Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Meteorologi Markus Mäntykannas kuukausiennusteesta: ”Tammikuun jatko…
Kuukausiennuste |

Meteorologi Markus Mäntykannas kuukausiennusteesta: ”Tammikuun jatko näyttää aikamoiselta vuoristoradalta” – ainakin kaksi suurta käännettä edessä

Forecan meteorologi Markus Mäntykannas talvisessa säässä lumikinosten keskellä.
Forecan meteorologi Markus Mäntykannas ennakoi paukkupakkasten jälkeen lauhaa föhn-tuulta. Arkistokuva

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan tammikuussa edessä on vaihtelevaa säätä, ajoittain kylmää, ajoittain lauhaa.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 6. tammikuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan Suomen säässä vuorottelevat keskimääräistä lämpimämmät ja keskimääräistä kylmemmät jaksot.

– Tammikuun jatko näyttää aikamoiselta vuoristoradalta. Nyt alkuun on kylmää, sitten lämpenee föhn-tuulen mukana, sen jälkeen voi tulla uusi radikaalikin kylmeneminen paukkupakkasineen. Loppukuussa sää näyttää jälleen lauhtuvan, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Lue myös: Varaudu ensin paukkupakkasiin ja sen jälkeen kunnon lauhtumiseen – ensi viikon föhn-tuulessa jopa +5 astetta tai enemmän

– Kuukausiennusteen perusteella seuraavien viikkojen ajan jossain kohtaa Etelä- ja Keski-Eurooppaa tai Britteinsaarten kohdalla on tavanomaista korkeampi ilmanpaine. Euroopassa oleva vahva korkeapaine sanelee sen, mihinpäin matalapaineet milloinkin menevät.

Korkeapaineiden ja matalapaineiden paikat määrittelevät myös sen, mistä ilmansuunnasta virtaus käy Suomeen, lauhana lännestä vai kylmänä pohjoisesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 6.1.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
10.–16.1.Viikon keskilämpötila on paikoin tavanomaista lämpimämpi, sademäärät ovat lähellä ajankohdan keskimääräisiä lukemia.Hyvä
17.–23.1.Tavanomaista kylmempi säätyyppi näyttää todennäköiseltä, sademäärät ovat lähellä keskimääräisiä sademääriä.Kohtalainen
24.–30.1.Viikko on paikoin tavanomaista lämpimämpi, sademäärät ovat lähellä keskimääräisiä lukemia.Kohtalainen
31.1.–6.2.Viikko on maan eteläpuoliskolla keskimääräistä lämpimämpi. Sademäärä on monin paikoin tavanomaista suurempi.Heikko

Tammikuun 10. päivä alkava viikko: Kylmästä lauhaan föhn-tuuleen ja takaisin kylmään

Kuukausiennusteen mukaan tammikuun 10. päivä alkavalla viikolla viikon keskilämpötila on Lapissa ja paikoin Länsi-Suomessa 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi, muualla maassa ollaan lähellä keskimääräisiä lukemia.

Viikon sää on kuitenkin erittäin vaihtelevaa. Tämän hetken ennusteen mukaan viikko alkaa kylmässä pakkassäässä, lauhtuu viikon keskivaiheilla ja kylmenee uudestaan viikon lopussa.

Euroopassa korkeapaineen painopiste näyttää olevan 10. tammikuuta alkavalla viikolla Britteinsaarilla ja niiden länsipuolella. Jäämerellä ja Pohjois-Suomessa on tavanomaista matalampi ilmanpaine.

– On syytä odottaa, että nyt saadaan Suomeen pitkästä aikaa voimakkaita länsivirtauksia, mahdollisesti siis myös föhn-tuulta aika ajoin. Pohjoisempana Suomessakin lämpötila voisi käydä ajoittain plussan puolella, Markus Mäntykannas sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Sademäärä on 10. tammikuuta alkavalla viikolla lähellä tavanomaista, Etelä- ja Keski-Suomessa mahdollisesti hieman tavanomaista pienempi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Föhn-tuulen mahdollisuuteen viittaa kuukausiennusteessa myös se, että Skandinavian länsiosassa on tavanomaista lämpimämpää.

– Selkeä föhn-tuulen signaali on myös se, että Norjan vuoristossa sademäärät ovat selvästi tavanomaista suurempia. Tämä viittaisi siihen, että föhn-tuulen tilanteita voi olla useana päivänä. Jos näin käy, niin lämpötilat voivat olla Skandinaviassa paikoin yli 10 astetta ja osassa Suomeakin yli 5 astetta.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat tammikuun puolivälissä Ahvenanmaalla, etelä- ja lounaisrannikolla sekä paikoin länsirannikolla 0–2 plusastetta. Maan eteläosassa keskimääräinen ylin lämpötila on laajalti 0–4 pakkasastetta, maan keskiosassa 0–6 pakkasastetta ja pohjoisessa enimmäkseen 2–8 pakkasastetta, pohjoisessa Lapissa paikoin yli 8 pakkasastetta.

Tammikuun 17. päivä alkava viikko: Keskimääräistä kylmempää

Kuukausiennusteen mukaan 17. tammikuuta alkavan viikon keskilämpötila olisi Suomessa laajalti 0–3 astetta keskimääräistä kylmempi.

Näyttääkin siltä, että Euroopassa tapahtuu muutos: laajan alueen säätä määrittävä korkeapaine vetäytyy hieman lännemmäs.

– Tämä tietäisi sitä, että meillä palattaisiin mahdollisesti vähän kylmempään säätyyppiin. Suomi on kuukausiennusteen kartoilla sinisenä merkkinä tavanomaista kylmemmästä säästä, samoin Välimeri. Tämä viittaa siihen, että pohjoisesta purkautuisi meille kylmempää ilmaa. Kylmää ilmaa näyttää virtaavan myös hyvin pitkälle Etelä-Eurooppaan ja aina Afrikkaan saakka, Markus Mäntykannas sanoo.

Sademäärä on 17. tammikuuta alkavalla viikolla Suomessa lähellä tavanomaista.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Tammikuun 24. ja 31. päivä alkavat viikot: Mitä säässä tapahtuu tammikuun lopussa?

Tammikuun 24. päivä alkavalla viikolla näyttää, että Euroopan korkeapaineen painopiste on Keski- ja Länsi-Euroopassa.

– Tämä tarkoittaa sitä, että Suomeen pääsisi mahdollisesti taas enemmän lämpöä lännestä, Markus Mäntykannas tulkitsee.

Kuukausiennusteessa onkin 24. tammikuuta alkavalla viikolla merkkejä tavanomaista lämpimämmästä viikosta Suomessa. Viikon sademäärä on lähellä keskimääräistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kuunvaihteessa 31. tammikuuta alkavalla viikolla Euroopan korkeapaineen painopiste on kuukausiennusteen mukaan läntisellä Välimerellä ja Länsi-Euroopassa sekä Keski-Euroopassa.

– Tämä asetelma viittaa siihen, että edessä olisi pitkäkestoisempi lauha jakso. Tuulet meillä olisivat enimmäkseen lännen tai lounaan puolelta, Markus Mäntykannas sanoo.

Tammikuun 31. päivä alkavalla viikolla Suomessa on signaaleja tavanomaista sateisempaan suuntaan.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Pitkä sääennuste helmi–huhtikuulle: Näin meteorologi kommentoi lopputalven ja alkukevään mielenkiintoista tilannetta!

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 7.1.2022 klo 20.45

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat