Sääuutiset ja blogi> Kuluneen talven pakkasennätys rikkoutui Enontekiöllä – etelässä…
Uutiset |

Kuluneen talven pakkasennätys rikkoutui Enontekiöllä – etelässä on "jäätävän kylmää" maanantaina

Pakkanen paukkuu Lapin talvessa.
Pakkanen on paukkunut kireänä maan keski- ja pohjoisosassa. Alkuviikolla on myös eteläisen Suomen vuoro. Kuva: Markus Mäntykannas, Pello, Lappi, arkistokuva

Enontekiön lentoasemalla mitattiin varhain lauantaiaamuna kuluneen talven pakkashuippu, –35,7 astetta. Pakkanen jatkuu lähipäivinäkin kireänä selkeillä alueilla, ja maanantai-iltana voidaan kokea tämän talven kylmimmät hetket myös maan eteläosassa, missä pakkanen voi kiristyä lähelle 30 astetta.

Enontekiö pesi lauantaina talvikauden 2021–2022 aiemman pakkashuipun, joka mitattiin viime vuoden puolella Muoniossa itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta. Silloin pakkasta oli 35,2 astetta. Pakkanen on ollut kireää monin paikoin myös muualla Suomessa.

Kireän pakkasen raja on maan eteläosassa –15, keskisessä Suomessa –20 ja pohjoisessa Suomessa –25 astetta.

Kylmimmät lukemat lauantaina 8.1.2022
Minimilämpötila (°C)Paikkakunta
–35,7Enontekiö lentoasema
–35,1Muonio kirkonkylä
–33,8Enontekiö Näkkälä
–33,8Kittilä lentoasema
–32,9Salla Naruska

Maan keski- ja pohjoisosassa vaikuttaa nyt korkeapaineen alue, jonka ympäristössä sää on päässyt selkenemään ja ilma jäähtymään. Kylmän polaarisen ilmamassan ja heikkotuulisen sään yhteisvaikutus näkyy kireinä pakkasina kaikkialla siellä, missä taivas pääsee selkenemään.

Kylmin ilma tuppaa valumaan alaville maille ja varsinkin laaksoalueille. Kylmä on aina lämmintä ilmaa raskaampaa, ja sen takia talven pakkashuippuja ei koskaan mitata vaikkapa tuntureiden huipuilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Enontekiöllä pakkanen paukkui varhain lauantaiaamusta 35,7 asteessa.
Enontekiöllä kävellessä saattoi tulla lauantaina kylmä. Kuva: Fintraffic Oy, kelikamerat, Enontekiö, 8.1.2022

Ennustaminen nyt hyvin haastavaa

Tällä hetkellä lämpötilojen ja pilvisyyden ennustaminen on meteorologille hyvin haastavaa, sillä paikalliset vaihtelut ovat erittäin suuria. Säämalleissa on myös suurta eroavaisuutta pilvisyysennusteissa, mikä hankaloittaa tilannetta entisestään.

Kun puhutaan paikallisista lämpötilaeroista, voi äärimmillään käydä niin, että paikkakunnalla taivas on selkeä ja pakkasta on 25 astetta, kun taas naapuripaikkakunnalla y taivaan peittää pilvi ja pakkasta onkin vain reilu 10 astetta.

Lapissa vastaavasti kylmimmät lukemat mitataan aina alavilla mailla ja laaksoalueilla, kun taas tuntureilla on tuntuvasti lauhempaa.

Lue myös: Lapin lämpötiloissa on suurta paikallista vaihtelua: Miksi tunturin huipulla on lauhempaa kuin laaksossa?

Paukkupakkasia Lapissa talvella. Laaksoalueilla pakkanen paukkui 30-40 asteessa.
Lähipäivinä lämpötiloissa on suurta paikallista vaihtelua riippuen pilvisyystilanteesta. Kuva: Markus Mäntykannas, arkistokuva

Pakkashuippu etelässä alkuviikolla

Sunnuntaina korkeapaineen keskus majailee Pohjois-Ruotsin yllä, mutta hivuttautuu siitä maanantaiksi vähitellen kohti maan eteläosaa. Sunnuntain säätilanne imitoi hyvin pitkälti lauantaita: etelässä pakkanen pysyy pilvien alla heikkona, noin viidessä asteessa, kun taas maan keski- ja pohjoisosassa se on selkeillä alueilla kireää.

Etelässä pakkashuippua odotellaan maanantai-iltana tai viimeistään tiistain vastaisena yönä. Näyttää siltä, että esimerkiksi Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa olisi edessä kuluneen talven hyytävin hetki. Tiistaiaamu puolestaan näyttää "jäätävän kylmältä" maan kaakkois- ja itäosassa.

Kun korkeapaineen keskus hetkellisesti valahtaa eteläisen Suomen ylle maanantai-illan aikana, tuulet tyyntyvät ja mikäli sää kunnolla selkenee, lämpötila laskee kuin lehmän häntä. Pakkanen kiristyy yleisesti 15–25 asteen välille, paikoin pakkasta on lähemmäs 30 astetta. Tiistaiaamuna maan kaakkois- ja itäosasta voi löytyä yli 30 asteen pakkasia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kuluneen talven hyytävimmät lukemat ovat toistaiseksi olleet esimerkiksi Helsingin puolella –17 ja Vantaalla –21 astetta.

Kylmä ei kuitenkaan jää pysyväksi tilaksi: ensi viikon puolivälissä sää lauhtuu rajusti ja osassa maata voidaan ylittää viiden lämpöasteen raja.

Lue seuraavaksi: Meteorologi Markus Mäntykannas kuukausiennusteesta: ”Tammikuun jatko näyttää aikamoiselta vuoristoradalta” – ainakin kaksi suurta käännettä edessä

Markus Mäntykannas

Päivitetty 8.1.2022 klo 19.26

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat