Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tuhoisat rajuilmat iskevät Eurooppaan
Uutiset |

Tuhoisat rajuilmat iskevät Eurooppaan

Salamoi
Keskisessä Euroopassa ja Baltian eteläosassa voi viikonloppuna rytistä kunnolla. Potentiaalia on tuhoisille rajuilmoille. Kuva: Pixabay

Viikonlopun aikana Etelä- ja Keski-Euroopassa sekä osassa Baltiaa voidaan kokea erittäin voimakkaita ukonilmoja. Rajut tuulen puuskat, jättirakeet ja mahdollisesti voimakkaat trombit voivat aiheuttaa tuhoa. Kyseessä on yksi kuluvan kesän rajuimmista ukkosasetelmista. Suomessa juhannussäästä on muodostumassa rauhallinen ja viikonlopun mittaan lämpenee.

Juhannus starttaa monella suomalaisella vuosilomakauden ja osa suuntaa lomanviettoon eri puolille Eurooppaa. Viikonlopun aikana tukalaan helteeseen on yhä hyvä varautua Euroopan kaakkoisosassa sekä Välimeren itäisissä osissa. Vähitellen sää kuumenee selvästi myös Espanjassa ja Portugalissa.

Lue Suomen juhannussäästä: Katso juhannuksen ennuste! Ensi viikolla lämpenee – paikoin jopa 30 astetta mahdollista

Lännempänä Euroopassa ilma on kuitenkin raikkaampaa. Kuuman ja viileämmän ilmamassan rajamaastoon on syntymässä perjantain ja sunnuntain välillä erittäin voimakkaita, mahdollisesti jopa tuhoa aiheuttavia ukkosmyräköitä.

Vaarallisia konvektiivisia sääilmiöitä ennakoivat rajuilmaparametrit ovat osassa Eurooppaa hälyttävällä tasolla lähipäivinä. Meteorologiassa konvektiolla tarkoitetaan ilmakehässä syntyviä pystysuuntaisia ilmavirtauksia, jotka mahdollistavat esimerkiksi ukkospilvien kehityksen. Jos voimakkaita ja laaja-alaisia ukkospilvijärjestelmiä pääsee syntymään, ne voivat aiheuttaa viivästyksiä ja peruutuksia liikenteeseen. Huolenaiheina ovat myös pienemmän mittakaavan supersolu-ukkoset, joihin voi kehittyä rajuja trombeja.

Saksassa on koettu supersolu-ukkonen jo torstaina 20. kesäkuuta:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tuhopotentiaali koholla

Juhannusviikonlopun aikana keskiseen Eurooppaan, Baltian eteläosaan ja myöhemmin myös itäiseen Eurooppaan odotetaan seuraavia sääilmiöitä:

  • Vaarallisen voimakkaita ukkosia ja rankkasadetta, joka voi aiheuttaa tulvimista
  • Erittäin voimakkaita, jopa yli 30 m/s puhaltavia syöksyvirtauksia
  • Halkaisijaltaan 5–10 -senttisiä rakeita, mahdollisesti jopa yli 10-senttisiä
  • Trombeja, joista osa voi olla voimakkaita. 

Lue myös: CAPE on tärkeä meteorologinen suure, joka kertoo ukkospotentiaalista

Raevahinkoja
Jättirakeet voivat pistää autot lommoille. Kuva: Pixabay

Perjantai ja lauantai pahimmat

Perjantaina voimakkaimmat rajuilmat painottuvat Euroopan länsiosaan, kuten Ranskaan ja Benelux-maihin. Perjantai-illan kuluessa vaaravyöhyke laajenee myös kohti Pohjois-Italiaa, Tsekkiä ja Itävaltaa.

Lauantain aikana rajuilmat ovat pyyhkäisemässä keskisen Euroopan yli kohti itää ja vaikutusalueelle jäävät Tsekki, Itävalta ja erityisesti Puola. Myöhemmin lauantaina osumaa voivat ottaa myös esimerkiksi Romanian ja Ukrainan läntiset osat sekä Liettua. Matalapaine rajuilmoineen jää Suomen eteläpuolelle, joten vaikutukset eivät yllä meille missään muodossa.

Vielä sunnuntain puolella ukkoset ja rankkasateet voivat aiheuttaa vahinkoa Euroopan kaakkoisissa osissa, mutta tuhopotentiaali laskee idempänä Euroopassa.

Keskisessä Euroopassa ja Baltian maissa rajuilmat voivat aiheuttaa lähipäivinä vahinkoa.
Keskisessä Euroopassa ja Baltian eteläosassa rajuilmat voivat aiheuttaa lähipäivinä vahinkoa. Kuva: Pixabay

Vielä alkuun hyvin kuumaa Euroopan kaakkoisosassa

40 asteen hirmuhelteet ovat vielä torstainakin koetelleet paikoitellen Euroopan kaakkoiskolkkaa. 40 astetta ylittyi Kreikassa ja Makedoniassa. Myös Bulgariassa ja Romaniassa lämpötila ponnahti lähelle 40 astetta. Alustavien havaintojen mukaan kuuminta oli Serrai-nimisellä paikkakunnalla Kreikan pohjoisosassa, 41,2 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Italian, Kreikan, Turkin, Balkanin niemimaan, Mustanmeren suunnalla lomailevien on syytä varautua tukalaan kuumuuteen vielä viikonloppunakin. Lämpötila kohoaa näillä alueilla laajalti 30 ja 40 asteen välille ja paikoin jopa 40 asteen yläpuolelle. Myös ensi viikolla tukala helle jatkuu alueella, joskin lämpötilat ovat aavistuksen verran laskusuunnassa.

Lue seuraavaksi: Kuukausiennusteessa jännitystä: Hellettä näkyvissä, mutta Suomi keikkuu arvoituksellisella rajalla

Markus Mäntykannas
meteorologi

Päivitetty 20.6.2024 klo 22.05

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat