Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Nyt se on varmaa, talvi tulee: Etelä- ja Keski-Suomeen voi pyryttää yli 20 cm lunta ensi viikolla – "talvirenkaat viipymättä alle"
  Uutiset |

  Nyt se on varmaa, talvi tulee: Etelä- ja Keski-Suomeen voi pyryttää yli 20 cm lunta ensi viikolla – "talvirenkaat viipymättä alle"

  Lumipyry heikentää ajokeliä.
  Sää kylmenee asteittain ensi viikolla, ja nyt talvirenkaat pitäisikin laittaa alle viipymättä eteläistä Suomea myöden. Kuva: Dreamstime

  Lauantain tuorein säämalli ei ole muuttanut näkemystään: ensi viikolla talvi tulee rytinällä myös Etelä-Suomeen ja sateet muuttuvat lumisiksi koko maassa. Ennustettu lumikertymä seuraavalle 10 vuorokaudelle on maan etelä- ja keskiosassa yleisesti 10–30 senttimetriä. Talven tulemista ei nyt näyttäisi pitävän loitolla mikään.

  Marraskuinen maisema avautuu etelä- ja keskisuomalaisille vielä viikonlopun alkaessa harmaana ja lumettomana, mutta muutos kärkkyy jo pohjoisessa. Enontekiön lentoasemalla mitattiin varhain lauantaiyönä kuluneen syystalven hyisimmät lukemat, kun lämpötila laski –22,7 asteeseen. 

  Läntisillä merialueilla puolestaan myrskysi: Kaskisten Sälgrundin havaintoasemalla voimakkain 10 minuutin keskituuli oli 22,7 m/s. Tuulet rauhoittuvat viikonlopun edetessä, ja samalla pohjoisen kylmä ilmamassa levittäytyy pitkälle Baltiaan saakka. 

  Ensi viikolla talvi ei koettele pelkästään Suomea: lunta voi pyryttää Espanjaa ja Italiaa myöden.

  Lue myös: Tuore kuukausiennuste: “Tulevina viikkoina pääosin pohjoisenpuoleinen ilmavirtaus” – katso marras–joulukuun ennuste

  Jo sunnuntaina valkea maa maan etelä- ja keskiosaan

  Jo sunnuntain aikana syksyn uuvuttama maisema voi saada valkean kuorrutteen maan etelä- ja keskiosassa. Pohjoisvirtauksen mukana liikkuu lumikuuroja ja sateet tosiaankin tulevat jo tässä vaiheessa lumena eteläistä Suomea myöden.

  Toivottavasti liikenteessä ei enää tässä vaiheessa nähdä kesärenkaita – nyt on ihan vihoviimeinen hetki vaihtaa talvirenkaat alle etelärannikkoa myöden.

  Luminen Vaasa.
  Maisema on muuttumassa lumisemmaksi vähitellen myös keskisessä Suomessa. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, arkistokuva

  Useita lumisadealueita lännestä

  Pohjois- ja Länsi-Eurooppa kuuluvat ensi viikolla kylmän polaarisen ilmamassan vaikutuspiiriin. On jopa mahdollista, että viikon edetessä pohjoisnavalta nytkähtää arktisen kylmää ilmaa kohti Pohjois-Eurooppaa, mikä toisi ainakin Lappiin kireitä, yli 25 asteen pakkasia.

  Matalapaineet saapuvat vastaisuudessa Suomeen luoteesta ja ne liikkuvat hyvin kylmän ilmamassan alueella, joten hetkittäisistä lounaisvirtauksista huolimatta suurin osa sateista tulee ensi viikolla lumena koko maassa. Britteinsaarten länsipuolella on oikeastaan koko ensi viikon ajan laaja korkeapaineen alue, joka "blokkaa" matalapaineiden vyöryn niiden tyypilliseltä reitiltä Islannin eteläpuolelta kohti Skandinaviaa. Tämä asetelma pitää Euroopan kylmänä.

  Ensimmäinen lumisadealue saapuu Suomeen näillä näkymin maanantai-illaksi ja seuraava jo keskiviikoksi. Myös tuulet yltyvät, joten paikoin lunta tulee ihan pyryttämällä varsinkin sisämaassa – lähellä rannikkoalueita sateet ovat myös vettä ja räntää.

  Lumipyryä metsässä
  Sisämaassa lunta voi ensi viikolla pyryttää useampana päivänä. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, arkistokuva

  Viikon päästä koko Suomi valkea?

  Länsi- ja Etelä-Suomessa lämpötila kohoaa kuitenkin aika ajoin vielä plussan puolelle useampana päivänä ensi viikolla, ja osa sateista on alkuun vettä etelä- ja lounaisosassa maata. Loppuviikkoa kohden matalapaineet näyttäisivät kuitenkin ottavan yhä eteläisemmän reitin, mikä tarkoittaa sitä, että sateet väistämättä muuttuvat lumeksi myös etelärannikolla.

  Tämän hetkisen ennusteen valossa näyttääkin mahdolliselta, että viikon päästä koko Suomi on lounaissaaristoa lukuun ottamatta valkea ja talvi tulee verrattain varhain. Kylmä asetelma ei hevillä hellitä, sillä Atlantilla majaileva korkeapaine näyttää pitkäkestoiselta ja sen itäpuolelle on jämähtämässä pohjoisnavalta laskeutuva "kylmän ilman pussi".

  Ensi viikon sadealueiden ajoitukseen ja reittiin liittyy vielä jonkin verran epävarmuutta, ja seuraammekin niitä lähipäivinä tarkemmin. Lumitilanteen kehittymistä voit seurata tarkemmin täältä.

  On kuitenkin hankala sanoa, jääkö talvisempi sää tällä erää pysyvästi päälle, vai tuleeko myöhemmässä vaiheessa vielä selvästi lauhempia hetkiä, jotka starttaavat termisen talven lähtölaskennan alusta maan etelä- ja keskiosassa. Edellisen kerran terminen talvi on alkanut jo marraskuun puolella Etelä- ja Keski-Suomessa vuonna 2018.

  Lue seuraavaksi: Odotettu koko talven ennuste: Tältä näyttää joulu–helmikuun jakso!

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 22.11.2021 klo 09.43

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat