Sääuutiset ja blogi> Ensi viikolla voi pyryttää sakeasti – etelässäkin
Uutiset |

Ensi viikolla voi pyryttää sakeasti – etelässäkin

Lumisade huononsi ajokeliä Vantaalla 20. marraskuuta 2022.
Sää on erittäin kylmää 20. marraskuuta alkavalla viikolla. Viikon puolivälissä maahamme voi levitä laaja-alainen lumipyry. Kuva: Markus Mäntykannas, Vantaa

Sääennusteissa näkyy laaja-alainen lumipyry, joka voisi iskeä Suomeen 20. marraskuuta alkavan viikon puolivälissä. Sitä ennen pakkasen odotetaan kiristyvän pohjoisessa paikoin 35 pakkasasteeseen.

Osa odottelee maan eteläosaan lunta kuin kuuta nousevaa. Tällä hetkellä lumiraja kulkee kutakuinkin Salpausselän pohjoispuolella, Lapissa lunta on enimmillään 30–40 senttimetriä. Lumisimmat mittausasemat olivat lauantaiaamuna Kittilän Kenttärova (43 cm), Kittilän Pokka (36 cm) sekä Kolarin Kattilamaa (35 cm).

Tilanteeseen voi kuitenkin tulla ensi viikolla (20. marraskuuta alkavalla viikolla) radikaali muutos. Ennusteissa näkyy tällä hetkellä sakea lumipyry, joka toisi maan etelä- ja keskiosaan laajalti 10–20 senttimetriä lunta ensi viikon puolivälissä tai torstaina. Sitä ennen pakkanen voi laajalti kiristyä maan pohjoisosassa 20–35 asteeseen, etelämpänäkin 10–20 asteeseen.

Vuodenaikaan nähden hyytävä sää johtuu polaarisen suihkuvirtauksen jämähtämisestä Suomen eteläpuolelle. Suomi näyttää kuuluvan vastaisuudessakin kylmän ja talvisen ilmamassan piiriin.

Lue aiheesta lisää: Suihkuvirtaus jämähtää kauas Suomen eteläpuolelle: "Mahdollistaa lumipyryt ja paukkupakkaset"

Katso lähipäivien ennuste videolta tarkemmin:

Lähipäivinä lumikuuroja ja kiristyvää pakkasta

Lumipeite voidaan saada maan eteläosan lumettomille alueille paikoitellen jo lauantain tai sunnuntain aikana. Lumikuuroja syntyy ja liikkuu erityisesti etelä-, lounais- ja länsirannikon tuntumassa, sunnuntaina myös Pohjois-Pohjanmaalla ja  Etelä-Lapissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Viikonloppuna pakkanen on maan etelä- ja keskiosassa heikkoa eli pakkasta on enintään viisi astetta, pohjoisessa Suomessa lämpötila vaihtelee –5 ja –25 asteen välillä. Kylmintä on heikkotuulisilla ja selkeillä laaksoalueilla. Paikalliset lämpötilavaihtelut ovat Lapissa suuria.

Tutustu tähän: Lapin lämpötiloissa on suurta paikallista vaihtelua: Miksi tunturin huipulla on lauhempaa kuin laaksossa?

Alkavalla viikolla jopa –35 astetta

20. marraskuuta alkavalla viikolla lumikuuroja tulee edelleen maan eteläosassa, ja samalla koillisesta virtaa maahamme yhä kylmempää ilmamassaa. Lämpötila pysyy pakkasen puolella koko maassa ja Lapissa mitataan todennäköisesti kuluvan talvikauden pakkasennätyksiä.

Kuluvan talvikauden toistaiseksi alin lämpötila, –31,4 astetta, mitattiin tiistaiyönä (14.11.) Enontekiön lentoasemalla.

Varsinkin maanantai-illan ja keskiviikkoaamun välillä pakkanen voi laajalti kiristyä maan pohjoisosassa 20 ja 35 pakkasasteen välille, jos sää kunnolla selkenee. Etelämpänäkin pakkanen voi paikallisesti hipoa 20 pakkasasteen rajaa, eli kyseessä olisivat kuluvan talvikauden kylmimmät hetket koko maassa.

Lue myös tämä: Milloin pakkanen on kireää? Näin määritelmä vaihtelee eri puolella Suomea

Viikon puolivälissä lumipyry?

Ennusteet muuttuvat mielenkiintoisiksi, kun lähestytään 20. marraskuuta alkavan viikon puoliväliä.

Tämänhetkisen ennusteen mukaan Suomea on lähestymässä lännestä voimakas matalapaine, joka kulkee hyvin kylmän polaarisen ja lauhemman keskileveysasteiden ilmamassojen rajamaastossa.

Suomeen sateet näyttäisivät saapuvan kylmän ilmamassan alueella, joten sateen olomuoto on ennusteissa lounaisrannikkoa lukuun ottamatta lunta. Jos ennuste toteutuu tällaisenaan, lunta voi pyryttää maan etelä- ja keskiosaan laajalti 10–20 senttimetriä.

Lumipyry
20. marraskuuta alkavalla viikolla Suomi kuuluu idän ja pohjoisen kylmän ja talvisen ilmamassan piiriin. Viikon puolivälissä Suomea lähestyy lännestä voimakas suihkuvirtaus (kuvassa violetti väri), jonka länsipuolella on selvästi lauhempaa ilmaa. Näillä näkymin lauhan ja talvisen ilmamassan rajamaastoon syntyy voimakas matalapaine ja lumipyry, joka liikkuu Suomen yli kohti kaakkoa.

Lumipyryn ajoitus ja voimakkuus ovat pysyneet ennustemalleissa kutakuinkin samanlaisena useammassa peräkkäisessä malliajossa, mutta yhä ilmassa on epävarmuutta. Jos matalapaine ottaa ennustettua pohjoisemman reitin, sateet tulisivat eteläisessä Suomessa vetenä tai räntänä. Mutta jos matalapaine ottaakin eteläisemmän reitin, eteläiseen Suomen voi pyryttää jopa nykyistä ennustettua enemmän lunta. Tai sitten sateet voivat jäädä vain lounaisen Suomen ja etelärannikon asiaksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Seuraamme tilanteen kehittymistä lähipäivinä.

Lue seuraavaksi: Tuore marras–joulukuun ennuste: ”Selvä säätyypin muutos, jos ennuste toteutuu”

Markus Mäntykannas
meteorologi

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat