Sääuutiset ja blogi> Joulukuun alun ennuste: ”Talvista säätä”, loppuviikolla etelässäkin…
Uutiset |

Joulukuun alun ennuste: ”Talvista säätä”, loppuviikolla etelässäkin 10 pakkasastetta mahdollista – ensi viikolla muutama eri vaihtoehto

Sulan veden äärelle voi kertyä rantaan paksu jääkerros, varsinkin tuulen voimistuessa.
Marraskuun loppupuolisko toi Suomeen laajalti lunta ja pakkasia. Myös joulukuu alkaa talvisena. Kuva: Pertti Karjalainen, Oulujärvi, 28.11.2022

Sää on kylmenemässä joulukuun alkupäivinä. Lumisateita tulee ajoittain eri puolilla maata. Ensi viikon ennusteissa ovat vielä vaihdelleet matalapaineet lumisateineen sekä kylmempi ja vähäsateisempi vaihtoehto.

Sää on hieman kylmenemässä loppuviikon mittaan.

– Joulukuu alkaa tänä vuonna talvisessa säässä, eikä muutosta ole näköpiirissä. Keskiviikon lumisateet siirtyvät kohti pohjoista, torstain aikana sateet heikkenevät. Viikon loppuosa menee tämänhetkisen ennusteen mukaan melko tasaisessa säässä: siellä täällä satelee vähän lunta ja enimmäkseen on pilvistä, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

– Ensi viikolla sää ei näillä näkymin lämpene, pikemminkin päinvastoin. Vielä ei ole varmaa, kummalle puolelle Suomi jää: matalapaineiden reitille, jolloin ajoittain sataa lunta, vai matalapaineiden pohjoispuolelle, jolloin sää olisi kuivempi ja vielä kylmempi. Jälkimmäisessä tapauksessa kireät pakkaset voisivat olla mahdollisia etelää myöten, jos sää on tarpeeksi selkeä. Tämä ennuste kuitenkin tarkentuu vielä viikon mittaan, Anna Latvala sanoo.

Paikoin viiden tai kymmenen senttimetrin lumikertymiä

Keskiviikkona päivällä lumisateet ovat painottuneet maan itä- ja pohjoisosaan.

Paikoin varsinkin idässä tulee vuorokauden aikana reilut viisi senttimetriä uutta lunta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Keskiviikkoillan ja torstain vastaisen yön aikana enimmät sateet väistyvät idästä, mutta pohjoisessa lumisateet jatkuvat. Runsaimmat lumisateet tulevat yöllä Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa, Anna Latvala kertoo.

Torstain vastaisena yönä pakkaset jäävät heikoiksi. Maan etelä- ja keskiosassa pakkasta on 0–5 astetta, pohjoisessa 3–8 astetta.

Katso videolta lähipäivien ennuste!

Torstaina sää jatkuu pääasiassa pilvisenä. Lunta tulee etenkin pohjoisessa.

– Lunta kertyy vuorokauden aikana Etelä- ja Keski-Lapissa sekä Koillismaalla 1–10 senttimetriä. Lumisateet heikkenevät hiljalleen ja muuttuvat paikallisemmiksi. Maan etelä- ja keskiosassa sateet jäävät vähiin. Etelärannikolla kohtalainen itätuuli saa sään tuntumaan kylmemmältä, mutta muualla maassa tuuli on enimmäkseen heikkoa.

Lämpötila on torstaina päivällä laajalti 0–5 pakkasastetta, lauhinta on rannikoilla. Lapissa on 2–8 pakkasastetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Perjantain vastaisena yönä Lapissa voidaan jo paikoin mennä –10 asteeseen, mutta yleisesti on 2–7 pakkasastetta, Anna Latvala ennustaa.

Lue myös: Tuliko etelän ensilumista jo pysyvä lumipeite? Kylmä sää saattaa jatkua jouluun asti

Perjantainakin sää on melko pilvinen. Sateet jäävät vähäisiksi.

– Lähinnä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa voi paikoin tulla muutama senttimetri lunta.

Perjantaina päivälämpötila on maan länsiosassa 1–6 pakkasastetta, maan itäosassa 3–8 pakkasastetta ja pohjoisessa 4–10 pakkasastetta.

Lauantain vastaisena yönä lämpötila laskee maan etelä- ja keskiosassa muutamalla asteella, pohjoisessa pakkaslukemat eivät juurikaan muutu päivän lämpötiloista.

Marraskuinen luminen pakkaspäivä Helsingissä.
Kuva: Markku Kuisma, Helsinki, 26.11.2022

Kymmenen pakkasasteen lukemat mahdollisia paikoin myös etelässä loppuviikolla – ensi viikolla vielä kylmempää vaiko matalapaineita lumisateineen?

Tämän hetken ennusteen mukaan lauantaina ja sunnuntaina lumisateita tulee siellä täällä.

– Pilvipeite rakoilee viikonloppuna paikoin, mikä vaikuttaa myös lämpötilaan. Päivällä on paljolti 3–10 pakkasastetta, vähiten pakkasta on rannikoilla. Lapissa voi olla paikallisesti vähän kylmempääkin. Pilvipeitteen aukkojen kohdassa saattaa olla useita asteita kylmempää kuin muualla ympäristössä. Etelässäkin pakkasta voi olla viikonlopun mittaan paikoin kymmenkunta astetta, varsinkin jos pilvessä on sopivasti aukkoja ja tuuli on heikkoa. Lauantain ja sunnuntain välisen yön lämpötila ei eroa paljoa päivälämpötiloista, Anna Latvala kertoo.

Ensi viikon ennusteet ovat siis vielä vaihdelleet. Välillä ennusteet ovat näyttäneet matalapaineita ja uusia lumisateita. Toisen vaihtoehdon mukaan lumisateet voisivat jäädä vähäisemmiksi, mutta sää saattaisi kylmetä reilusti.

Lue seuraavaksi: Vajaat neljä viikkoa jouluun: Kuukausiennusteen signaali voimistui nyt selvästi!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 1.12.2022 klo 15.29

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat