Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Pakkanen kiristyy loppuviikolla, sunnuntaina lumisateita kulkee Suomen…
Uutiset |

Pakkanen kiristyy loppuviikolla, sunnuntaina lumisateita kulkee Suomen yli – ensi viikolla näkyvissä muutos säähän

Maisema oli pilvinen ja luminen Nurmeksessa Pohjois-Karjalassa helmikuun alussa 2023.
Tämän viikon loppupuolta vietetään pakkassäässä. Sunnuntaille ennustetaan laajempia lumisateita. Kuva: Maija Savolainen, Nurmes, 1.2.2023

Sää jatkuu vaihtelevana. Loppuviikolla edessä on pakkasjakso. Lämpötilat putoavat viikonloppuna yöaikaan laajalti 10–20 pakkasasteeseen, Lapissa on loppuviikolla 20–30 pakkasasteen lukemiakin, paikoin kylmempääkin. Sunnuntaiksi on tulossa laajempia lumisateita. Tämän hetken ennusteen mukaan sää lauhtuu jälleen ensi viikolla.

Helmikuun alkupäiviin on luvassa kylmenevää säätä.

– Loppuviikko vietetään koko maassa pakkassäässä. Viikon edetessä pakkanen kiristyy ensin pohjoisessa, sitten maan keskiosassa ja viikonloppuna etelässäkin. Kylmintä Suomessa kokonaisuutena on näillä näkymin sunnuntain vastaisena yönä, jolloin lähes koko maassa on pakkasta 10–20 astetta. Loppuviikon kylmimmät lukemat tullaan kuitenkin todennäköisesti mittaamaan Pohjois-Lapissa, missä 20–30 pakkasastetta on mahdollista, paikoin on kylmempääkin. Pakkaslukemat ovat siellä riippuvaisia pilvipeitteen paikallisesta rakoilusta, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Perjantaina aamulla kello 9.15 mennessä Utsjoen Kevon Kevojärven havaintoasemalla on mitattu −32,2 astetta, Kilpisjärvellä −31,4 astetta ja Enontekiön lentoasemalla −30,6 astetta. Muonion kirkonkylän havaintoasemalla on ollut −30,5 astetta ja Utsjoen Kevon havaintoasemalla −30,4 astetta.

Ennuste iltapäiville 3.–4.2.2023.
Ennuste iltapäiville 3.–4.2.2023.

Perjantaista lauantaille sää on melko poutaista, paikoin tulee kuitenkin heikkoja lumisateita. Sunnuntaiksi odotellaan laajempaa lumisadealuetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Pilvisyyttä on loppuviikolla runsaasti, mutta aurinkokin voi paikoin välillä näyttäytyä. Sunnuntaina koko Suomen yli liikkuu lännestä leviävä lumisadealue, jonka yhteydessä voi sataa tämän hetken ennusteen mukaan 2–5 senttimetriä lunta, Joanna Rinne sanoo.

Ennuste iltapäiville 5.–7.2.2023.
Ennuste iltapäiville 5.–7.2.2023.

Ensi viikon ennusteessa lauhtuvaa – föhn-tuuli voi puhaltaa ajoittain

Näillä näkymin sää on lauhtumassa jälleen ensi viikolla.

– Ensi viikon tullen meillä voimistuu lännenpuoleinen ilmavirtaus, jolloin sää lauhtuu. Tämän hetken ennusteen perusteella lämpötilat alkavat vaihdella nollan molemmin puolin maan etelä- ja keskiosassa, ajoittain jopa Lapissa. Suomen yli liikkuu paikallisia ja melko pieniä sadealueita. Sateet voivat tulla koko maassa lumena, räntänä tai vetenä. Paikallinen jäätävä sadekin voi olla mahdollista, Joanna Rinne kertoo.

Lue myös: Jäät ovat Suomessa paikoin jopa petollisen hauraita – tavallista vähemmän jäätä sekä järvissä että merellä

Sää on ennusteen mukaan ensi viikolla melko pilvistä, mutta aurinkoakin nähdään ajoittain.

– Föhn-tuuli saattaa päästä puhaltamaan ensi viikon puolivälissä, mutta se ei todennäköisesti nosta lämpötiloja yhtä korkealle kuin edellisen kerran föhn-tuulen puhaltaessa. Tuuli on ensi viikolla yleisesti ottaen puuskaista koko maassa, Joanna Rinne ennustaa.

Föhn-tuuli nosti 25. tammikuuta lämpötilan Vaasassa jopa 8,2 asteeseen ja Pohjanmaan rannikon tuntumassa muutamilla paikkakunnilla 6–7 asteeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue seuraavaksi: Tammikuu oli monin paikoin harvinaisen tai poikkeuksellisen lauha: Föhn-tuuli puhkui yli 8 plusasteen lukeman – osassa maata lumet tulivat ja menivät

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

3.2.2023: Päivitetty ennustetta ja lisätty perjantaiaamun kylmimpiä lämpötiloja.

Päivitetty 3.2.2023 klo 09.43

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat