Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Raju kylmänpurkaus uhkaa sekoittaa Euroopan ensi viikolla – "lumisateita Espanjaa myöden"
  Uutiset |

  Raju kylmänpurkaus uhkaa sekoittaa Euroopan ensi viikolla – "lumisateita Espanjaa myöden"

  Tämä sääasetelma voi tuoda ensi viikon puolivälissä ja loppuviikolla lunta valtaosaan läntistä ja keskistä Eurooppaa. Lumisateet ovat mahdollisia myös Välimeren maissa. Ennuste kuitenkin elää vielä ja tarkentuu viikonlopun aikana.
  Tämä sääasetelma voi tuoda ensi viikon puolivälissä ja loppuviikolla lunta valtaosaan läntistä ja keskistä Eurooppaa. Lumisateet ovat mahdollisia myös Välimeren maissa. Ennuste kuitenkin elää vielä ja tarkentuu viikonlopun aikana.

  Eurooppaa uhkaa ensi viikolla hytisyttävä sääasetelma. Erittäin kylmää ilmamassaa pääsee purkautumaan napa-alueelta pitkälle kohti Välimeren maita. Lumisateita voi esiintyä Espanjaa myöden, jos kylmä ennuste on toteutuakseen.

  Jo aikaisemmassa, 16. marraskuuta lasketussa ja päivitetyssä kuukausiennusteessa, oli viitteitä siitä, että marraskuun loppupuoliskosta on tulossa suuressa osassa Eurooppaa vuodenaikaan nähden hyytävän kylmä.

  Euroopan suursäätilaan vaikuttava NAO-indeksi on parhaillaan kääntymässä selvästi negatiiviseksi, mikä antaa viitteitä kylmän talvisään mahdollisuudesta. NAO-indeksillä (North Atlantic Oscillation) kuvataan Pohjois-Atlantin ilmanpainejakaumaa: NAO:n positiivisessa vaiheessa Islannin edustalla on voimakkaita matalapaineita ja Azoreilla vahva korkeapaine – tällöin Euroopassa on lauhoja lounaisvirtauksia ja osassa Suomea vetistä talvisäätä.

  NAO:n negatiivisessa vaiheessa länsivirtaukset heikkenevät, koska ilmanpaine Islannin edustalla kohoaa ja vastaavasti se laskee Azoreilla. Tämä asetelma voi tuoda arktisen ilman purkauksia ja hyvin kylmää kyytiä Eurooppaan.

  Ensimmäinen annos kylmää viikonloppuna

  Brittein saarten länsipuolella oleva korkeapaine sanelee tällä hetkellä Euroopan sään. Se päästää vain rajallisen määrän matalapaineita Manner-Eurooppaan ja nekin tuppaavat nyt olemaan melko kylmää sorttia.

  Viikonloppuna myrskytuulet ovat mahdollisia osassa Suomea ja viimeistään sunnuntaina ensimmäinen annos hyvin kylmää ilmaa pääsee leviämään pohjoiselta napa-alueelta pitkälle kohti eteläistä Eurooppaa. Sateet muuttuvat lumisemmiksi Baltian maissa ja osittain myös Keski-Euroopassa.

  Kylmin asetelma antaa kuitenkin vielä odotuttaa itseään muutaman päivän ajan.

  Ensi viikolla lumisia olosuhteita on odotettavissa keskisessä Euroopassa saakka. Erityisesti Alpeilla, Pyreneillä ja Norjan vuoristossa lunta voi sataa runsaasti.
  Ensi viikolla lumisia olosuhteita on odotettavissa keskisessä Euroopassa saakka. Erityisesti Alpeilla, Pyreneillä ja Norjan vuoristossa lunta voi sataa runsaasti. Kuva: Pixabay

  Voimakas kylmänpurku mahdollinen ensi viikolla

  Sään ennustettavuus hankaloituu Euroopassa ensi viikon puolivälissä, mutta samalla erittäin kylmää ilmamassaa nytkähtää pohjoisnavalta liikkeelle kohti Eurooppaa. Sääasetelma pysyy kuitenkin sellaisena, että Atlantilla oleva laaja korkeapaine sinnittelee paikoillaan, joten tämä mahdollistaa rajutkin kylmänpurkaukset kohti Eurooppaa korkeapaineen itäpuolitse.

  Euroopan keskuksen (ECMWF) 10 vuorokauden operatiiviset sääennusteet ovat väläyttäneet voimakasta kylmänpurkausta viikon puolivälin jälkeen. Tässä yhteydessä napa-alueelta pääsisi valumaan kylmää ilmaa laajalti läntiseen ja eteläiseen Eurooppaan. On mahdollista, että sateet muuttuisivat lumisiksi Välimeren pohjoisia maita ja Espanjan pääkaupunkia Madridia myöden. Erityisesti vuoristoalueilla ja ylängöillä lunta voisi tässä yhteydessä tuprutella enemmänkin.

  Vaikka kylmän ilmamassan purkaus näkyykin tämän hetkisissä sääennusteissa selvästi, vielä on epävarmaa, mihin kohtaa Eurooppaa se osuu. Joka tapauksessa potentiaalia on hyvin talviselle episodille, joka tulisi väistämättä vaikeuttamaan liikennettä eri puolilla Eurooppaa.

  Lue seuraavaksi: Euroopassa ennätysmäärä raehavaintoja tänä vuonna, jättirakeet moukaroivat jo Suomeakin – näin ilmastonmuutos vaikuttaa

  Markus Mäntykannas

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat