Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste: "Hellefanaatikon ja myrskybongarin märkä unelma toteutumassa" – juhannusviikko hämmästyttää
  Blogi |

  Uusi kuukausiennuste: "Hellefanaatikon ja myrskybongarin märkä unelma toteutumassa" – juhannusviikko hämmästyttää

  Kesäkuu näyttäisi tuovan mukanaan ukkosia ja hellettä.
  Kesäkuu näyttäisi tuovan mukanaan ukkosia ja hellettä. Kuva: Foreca

  Euroopan keskuksen (ECMWF) tuoreen kuukausiennusteen mukaan kesäkuusta saattaa muodostua Suomeen helteinen ja rytisevä. Hellefanaatikon ja myrskybongarin märkä unelma on toteutumassa, sillä lämpö tuo usein mukanaan myös näyttäviä ukonilmoja.

  Tilastollisesti kesäkuu on suuressa osassa maata aurinkoisin ja vähäsateisin kesäkuukausi.

  Lue myös: Suomen sää kesäkuussa

  Uuden kuukausiennusteen mukaan kesäkuu voi tänä vuonna olla keskimääräistä lämpimämpi, sademäärissä ei näy suurta poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.

   

  Kesäkuun ensimmäiset viikot: Kohti hellettä ja rytinää

  Kuukausiennusteen mukaan Suomen itäpuolella on kesäkuun alkupuoliskolla tavanomaista korkeampi ilmanpaine, kun taas länsi- ja lounaispuolellamme kulkee matalapaineita. Tämä asetelma viittaa siihen, että ilmavirtaus kävisi Suomessa etelän tai kaakon kantilta tuoden mukanaan mantereista ja helteistä ilmamassaa – välillä myös reippaita ukkoskuuroja.

  Kesäkuun ensimmäisellä viikolla (1.–7.6.) poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan on suurin maan pohjoisosassa, eteläisimmässä Suomessa ollaan lähellä tilastollisia keskiarvoja. Etelärannikko voi tällä viikolla olla useampana päivänä maamme kolein kolkka, sillä kaakosta hyisen Suomenlahden yli puhaltava tuuli kuljettaa kylmää meri-ilmaa muun muassa pääkaupunkiseudulle.

  Kesäkuun toisella viikolla (8.–14.6.) alkaa kuukausiennusteen mukaan tapahtua. Valtaosa Suomesta näyttää jopa 3–6 astetta tavanomaista lämpimämmältä, mikä voi kieliä useista hellepäivistä tai muutamasta erittäin kuumasta päivästä. Jos ilmavirtaus käy ennusteen mukaisesti kaakosta Mustanmeren suunnalta, on meille virtaamassa lämmön mukana myös kosteutta.

  Tämän sääasetelman myötä on syytä odottaa, että taivas repeää: luvassa voi olla näyttäviä ukonilmoja ja runsaita mutta paikallisia saderyöppyjä. Synoptinen sääasetelma on vähän sama kuin kesän 2010 rajuilmoissa, mutta usein alkukesän myräkät jäävät vaisummiksi, sillä ilmakehässä ei vielä ole yleensä yhtä paljoa kosteutta kuin myöhemmässä vaiheessa kesää.

  Lue myös: Miten ukkoselta voi suojautua?

  Uhkaavan näköinen ukkospilvi vyöryy merellä.
  Uhkaavan näköinen vyörypilvi saapuu mereltä ukkoskuuron yhteydessä. Kuva: Tiina Asula, arkistokuva

  "Juhannusviikko näyttää suorastaan hämmästyttävän hyvältä"

  Ilmanpainepoikkeamat vaimenevat Euroopan yllä kuukausiennusteen loppupäätä kohden mentäessä. Suomen yllä näkyy vielä juhannusviikolla (15.–21.6.) selvä poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan.

  Lue myös: Juhannuksen sää Suomessa

  Juhannusviikko näyttää suorastaan hämmästyttävän hyvältä kuukausiennusteessa. Jos ennuste toteutuu, ukkosen säestämät helteet näyttävät mahdollisilta juhannusviikollakin. Kolea sadejuhannus näyttää kuukausiennusteen valossa epätodennäköisimmältä vaihtoehdolta.

  Kuukausiennusteessa lämpö pysyy Suomen yllä vielä kesäkuun viimeisenkin viikon.

  Lue seuraavaksi: Toukokuu oli tavallista kylmempi, Lapissa metrin lumihankia: Parissa viikossa takatalvista kesään – katso kuvat!

   

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 2.6. klo 16.11

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa