Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tuore kuukausiennuste: “Tulevina viikkoina pääosin pohjoisenpuoleinen ilmavirtaus” – katso marras–joulukuun ennuste
  Uutiset |

  Tuore kuukausiennuste: “Tulevina viikkoina pääosin pohjoisenpuoleinen ilmavirtaus” – katso marras–joulukuun ennuste

  Marraskuussa melkein selkeät päivät ovat usein myös koleita.
  Sää on kylmenemässä. Kuva: Tommi Kujala, Utajärvi, 14.11.2021

  Uusi kuukausiennuste ennakoi marraskuun loppuun ja joulukuun alkuun ajankohdan tavanomaisia lukemia kylmempää säätä.

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennusteen perusteella marraskuu päättyy ja joulukuu alkaa Suomessa kylmähkössä säässä.

  – Kuukausiennusteen mukaan meillä vallitsee tulevina viikkoina pääosin pohjoisenpuoleinen ilmavirtaus, joka tuo Suomeen vuodenaikaan nähden kylmää säätä. Ennusteessa on kuitenkin muuttumisen riskiä, sillä polaaripyörre on tulevien viikkojen ajan suurella todennäköisyydellä voimissaan. Vahvan polaaripyörteen tilanteessa sää on meillä helpommin lauhoja länsivirtauksia suosivaa kuin kylmiä pohjoisenpuoleisia säätilanteita suosivaa. Vuodenaikaan nähden kylmää säätä voi kuitenkin esiintyä meillä vahvankin polaaripyörteen tapauksessa, joten ennusteet eivät ole merkittävässä ristiriidassa keskenään, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  22. marraskuuta alkava viikko: Osassa maata jopa 6–7 astetta keskimääräistä kylmempää

  Sää alkaa kylmetä Suomessa jo viikonloppuna 20.–21. marraskuuta. Sateet muuttuvat lumisempaan suuntaan paikoin maan eteläosassa asti.

  Ensi viikko eli 22. marraskuuta alkava viikko on koko Euroopassa matalapainevoittoinen. Islannin ja Grönlannin eteläpuolella on sen sijaan vahva korkeapaine.

  – Vaikka matalapainevoittoinen sää meillä usein yhdistyy läntiseen ilmavirtaukseen ja lauhaan säähän, tällä kertaa ilmavirtaus on meillä kylmää. Sen seurauksena viikko on kokonaisuutena selvästi vuodenajan keskiarvoa kylmempi sekä meillä Suomessa että Länsi- ja Keski-Euroopassa, Joanna Rinne kertoo.

  Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

  Kuukausiennusteen mukaan ensi viikon keskilämpötila on Suomessa maan etelä- ja keskiosassa 2–3 astetta vuodenajan keskiarvoa kylmempi. Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa on 3–5 astetta keskiarvoa kylmempää ja Keski- ja Pohjois-Lapissa eroa keskiarvoon on peräti 6–7 astetta tavanomaista kylmempään suuntaan.

  Etelässä ja lännessä lämpötilat vaihtelevat 22. marraskuuta alkavalla viikolla nollan molemmin puolin, idässä pakkasella pysytään suuren osan viikkoa ja pohjoisessa koko viikon ajan. Lapissa yli 20 asteen pakkaset voivat olla ajoittain mahdollisia.

  – Tämän hetken ennusteen mukaan ilmavirtaus käy meillä ensi viikolla luoteen puolelta. Suomeen virtaa samaan aikaan melko talvista ilmaa, mutta ajoittain myös sateita. Etelässä ja länsirannikon tuntumassa sateiden olomuoto vaihtelee, muualla Suomessa sateet painottuvat lumeen, vaikka ajoittain sateet voivat tulla maan keskiosassakin vetenä, Joanna Rinne ennustaa.

  Sademäärät ovat kuukausiennusteen perusteella Suomen eteläpuoliskolla vuodenaikaan nähden runsaita. Maan pohjoispuoliskolla sateita tulee vuodenajan keskiarvoa vähemmän tai tavanomaisia määriä.

  Katso videolta kuukausiennuste sateista!

  Kuukausiennusteen mukaan Välimeren alueella sateita tulee 22. marraskuuta alkavalla viikolla tavanomaista enemmän. Keskisessä Euroopassa on puolestaan paikoin tavanomaista kuivempaa.

  Lue myös: Raju kylmänpurkaus uhkaa sekoittaa Euroopan ensi viikolla – "Lumisateita Espanjaa myöden"

  29. marraskuuta alkava viikko: Kylmän ilman virtaus pohjoisesta jatkuu

  Marraskuun 29. päivä alkava viikko on ennusteen mukaan Suomessa matalapainevoittoinen.

  – Koska läntisen Euroopan yllä sää on korkeapainepainotteinen, meille pääsee virtaamaan yhä kylmää ilmaa pohjoisesta, Joanna Rinne sanoo.

  Viikon keskilämpötila on ennusteen mukaan Suomessa 1–3 astetta keskimääräistä kylmempi. Sademäärät ovat kuukausiennusteen perusteella lähellä ajankohdan tavanomaisia sademääriä.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat marras–joulukuun vaihteessa maan eteläosassa laajalti 0–4 plusastetta, paikoin lounaisrannikolla, lounaissaaristossa ja Ahvenanmaalla 2–6 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on kuunvaihteessa laajalti −2…+2 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen −6...−2 astetta.

  Uusi lumi peitti pitkospuut Pohjois-Pohjanmaalla.
  Uusi lumi peitti pitkospuut Pohjois-Pohjanmaalla. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 13.11.2021

  Keski-Euroopassa 29. marraskuuta alkavan viikon keskilämpötilat ovat kuukausiennusteessa laajalti vuodenajalle tyypillisiä, mutta paikoin eteläisessä ja läntisessä Euroopassa on keskimääräistä kylmempää. Sademäärät ovat paikoin keskisessä ja itäisessä Euroopassa tavanomaista suurempia.

  Miltä näyttää joulukuun ennuste?

  Joulukuun 6. päivä alkavalla viikolla Keski- ja Länsi-Euroopan korkeapainepainotteinen sää näyttää suosivan meillä pohjoista ilmavirtausta.

  – Signaalit kuukausiennusteen kartalla heikkenevät jo. Viikko ennustuu lämpötiloiltaan vuodenaikaan nähden keskiarvoiseksi niin Suomessa kuin Keski-Euroopassakin, Länsi-Euroopassa paikoin keskiarvoa kylmemmäksi, Joanna Rinne sanoo.

  Myöskään joulukuun 13. ja 20. päivä alkavilla viikoilla uudessa kuukausiennusteessa ei näy enää juurikaan merkkejä suuntaan eikä toiseen Suomessa lämpötilojen osalta.

  – Aiemmin Länsi- ja Keski-Eurooppaan painottunut korkeapaine näyttää levittäytyvän Suomenkin alueelle, Joanna Rinne sanoo.

  Suomen sademääriin kuukausiennuste ei ota enää voimakasta kantaa 6. joulukuuta alkavalla viikolla tai joulukuun jatkon viikoilla.

  – Korkeapainepainotteisuuden takia ennuste painottuu joulukuun loppupuoliskolla kuitenkin meillä varovasti kuivempaan kuin sateisempaan päin, Joanna Rinne toteaa.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

  Lue seuraavaksi: Odotettu koko talven ennuste: Tältä näyttää joulu–helmikuun jakso!

  Karita Kontula-Sokka

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat