Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uusi kesäkuun kuukausiennuste: Selvä signaali kuun alkuun – tältä…
Kuukausiennuste |

Uusi kesäkuun kuukausiennuste: Selvä signaali kuun alkuun – tältä näyttää juhannusviikko nyt

Kuolevia kuuropilviä Oulujärven illassa.
Sää on lähiaikoina viileähköä ja vaihtelevaa. Kuva: Raija Seppänen, Oulujärvi, Vaala, 24.5.2023

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan kesäkuun alkua vietetään Suomessa tavanomaista viileämmässä säässä. Ennuste ulottuu jo juhannuksen yli kesä–heinäkuun vaihteeseen saakka.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut tuoreen kuukausiennusteen 1. kesäkuuta.

Kuukausiennusteessa on selvä signaali kesäkuun alkuun: ennusteen mukaan Suomessa on 5. kesäkuuta alkavalla viikolla 2–3 astetta tavanomaista viileämpää. Sama suunta näyttää jatkuvan myös 12. kesäkuuta alkavalla viikolla, mutta poikkeama kylmempään suuntaan ei olisi enää ihan yhtä suuri. Edessä olisi siis alkuun viileähköä säätä.

– Lämpötila kipuaa kuitenkin hitaasti ylöspäin kohti ajankohdan tavanomaisia arvoja. Mukaan voi toki mahtua myös joitakin lämpimiä päiviä. Juhannusviikolla sään ennustettavuus heikkenee selvästi, mutta näillä näkymin kylmyys jo väistyy ja korkeapainesää saattaa levittäytyä Suomeen. Itse juhannuksen säästä ei vielä pysty sanomaan tarkemmin, sillä kuukausiennusteessa näkyvä viikkokeskiarvo ei kerro yksittäisten päivien tilanteesta, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Välimeren ympäristössä tavanomaista sateisempi ja ajankohdan keskimääräisiä lukemia viileämpi sää jatkuu kuukausiennusteen mukaan edelleen. Paikoin eteläisessä Euroopassa on kuitenkin jopa yli 30 asteen lukemia.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 1.6.2023)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus
5.–11.6.Viikko on Suomessa 2–3 astetta keskimääräistä kylmempi. Sademäärä jää tavanomaista pienemmäksi. (Viikko 23)Hyvä
12.–18.6.Viikon keskilämpötila on 0–2 astetta keskimääräistä kylmempi. Sademäärä on tavanomainen tai vähän sitä pienempi. (Viikko 24)Kohtalainen
19.–25.6.Sekä viikon keskilämpötila että sademäärä ovat tämän hetken ennusteen mukaan juhannusviikolla lähellä vuodenajan tavanomaisia arvoja. (Viikko 25)Heikko
26.6.–2.7.Viikon keskilämpötilat ovat laajalti lähellä ajankohdan keskimääräisiä lukemia, etelässä on mahdollisesti vähän keskimääräistä lämpimämpää. Sademäärä on tavanomainen tai vähän tavanomaista suurempi. (Viikko 26)Heikko

Kesäkuun 5. päivä alkava viikko: Sää on tavanomaista kesäkuun alkua viileämpää

Kuukausiennusteen mukaan 5. kesäkuuta alkavan viikon keskilämpötila on Suomessa 2–3 astetta tavanomaista kylmempi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Pohjois-Atlantilla on laaja korkeapaine, jonka itäreunaa pitkin on virrannut Suomeen pohjoisesta hyvin kylmää ilmaa. Lännen ja pohjoisen välinen ilmavirtaus vallitsee edelleen 5. kesäkuuta alkavalla viikolla, Anna Latvala sanoo.

Sää kuitenkin lämpenee mahdollisesti hieman kesäkuun ensimmäisiin päiviin nähden.

– Päiväkohtaisten ennusteiden mukaan lämpötila kohoaa jo osassa maata välillä 15–20 asteeseen, mutta yleisimmin päivisin on perjantaina 2. kesäkuuta tehtyjen ennusteiden mukaan 10–15 astetta. Tämä kuitenkin tarkentuu lähempänä. Öisin on edelleen hallanvaara.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräinen päivän ylin lämpötila on tähän aikaan vuodesta etelässä 16–20 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 16–18 astetta ja pohjoisessa 10–18 astetta.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Kuukausiennusteen perusteella viikon sademäärä on Suomessa 5. kesäkuuta alkavalla viikolla enimmäkseen tavanomaista pienempi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Viikko ei kuitenkaan ole sateeton, vaan suurin osa sateesta tulee kuuroina. Käytännössä tämä tarkoittaa suurta paikallista vaihtelua sademäärässä: yleisesti satanee vähän, mutta joillakin paikkakunnilla voi sataa hetkittäin rankasti, Anna Latvala sanoo.

Muualla Euroopassa Välimeren tienoilla sekä Euroopan pohjoisosassa sää on 5. kesäkuuta alkavalla viikolla ajankohdan keskimääräisiä lukemia viileämpää.

– Keski-Euroopassa on sen sijaan tavanomaista lämpimämpää, Ranskassa paikoin jopa 5 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Ranskassa voikin olla monin paikoin 25–30 asteen lämpötiloja. Espanjassa ja Portugalissakin saatetaan käväistä viikon aikana paikoin yli 30 asteessa. Sadekuurot viilentävät ajoittain eteläisessä Euroopassa, rankkasadettakin voi olla seassa, Anna Latvala kertoo.

Kesäkuun 12. päivä alkava viikko: Suomessa edelleen keskimääräistä viileämpää

Kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu Suomessa tavanomaista viileämpänä myös 12. kesäkuuta alkavalla viikolla. Viikon keskilämpötila olisi 0–2 astetta keskimääräistä kylmempi. Viikon sademäärä on ennusteessa tavanomainen tai vähän tavanomaista pienempi.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

– Näyttää siltä, että sekä Pohjois-Atlantilla että Venäjällä on tässä vaiheessa kesäkuuta korkeapaine, Etelä- ja Keski-Euroopassa matalapaine. Etelä- ja Pohjois-Euroopassa on tavanomaista viileämpää, Keski-Euroopassa vähän tavanomaista lämpimämpää, Anna Latvala sanoo.

Kesäkuun 19. päivä alkava viikko: Juhannusviikolla ei juurikaan signaalia keskimääräisestä poikkeavasta säästä

Kuukausiennusteen kartoilla ei juhannusviikolla enää näy selviä signaaleja Suomeen. Sekä viikon keskilämpötilat että sademäärät ovat tämän ennusteen mukaan lähellä ajankohdalle tyypillisiä arvoja.

– Juhannusviikon keskilämpötilassa tai sademäärässä ei ole Suomessa selvää poikkeamaa suuntaan tai toiseen. Korkeapaine alkaa ehkä hitaasti vahvistua Suomeen ja Skandinaviaan, mutta sään ennustettavuus heikkenee jo selvästi, Anna Latvala sanoo.

Juhannusta vietetään 20. ja 26. kesäkuuta väliin osuvana lauantaina. Koska juhannuksen päivämäärä vaihtelee vuosittain, 1991–2020 tilastoissa juhannuksen tyypillistä lämpötilaa tarkastellaan 20.–26. kesäkuuta lämpötilojen keskiarvon mukaan.
Juhannuspäivää vietetään 20. ja 26. kesäkuuta väliin osuvana lauantaina. Koska juhannuksen päivämäärä vaihtelee vuosittain, 1991–2020 tilastoissa juhannuksen tyypillistä lämpötilaa tarkastellaan 20.–26. kesäkuuta lämpötilojen keskiarvon mukaan. Kuva: Foreca

Säätilastojen mukaan päivän ylin lämpötila on Suomessa juhannuksen aikaan laajalti 18–22 astetta, Keski- ja Pohjois-Lapissa 12–18 astetta.

Kesäkuun 26. päivä alkava viikko: Miltä näyttää kesä–heinäkuun vaihde?

Kuukausiennusteen perusteella viikon keskilämpötila on Suomessa 26. päivä kesäkuuta alkavalla viikolla lähellä tavanomaista tai etelässä hieman tavanomaista lämpimämpi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Sään ennustettavuus on kuitenkin jo tässä vaiheessa heikko. Tämän kuukausiennusteen mukaan Fennoskandiassa vallitsee kuun lopulla korkeapainesää, mutta täysin kuivaksi ei viikko jää: sademäärä on kuukausiennusteen perusteella lähellä tavanomaista tai vähän sateisen puolella, Anna Latvala toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Koko kesän pitkä ennuste: ”Näyttää sellaiselta kesäsäältä, jota moni kaipaa, mutta osa taas ei” – katso kesä–elokuun ennuste!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 2.6.2023 klo 17.01

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat