Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Talvisää rysähtää päälle koko maassa: Pitkä pakkasjakso etelää myöten – syystalven kylmin lukema jo peräti −32,2 astetta
  Uutiset |

  Talvisää rysähtää päälle koko maassa: Pitkä pakkasjakso etelää myöten – syystalven kylmin lukema jo peräti −32,2 astetta

  Iltahämärää Pohjois-Lapissa.
  Pakkanen on paukkunut tällä viikolla Lapissa. Sää kylmenee myös maan eteläosassa loppuviikolla. Kuva: Tarja Kouvo, Karigasniemi, Utsjoki, 20.11.2021

  Lapissa on mitattu syystalven ensimmäiset yli 30 asteen pakkaset. Loppuviikolla on alkamassa lähes koko maassa pitkä pakkasjakso, joka kestää tämän hetken ennusteen mukaan ainakin kymmenen päivän päähän ulottuvan ennustejakson loppuun asti. Sateet tulevat näillä näkymin viikonloppuna ja ensi viikolla lumena. Myös eteläiseen Suomeen on tulossa lumisateita.

  Utsjoen Kevon Kevojärven havaintoasemalla mitattiin torstain vastaisena yönä syystalven tähän asti kylmin lämpötila. Jo keskiviikkona illalla lämpötila laski ensimmäistä kertaa tänä syystalvena yli 30 asteen pakkaslukemiin. Yön aikana alimmaksi lämpötilaksi mitattiin −32,2 astetta.

  – Tässä yhdistyivät ainekset kylmään säähän: Lapissa oli kylmää ilmamassaa, tuuli heikkoa ja pilvipeitteessä oli Utsjoen alueella aukko. Sää pääsi kylmenemään Kevon kanjonissa ja vasta pilvisyyden lisääntyminen lopetti lämpötilan laskun. Loppuviikon aikana vastaavat kylmät tilanteet ovat edelleen mahdollisia, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Viimeksi marraskuussa on ollut tätä kylmempää vuonna 2010, jolloin samalla Utsjoen Kevon Kevojärven havaintoasemalla oli −34,0 astetta. Vuodesta 2000 lähtien tämä on kuudes vuosi, kun marraskuussa lämpötila on −30 tai kylmempi. Viime vuonna marraskuun kylmin lämpötila oli −21,6 astetta.

  Marraskuun kylmyysennätys on −42,0 astetta. Se on mitattu Sodankylässä yli sata vuotta sitten 30. marraskuuta 1915.

  Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

  Lämpötilaero etelän ja pohjoisen välillä oli torstain vastaisena yönä isoimmillaan jopa lähes 40 astetta, sillä yön korkein lukema oli Kemiönsaaren Vänön havaintoasemalla mitattu +7,3 astetta.

  Torstaina paha lumipyry maan keskiosassa – pitkä pakkasjakso alkamassa

  Torstaina voimakas lumipyry on huonontanut ajokeliä maan keskiosassa. Lunta voi tulla paikoin yli 15 senttimetriä.

  Lisäksi Suomenlahdella liikkuu torstaina sadealue, joka viistää illasta alkaen eteläisintä Suomea.

  – Sen sade muuttuu illan ja yön kuluessa vähitellen rännäksi ja lumeksi, mutta samalla sadealue alkaa väistyä itään. Myös perjantaina tulee joitain sateita, jotka ovat lunta, mutta maan etelä- ja keskiosassa sää alkaa muuttua poutaisemmaksi. Yleisemmin lumisateita tulee pohjoisessa sekä länsirannikon tuntumassa, Anna Latvala ennustaa.

  Katso videolta loppuviikon lumisateiden ennuste!

  Pilvisyys on loppuviikolla melko runsasta, mutta perjantaina pilvipeite rakoilee laajalla alueella etelässä ja lännessä.

  Lämpötila laskee perjantaista alkaen lähes koko maassa pakkasen puolelle päivälläkin.

  – Etelässä on pikkupakkasta, maan keskiosassa 5–15 pakkasastetta ja pohjoisessa 10–20 pakkasastetta, Lapissa paikoin yli 20 pakkasastetta. Ahvenanmaalla ja muualla lounaan saaristossa lämpötila voi olla nollassa tai hieman sen yläpuolella. Pakkassää jatkuu uusimpien ennusteiden mukaan ainakin pitkälle ensi viikkoon, kymmenen päivän päähän ulottuvan ennustejakson loppuun asti.

  Rantaan roiskuva vesi kuorrutti kasvit jäähän.
  Sää on tämän hetken ennusteen mukaan marras–joulukuun vaihteen tienoilla ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempää. Kuva: Pertti Karjalainen, Oulujärvi, 21.11.2021

  Öisin lämpötilat laskevat päivien pakkaslukemista. Viikonloppuna lämpötila on öisin etelässä laajalti 5–10 pakkasastetta, maan keskiosassa 10–20 pakkasastetta ja pohjoisessa enimmäkseen 15–25 pakkasastetta. Paikallisesti varsinkin Lapin pohjoisosassa voidaan kuitenkin olla 30 pakkasasteen tienoilla.

  – Lappiin virtaa viikonloppuna itse asiassa vielä kylmempää ilmaa kuin viikon keskivaiheilla. Samalla kuitenkin Norjan rannikon tienoilla liikkuu matalapaine, joka voi voimistaa sunnuntaina tuulta Pohjois-Lapissa asti ja siten estää lämpötilaa laskemasta kovin alas. Tällä viikolla voidaan kuitenkin päästä vielä uudestaan −30 asteen korville. Ehkä vähän torstain vastaista yötä kylmemmätkin lämpötilat ovat mahdollisia sopivissa oloissa, jos yöt ovat tyyniä ja taivas selkeä Lapin pohjoisosassa ympäristöään vähän matalammalla alueella. Tuntureiden laella ei ole tällaisessa tilanteessa yhtä kylmää kuin laaksoissa, Anna Latvala sanoo.

  Lumisateita myös maan eteläosaan

  Lauantaina sateet jäävät näillä näkymin vähiin, lähinnä Länsi-Lapissa ja länsirannikolla tulee siellä täällä lunta.

  – Sunnuntaina etelästä nousee tämän hetken ennusteen mukaan lumisadealue maan eteläosaan, mahdollisesti illalla myös paikoin maan keskiosaan. Samalla koillistuuli voimistuu maan etelä- ja keskiosassa. Mereltä voi myös ajautua etelärannikolle paikoin sakeitakin lumikuuroja, Anna Latvala sanoo.

  Tuore lumipeite Tuusulassa marraskuun lopussa 2021.
  Lunta satoi jo alkuviikolla laajalti etelään, mutta viikon keskivaiheen vesisateet ja plusasteet ovat sulattaneet etelän lumia. Kuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusula, 23.11.2021

  Näillä näkymin ensi viikon sateet tulevat Suomessa lumena.

  – Tämän reilun viikon verran on ainakin täysin talvista, Anna Latvala toteaa.

  Tiistaina 23. marraskuuta julkaistun kuukausiennusteen mukaan tämän ja ensi viikon eli 29. marraskuuta alkavan viikon keskilämpötilat ovat Suomessa ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempiä.

  Lue seuraavaksi: Uusi kuukausiennuste näyttää kylmää jaksoa: Jopa −30 astetta – miten edetään kohti joulua?

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat