Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Helle lämmitti järviä, mutta uidaanko vielä juhannuksenakin lämpimässä vedessä?
  Uutiset |

  Helle lämmitti järviä, mutta uidaanko vielä juhannuksenakin lämpimässä vedessä?

  Helteinen sää nostaa veden pintalämpötilaa.
  Järvien pintavedet ovat nyt lämpimiä suuressa osassa maata. Kuva: Sirpa Jyske, Pyhäjärvi, Joensuu, 22.6.2021

  Juhannus lähestyy ja sisävesien pintalämpötila on maan etelä- ja keskiosassa noussut laajalti useita asteita ajankohdan keskiarvon yläpuolelle.

  Osassa Suomea viime päivinä vallinnut helteisen kuuma sää on nostanut järvien ja jokienkin pintalämpötilaa. Kesäkuun puolivälissä ne olivat vielä lähellä ajankohdan keskimääräistä, mutta nyt pintavesi on laajalla alueella 1–6 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Lohjanjärvellä Suomen ympäristökeskuksen mukaan ero oli aamulla 23. kesäkuuta jopa +7 astetta.

  Pohjoisessa poikkeama on pienin ja Lapin länsiosassa ollaan lähellä keskiarvoa.

  Lue myös: Kesäkuun lämpöennätyksestä jäätiin vain vähän – päivän korkein lukema 33,6 astetta

  Järvien pintalämpötiloja eri puolilla Suomea 23.6.2021. Korkeimmat lämpötilat ovat jo nousseet 23–25 asteeseen. 
  Sisävesistöjen pintalämpötiloja eri puolilla Suomea 23.6.2021. Korkeimmat lämpötilat ovat jo nousseet 23–25 asteeseen. Arvot on pyöristetty asteen tarkkuuteen.  Kuva: Foreca

  Muuttuuko tilanne juhannukseksi?

  Vaikka kovimmat helteet alkavat jo vähitellen väistyä Suomesta, sää pysyy loppuviikolla edelleen lämpimänä varsinkin maan etelä- ja keskiosassa. Ajoittain Pohjois-Pohjanmaalla asti on vielä hellettä. 

  Asia ei kuitenkaan ole järvien pintalämpötilan suhteen niin yksinkertainen: lähipäivinä liikkeellä on kuurosateita. Alueilla, joilla sää pysyy aurinkoisena ja heikkotuulisena, vesi voi juhannusaatoksi lämmetä entisestään. Mutta, kuten viime päivinä on nähty, etenkin ukkoskuuroihin voi liittyä voimakkaita puuskia. Voimistuva tuuli sekoittaa lämmintä pintavettä syvemmällä olevaan kylmempään veteen. Esimerkiksi lännessä ja pohjoisessa muutamalla mittauspaikalla pintalämpötila onkin rajuilmojen jäljiltä laskenut verrattuna eilisaamuiseen. Myös Lapissa ja etenkin sen pohjoisosassa liikkuvat yhtenäisemmätkin sadealueet estävät järviä lämpenemästä.

  Forecan sivuilta voi seurata järvien lämpötilaa sekä sen poikkeamaa keskiarvosta. On kuitenkin hyvä muistaa, että lämpötilamittaukset edustavat vain mittauspaikkaa. Toisissa seudun vesistöissä tai eri kohdassa järveä lämpötila voi poiketa suuntaan tai toiseen.

  Lue seuraavaksi: Ukkosmyräkät voivat tänäänkin aiheuttaa vahinkoa näillä alueilla – kesäkuussa salamoinut jo reilusti yli keskiarvon

  Anna Latvala

  Päivitetty 23.6. klo 13.24

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa