Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Lokakuu lähestyy – loppuviikolla tuulista ja paikoin sadetta: Katso yli 100 paikkakunnan kuun vaihteen ennuste!
  Uutiset |

  Lokakuu lähestyy – loppuviikolla tuulista ja paikoin sadetta: Katso yli 100 paikkakunnan kuun vaihteen ennuste!

  Sumupilvi peittää taivaan ja sumua on järven pinnassa.
  Viikon kuluessa aamuisin muodostuu monin paikoin sumua. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 10.9.2021

  Syys–lokakuun vaihteen sää on melko pilvinen, tuulinen ja Pohjois-Suomessa vuodenaikaan nähden jopa vähän keskimääräistä lämpimämpi. 

  Kuun vaihteessa sekä viikon lopulla Suomi jää lännen matalapaineiden ja idän korkeapaineen väliin. Eteläinen ilmavirtaus voimistuu, ja kaakosta Suomeen leviävä viileämpi ilmamassa siirtyy torstaina kohti pohjoista. Pilvisyys on runsasta etelästä aina Lappiin saakka.

  Syyskuun viimeisinä päivinä etenkin etelässä sekä maan keskivaiheilla tulee heikkoja ja paikallisia sateita, mutta seuraavat laajemmat sadealueet ovat jo siirtymässä Länsi-Euroopasta lähemmäksi Skandinaviaa ja Suomea.

  Päivälämpötila on keskiviikkona ja torstaina lähes koko maassa 8–12 astetta, ja pilvinen sää pitää lämpötilan myös öisin enimmäkseen nollan yläpuolella 1–6 asteessa. 

  Lokakuussa leutoa säätä

  Loppuviikolla Suomeen leviää lounaasta jälleen lämmintä ilmaa, mutta viikon alun jopa epätavalliseen lämpöön ei ole ainakaan vielä paluuta.

  Lue myös: Poikkeuksellista syyslämpöä: 18 astetta meni maanantaina rikki yllättävässä paikassa – vieläkö lämpenee?

  Syyskuista ruskaa.
  Pilvipeite rakoilee lokakuun alkupäivinä, ensin lännessä ja sitten myös idässä ja pohjoisessa. Kuva: Tommi Kujala, Utajärvi, syyskuu 2021

  Perjantaina eli lokakuun ensimmäisenä päivänä hajanainen ja hiljalleen heikkenevä sadealue saapuu lounaasta maan etelä- ja keskiosaan, ja samalla kylmin ilma väistyy pohjoiseen. Sää muuttuu lännessä ja etelässä sateen jäljessä väliaikaisesti aurinkoisemmaksi, mutta jokunen sadekuuro voi edelleen tulla. Lämpötila kohoaa lounaassa auringonpaisteessa lähelle 15 astetta. Idässä lämpötila on päivällä 10 asteen vaiheilla ja pohjoisessa 6–10 astetta.

  Säätilanteessa ei ole viikonloppuna vielä suurta muutosta: runsaammat sateet jäävät viimeisimmän ennusteen mukaan Ruotsin puolelle. Suomen paikalliset sateet painottuvat pohjoiseen sekä länsirannikon tuntumaan, ja päivällä etelässä sekä maan keskivaiheilla on paikoin jopa aurinkoista. Aurinkoisilla alueilla lämpötila kohoaa päivällä jälleen 12–15 asteeseen, pilvisillä on 7–12 astetta.

  Etelätuuli jatkaa hidasta voimistumistaan päivä päivältä ja sunnuntaina läntisillä merialueilla myrskypuuskatkin ovat mahdollisia. 

  Katso yli sadan paikkakunnan sääennuste!

  Lue seuraavaksi: Uusi kuukausiennuste: “Etelätuuli alkaa tuoda meille lämmintä ilmaa Välimereltä” – katso, miten edetään kohti syyslomia

  Anna Latvala

  Päivitetty 29.9. klo 16.08

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat