Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Näin lumipyry etenee – yöllä lämpöpiikki ja jopa +10 astetta! Loppuviikolla lämpötilat romahtavat
  Uutiset |

  Näin lumipyry etenee – yöllä lämpöpiikki ja jopa +10 astetta! Loppuviikolla lämpötilat romahtavat

  Lumipyryä ja lauhaa.
  Suomeen mahtuu viikon keskivaiheilla monenlaista säätä: osassa maata tulee lunta, osassa maata kivutaan reilusti plusasteille. Arkistokuvat: Maarit Siitonen ja Ari Branthin

  Lumi- ja räntäsateet huonontavat ajokeliä keskiviikkona ja torstaina maan pohjois- ja itäosassa. Lunta tulee paikoin jopa 10–20 senttimetriä. Etelässä lämpötilat voivat kivuta keskiviikkona ja torstain vastaisen yön aikana ylimmillään jopa 10 plusasteen lukemiin. Loppuviikolla selvästi kylmempää ilmaa virtaa koko maahan.

  Sadealue on levinnyt keskiviikkona lännen ja luoteen suunnalta alkuun maan länsi- ja eteläosaan. Iltapäivällä ja illalla sade levittäytyy myös maan itä- ja pohjoisosan ylle. Pohjoisin osa Lapista pysyy enimmäkseen poutaisena.

  – Sade on tullut laajalti lännessä ja eteläisimmässä osassa maata vetenä. Idässä sade alkaa lumena ja kaakonkulmalla räntänä, mutta olomuoto muuttuu yöllä vedeksi sään lauhtuessa. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa olomuoto vaihtelee niin, että alkuun sade on lunta ja yöllä hetken vettä ja räntää, kunnes torstaiaamun mittaan olomuoto muuttuu jälleen lumisempaan päin. Lapissa sade on pääosin lunta, ennustaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Ennuste keskiviikkoillalle 25.11.2020.
  Ennuste keskiviikkoillalle 25.11.2020. Kuva: Foreca

  Ajokeli on lumisateen alueella laajalti huono.

  – Eniten lunta sataa keskiviikon ja torstain aikana Lapin keskivaiheilta Kainuuseen ulottuvalla alueella sekä paikoin Pohjois-Karjalassa, 10–20 senttimetriä. Suurimmat kertymät ovat odotettavissa Etelä-Lapin seudulle sekä Pohjois-Pohjanmaan pohjoisosaan, missä lunta voi paikoin sataa tunnissa useampi senttimetri. Lapin eteläpuolella sade tulee osin myös vetenä ja räntänä, Jenna Salminen toteaa.

  Meneekö 10 plusastetta rikki illalla tai yöllä?

  Kun pohjoisempana pyryttää lunta, etelässä lämpötilat ovat kipuamassa ajankohtaan nähden korkeisiin lukemiin.

  – Matalapaineen mukana etelästä virtaa lämpöistä ilmaa Suomeen. Keskiviikkona ja torstain vastaisena yönä 10 plusastetta on mahdollista lounaassa, etelärannikollakin voidaan olla lähellä tätä, sanoo Jenna Salminen.

  Keskimääräiset päivän ylimmät lämpötilat ovat marras–joulukuun vaihteessa lounaassa ja etelässä 0–4 plusastetta, yön alimmat puolestaan 0–4 pakkasastetta.

  Lapin pohjoisosassa lämpötila voi torstain vastaisena yönä laskea 10–15 pakkasasteeseen, muualla Lapissa ja Kainuussa on 0–10 pakkasastetta.

  Keskiviikon vastaisena yönä kylmin lämpötila mitattiin Kittilässä, −20,1 astetta. Syystalven kylmin lukema tähän mennessä on 31. lokakuuta Enontekiön lentoasemalla mitattu −20,5 astetta.

  Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä sääkuva

  Lumi- ja vesisateet jatkuvat torstaina – perjantain vastaisena yönä ja perjantaina lunta voi sataa myös etelässä

  Torstaina aamulla vettä sataa edelleen pitkin maan etelä- ja itäosaa, mutta sateet väistyvät iltapäiväksi. Pohjoisessa tulee yhä lumisateita.

  – Pohjoisessa sadealue on muuttunut hajanaisemmaksi. Olomuoto on Lapissa yleisesti lunta ja muuttuu päivän mittaan jälleen lumeksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Iltapäivällä lumisateet alkavat siirtyä pohjoisen yltä maan itäosaan ja muuttuvat paikallisemmiksi. Perjantain vastaisena yönä lumikuuroja leviää maan itäosasta myös maan eteläosan ylle, sanoo Jenna Salminen.

  Ennuste torstaiaamulle 26.11.2020
  Ennuste torstaiaamulle 26.11.2020. Kuva: Foreca

  Torstain aikana pohjoisenpuoleinen virtaus voimistuu ja levittää kylmää ilmaa pohjoisesta kohti etelää. Lämpötila on päivällä etelässä 4–9 astetta ja maan keskivaiheilla laajalti 0–5 astetta. Pohjoisessa lämpötila vaihtelee päivällä 0 ja 15 pakkasasteen välillä.

  – Perjantain vastaiseksi yöksi sää pakastuu laajalti etelää myöten. Tulossa on liukkaita tienpintoja vesi- ja räntäsateen jälkeisillä alueilla.

  Lapissa pakkanen saattaa kiristää otettaan selkenevillä alueilla 10–20 pakkasasteeseen torstain ja perjantain välisenä yönä, paikoin voi olla kylmempääkin.

  Perjantaina korkeapaine alkaa voimistua pohjoisen Suomen ylle.

  – Etelässä on liikkeellä sadekuuroja, joissa kaikki sateen olomuodot vedestä lumeen ovat mahdollisia. Pohjoisessa ja maan keskivaiheilla perjantai on poutainen. Sää on laajalti puolipilvistä tai pilvistä koko maassa, toteaa Jenna Salminen.

  Etelässä lämpötilat ovat perjantaina päivällä 0–4 plusastetta, maan keskivaiheilla nollan molemmin puolin ja pohjoisessa 0–15 pakkasastetta.

  Viikonlopuksi viilenevää – lumisateita etelärannikolle?

  Viikonloppuna voimistuva korkeapaine kurkottaa idästä Suomen ylle. Sää on enimmäkseen pilvipoutaista. Lumisateet voivat kuitenkin yllättää rannikoilla etelässä ja lännessä.

  – Suomenlahdella idänpuoleinen tuuli luo lahden ylle sadeluikeron, joka on meren yllä pitkälti vesi- tai räntäsadetta. Jos tuo luikero pääsee ujuttautumaan etelärannikon ylle, olomuoto voi muuttua lumiseksi ja tuoda mahdollisesti runsastakin lumisadetta aivan etelään. Lisäksi sunnuntaiksi joitakin kevyempiä lumikuuroja voi kehittyä läntisten merialueiden ylle. Nämä lumikuurot saattavat ajautua myös lähemmäs rannikkoa, sanoo Jenna Salminen.

  Lue myös: Suomenlahdella on kehittymässä "lumikäärme", joka voi tuoda reilusti lunta Helsinkiin tai Tallinnaan: "Hyvin pienestä kiinni"

  Lauantaina päivällä lämpötila on etelässä nollan asteen tuntumassa, maan keskivaiheilla ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa −4 ja 1 asteen välillä ja muualla pohjoisessa 4–10 pakkasastetta. Sunnuntain vastaisena yönä ollaan koko maassa pakkasella.

  Sunnuntaina päivälämpötila on etelässä nollan asteen molemmin puolin. Maan keskivaiheilla ja pohjoisessa on 2–7 pakkasastetta.

  Lue myös: Tuore joulukuun kuukausiennuste julki: Tältä näyttää jouluviikon ennuste nyt

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 25.11. klo 16.12

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa