Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Ukkosta ja 20 asteen lukemia! Lämpöistä säätä tarjolla monin paikoin vielä loppuviikollakin – myös Lapissa hetken hieman lämpimämpää
  Uutiset |

  Ukkosta ja 20 asteen lukemia! Lämpöistä säätä tarjolla monin paikoin vielä loppuviikollakin – myös Lapissa hetken hieman lämpimämpää

  Ruskaloistoa Keski-Suomessa.
  Ruskaloistoa Keski-Suomessa. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 22.9.2020

  20 asteen lämpötilat palasivat etelä- ja kaakkoisosaan maata. Sää on jonkin verran lämpenemässä myös pohjoisempana, mutta hyvin hetkellisesti.

  Torstaina 24. syyskuuta 20 asteen lämpötilat tekivät paluun monin paikoin maan kaakkois- sekä eteläosassa. Ensimmäisenä 20 asteen raja ylittyi Lappeenrannan Konnunsuon asemalla, missä hieman ennen kello 13 lämpötila kipusi 20,6 asteeseen. Päivän aikana korkein lämpötila, 22,0 astetta, mitattiin sekä Hyvinkään Hyvinkäänkylässä että Parikkalan Koitsanlahdessa.  

  Viimeksi 20 asteen lukemia mitattiin syyskuun 4. päivänä paikoin Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa, Etelä- ja Pohjois-Karjalassa sekä Etelä-Savossa Savonlinnan seudulla. Korkeimmillaan lämpötila kävi tuolloin 21,2 asteessa Parikkalan Koitsanlahdessa.

  Lue myös: Syyskuun lopun +20 asteen lukemat ovat harvinaisia, jopa poikkeuksellisia – kahden vuoden takainen lokakuun lämpöennätys meni nyt yllättäen uusiksi

  Syksyn värejä sisämaassa. 
  Syksyn värejä sisämaassa. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 22.9.2020 

  Lämmintä säätä vielä edessä, Lapissakin pikaisesti

  Torstain jälkeen lämpöistä säätä on odotettavissa aina viikonvaihteeseen asti, mutta liikkeellä olevien sateiden kohdalla koetaan paikoin myös viileämpiä hetkiä.

  Lämpimin ilma on perjantaina maan kaakkoisosan yllä, missä lämpötilan on mahdollista yltää 20 asteen vaiheille. Muuten maan itäosasta lounaisosaan päivälämpötila on sadekuurojen seassa 16–19 astetta. 

  Perjantaiksi lämmintä ilmaa virtaa myös pidemmälle pohjoiseen ja Pohjanmaalta Pohjois-Lappiin lämpötila kipuaa yleisesti 13–16 asteeseen, Käsivarressa ollaan 10 asteen puolin ja toisin. Pohjoisen yltä sadekuurojen alue siirtyy päivän mittaan kohti itää.

  Viikonloppuna lämpöinen sää jatkuu maan eteläosassa ja keskivaiheilla. Lappiin virtaa tosin jo jälleen kylmempää ilmaa ja sunnuntaiyönä lämpötila voi käydä Käsivarressa lähempänä 5 pakkasastetta.

  Lauantaina päivälämpötila on etelästä maan keskivaiheille pitkälti 17–21 astetta ja sunnuntaina, sään päästessä hieman lämpenemään, laajalti 18–22 astetta. 

  Pohjanlahdelta maan pohjoisosan poikki kaakkoon ulottuu kuitenkin sadealue, jonka alla lämpötila voi länsirannikolla jäädä paikoin lähemmäs 15 astetta. 

  Lue myös: Kuukausiennuste muuttui: Kartat helottavat punaoransseina – “Syksyn alku voi viivästyä”

  Ruskan värjäämät puut Kitsiputouksella.
  Viikonloppuna lämpötila voi laskea Käsivarren Lapissa jo viiden pakkasasteen vaiheille. Kuva: Lea von Bell, Kitsiputous, Mallan luonnonpuisto, Enontekiö, 17.9.2020

  Viikonloppuna pohjoisessa lämpötila kohoaa sateen eteläpuolella Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla 14–19 asteeseen, mutta sateessa jäädään 10 asteen vaiheille. Sateen pohjoispuolelle jäävällä alueella Lapissa päivälämpötila on päivällä enimmäkseen 4–9 astetta.

  Ensi viikon alussa lämpimin ilma alkaa väistää Suomen yltä ja sää viiletä monin paikoin maan eteläpuoliskolla. Lapissa sää saattaa päästä hieman lämpenemään viileämmän viikonlopun jälkeen.

  Lue lisää: Nyt se alkoi: Erikoisen lämmin syyskesäinen jakso – “Lämpimämpää kuin paikoin Keski- ja Etelä-Euroopassa”! Katso yli sadan paikkakunnan ennuste

  Perjantaiyönä mahdollisuus jyrähtelyyn

  Lämpimän ilman lisäksi liikkeellä on ollut ukkoskuuroja, jotka heräilivät jo aamutuimaan Itämerellä maan länsipuolella. Aamupäivän edetessä sadekuurojen nauha ukkosineen ulottui maan lounaisosaan ja vähitellen päivän aikana salamointi painottui Lounaissaariston ja Keski-Suomen välille.

  Iltapäivällä neljän aikaan salamoita oli havaittu parisensataa kappaletta.

  Torstai-illaksi sadekuurot ovat yleistymässä maan länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla, maan keskiosasta liikkuu sadekuurojen alue kohti Kainuuta ja Lappiin leviää sadealue lännestä. Ukkonen voi paikoittain jyrähdellä vielä torstai-illan ja perjantaiyön aikana Varsinais-Suomen ja Uudenmaan suunnalta maan länsiosan poikki Pohjois-Pohjanmaalle ulottuvalla alueella.

  Jenna Salminen

  Päivitetty 24.9. klo 22.39

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa