikallisesti kiristyä enemmänkin.

Ennuste iltapäiville 15.–16.11.2023.
Ennuste iltapäiville 15.–16.11.2023.

Lapissa voidaan viikon mittaan mitata jopa uusia syystalven kylmimpiä lämpötiloja.

– Pohjoisessa pakkasta on päivisin enimmäkseen 5–20 astetta, paikallisvaihtelu on kuitenkin suurta. Öisin vaihtelu on vielä suurempaa, ja pakkasta on öisin enimmäkseen 5–30 astetta, paikoin voi olla yli 30 pakkasastettakin. Pakkaslukemat vaihtelevat suuresti pilvisyyden, tuulen ja pinnanmuotojen mukaan. Jopa lähekkäin olevien paikkojen yön kylmimpien lukemien lämpötilaero voi olla yli kymmenen astetta, Joanna Rinne toteaa.

Miltä näyttää viikonlopun tilanne?

Loppuviikon ennusteissa on vielä epävarmuutta.

Ennuste iltapäiville 17.–19.11.2023.
Ennuste iltapäiville 17.–19.11.2023.

– Viikonloppuna on mahdollista, että Suomeen voi levitä sateita, mutta muuten saattaa olla, että vielä ensi viikon alussakaan säässä ei tapahdu suuria muutoksia. Viikonlopun mahdollisten sateiden reitin ja olomuotojen ennuste on kuitenkin vielä epävarma, Joanna Rinne toteaa.

Lue seuraavaksi: Syystalven pakkasennätys pamahti jälleen rikki: Lapissa jo −31,4 astetta – ”Viikon mittaan saatetaan mitata vieläkin kylmempiä lukemia”

Meteorologi kuukausiennusteesta: ”Edessä on talvisia päiviä koko maassa” – pakkanen paukkuu paikoin jopa 30 asteen tienoilla

Talven pitkä ennuste julki: Tältä näyttää joulu–helmikuun jakso Suomessa!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat