Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Jättikäänne säähän alkuviikolla: Lämpötilat pomppaavat paikoin…
Kuukausiennuste |

Jättikäänne säähän alkuviikolla: Lämpötilat pomppaavat paikoin jopa 40 astetta – katso tammikuun kuukausiennuste

Lauhtunut sää toi paikoin liukasta keliä joulukuussa 2023.
Ennusteiden mukaan sää lauhtuu voimakkaasti kylmän jakson jälkeen. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, 19.12.2023

Sää lauhtuu rajusti viikkojen taitteessa ja 8. tammikuuta alkavan viikon aluksi, kun lämpötilat nousevat jopa 20–40 asteella viime aikojen paukkupakkasista. Esimerkiksi Lapissa paikoin mitatut −40 asteen lämpötilat voivat vaihtua alkuviikon aikana hetkeksi nollan asteen tienoilla oleviin lukemiin tai jopa suojasäähän. Lauhtuminen saattaa kuitenkin jäädä tilapäiseksi: tammikuun loppupuoliskolle ja helmikuun alkuun tuore kuukausiennuste näyttää tavanomaista kylmempää säätä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 3. tammikuuta.

Näyttää siltä, että hetkellisen rajun lauhtumisen jälkeen sää jatkuisi kuitenkin keskimääräistä tammikuuta kylmempänä.

– Tammikuun yleiskuva näyttää Suomessa ja lähialueilla edelleen kylmältä. Tammikuun 8. päivä alkavan viikon muutamat lauhat päivät saattavat kuitenkin nostaa kyseisen viikon keskilämpötilan sekä Suomen Lapissa että osassa Ruotsia ja Norjaa tavanomaista lämpimämmäksi. Tammikuun 8. päivä alkavalla viikolla Suomi on idän kylmän sään ja lännen lauhemman sään välissä, joten säätilanteen ennustettavuus heikkenee jo silloin. Näillä näkymin viikkoon mahtuu sekä lauhoja hetkiä että kireitä pakkasia ja lumisateita, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 3.1.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

8.–14.1.

(Viikko 2)

Viikon keskilämpötilat ovat paikoin maan etelä- ja itäosassa vähän tavanomaista kylmempiä, Lapissa vähän tavanomaista lämpimämpiä ja muualla tavanomaisia. Sademäärä on maan etelä- ja keskiosassa keskimääräistä pienempi ja Lapissa keskimääräistä suurempi.Hyvä/Kohtalainen

15.–21.1.

(Viikko 3)

Viikon keskilämpötila on koko maassa keskimääräistä kylmempi. Sademäärä jää paikoin tavanomaista pienemmäksi.Kohtalainen

22.–28.1.

(Viikko 4)

Sää voi jatkua tavallista kylmempänä ja vähäsateisempana.Heikko

29.1.–4.2.

(Viikko 5)

Mahdollisesti keskimääräistä kylmempi ja vähäsateinen sää jatkuu edelleen.Heikko

Torstaina 4. tammikuuta Lapissa on mitattu paikoin jopa 40–43 pakkasasteen lukemia. Loppuviikon 5.–7. tammikuuta aikana koetaan vielä hyvin kylmää säätä, mutta viikkojen taitteessa sää alkaa lauhtua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Kylmä korkeapainesää antaa Suomessa hitaasti periksi. Perjantaina ja lauantaina sekä maan eteläosassa että myös Lapin pilvisillä alueilla pakkasta on laajalti 12–20 astetta, muualla maassa enimmäkseen 20–35 astetta. Lapin kaikista kylmimmillä alueilla voidaan olla vielä perjantaina 40 pakkasasteen vaiheilla. Tuoreiden ennusteiden mukaan sunnuntaina on vielä kovaa pakkasta, mutta vähitellen kovat pakkaset hellittävät luoteesta alkaen, Anna Latvala kertoo.

Tammikuun 8. päivä alkava viikko: Vaihtelevaa säätä – lauhaa ja uudelleen kylmenevää

Pohjois-Atlantille vahvistuu 8. tammikuuta alkavalla viikolla korkeapaine. Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötilat ovat Suomessa lännessä ja maan keskivaiheilla laajalti ajankohdalle tavanomaisia, mutta Lapissa on keskimääräistä lauhempaa ja idässä ja etelässä paikoin keskimääräistä kylmempää.

– Näyttää siltä, että lauhaa ilmaa leviää hetkeksi Pohjois-Eurooppaan asti. Tuuli puhaltaa Skandien yli Suomeen. Ennuste tarkentuu lähempänä, mutta sopivissa oloissa Ruotsissa ja Suomessa voi olla jopa föhn-tuulta. Sää vaihtelee meillä viikon aikana suojasäästä kireisiin pakkasiin. Esimerkiksi Muonion ja Enontekiön −40 asteen lämpötilat voivat vaihtua alkuviikon aikana hetkeksi nollaan tai jopa plusasteisiin, sanoo Anna Latvala.

– Tämä on oikeastaan aika tyypillinen ison lämpötilamuutoksen tilanne: ensin on heikkoa tuulta ja korkeapainesäätä, jolloin kylmenee päivä päivältä – sitten tilanne vaihtuu tuuliseen ja pilviseen säähän. Nyt muutos ei sentään tapahdu yhdessä päivässä vaan muutokseen menee muutamia päiviä.

Viikon sademäärä jää kuukausiennusteen perusteella maan etelä- ja keskiosassa ajankohdan tavanomaista sademäärää pienemmäksi, mutta Lapissa voi olla tavanomaista sateisempaa.

– Välillä on myös tuulista ja sateista. Sateet tulevat enimmäkseen lumena. Tuoreiden ennusteiden mukaan lauhat hetket painottuvat viikon alkupuoliskoon ja loppuviikosta kylmenee uudestaan. Aurinko kuitenkin pilkahtaa välillä, ja kaamosalue vetäytyy koko ajan pohjoisemmaksi, Anna Latvala toteaa.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Kuukausiennusteen mukaan 8. tammikuuta alkava viikko on Euroopan keski- ja eteläosassa laajalti keskimääräistä kylmempi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Korkeapaineen itäpuolella kylmää ilmaa valahtaa Etelä- ja Keski-Eurooppaan, joten tammikuun ensimmäisen viikon lämpö vaihtuu kylmään talvisäähän. Välimeren ympäristössä on paikoin tavallista sateisempaa, samoin Skandeilla. Lämpötila laskee Etelä-Euroopassa vähitellen öisin pakkasen puolelle monin paikoin sisämaassa, ja lumisateita tulee varsinkin vuoristossa. Ukrainassa ja Puolassa lämpötilat käväisevät laajalla alueella 15–20 pakkasasteessa, Anna Latvala kertoo.

Tammikuun 15. päivä alkava viikko: Selvästi keskimääräistä kylmempää talvisäätä Suomeen

Kuukausiennusteen mukaan 15. tammikuuta alkavalla viikolla sää olisi Suomessa selvästi keskimääräistä kylmempää. Sademäärä on kuukausiennusteen perusteella paikoin aavistuksen tavanomaista pienempi.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat tammikuun puolivälissä Ahvenanmaalla, Suomen etelä- ja lounaisrannikolla sekä paikoin länsirannikolla 0–2 plusastetta. Maan eteläosassa keskimääräinen ylin lämpötila on laajalti 0–4 pakkasastetta, maan keskiosassa 0–6 pakkasastetta ja pohjoisessa enimmäkseen 2–8 pakkasastetta, pohjoisessa Lapissa paikoin yli 8 pakkasastetta.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

– Pohjois- ja Keski-Euroopassa on ennusteen mukaan keskimääräistä kylmempää, mutta aivan eteläisimmässä osassa Eurooppaa hieman keskimääräistä lämpimämpää.

Välimeren ympäristössä sää näyttää tavanomaista sateisemmalta.

Tammikuun 22. päivä alkava viikko: Tavanomaista kylmempi sää voi jatkua

Myös 22. päivä tammikuuta alkavalle viikolle kuukausiennuste näyttää Suomeen keskimääräistä tammikuuta kylmempää säätä.

– Pohjois-Eurooppaan saattaa jälleen vahvistua korkeapaine, jolloin Suomessa on kylmää ja vähäsateista säätä. Välimeren tienoilla on edelleen paikoin tavallista lämpimämpää ja sateisempaa, Anna Latvala sanoo.

Tammikuun 29. päivä alkava viikko: Miltä näyttää kuunvaihteen tilanne?

Vielä tammikuun lopun ja helmikuun alun viikollekin on näkyvissä tavanomaista kylmemmän sään signaalia Suomeen.

– Suomessa sekä laajemmin Pohjois-Euroopassa kylmä korkeapainesää jatkuu mahdollisesti edelleen, mutta ennuste on jo hyvin epävarma. Tammikuun loppu ja helmikuun alku ovat Suomessa tilastollisesti kylmintä aikaa vuodesta, Anna Latvala toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 5.1.2024 klo 09.48

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat