Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Erikoinen sääviikko: Jo lähes +29 astetta, hellettä ja lunta samalla paikkakunnalla ja savujen värittämiä auringonlaskuja – katso upeat kuvat
  Uutiset |

  Erikoinen sääviikko: Jo lähes +29 astetta, hellettä ja lunta samalla paikkakunnalla ja savujen värittämiä auringonlaskuja – katso upeat kuvat

  Toukokuun lämpimän päivän värikäs auringonlasku.
  Auringonlaskut ja auringonnousut ovat mahdollisesti saaneet nyt lisäväriä Venäjältä saapuneiden maastopalojen savujen takia. Kuva: Jaana Hurula, Storsand, 13.5.2021

  Viikossa voi Suomen säässä tapahtua paljon. Suunnilleen viikko sitten maan itäosassa satoi paikoin reilusti lunta, tällä viikolla samoilla alueilla on mitattu jopa hellelukemia.

  Kesäinen sää valtasi laajalti Suomea tällä viikolla, kun helleasteita on mitattu  Taivalkoskella Pohjois-Pohjanmaaalla asti. Helatorstain korkein lämpötila oli Ylivieskassa mitattu 28,7 astetta, keskiviikkona lämpimintä oli Oulussa, 28,1 astetta. Tiistain korkein lämpötila oli Hyvinkään 25,4 astetta.

  – Viime päivinä lämpötila pääsi Suomessa nousemaan hellelukemiin, kun etelän puolelta Suomeen levisi erittäin lämmintä ilmamassaa. Nyt lämpimin ilma on siirtymässä Suomen itäpuolelle, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Perjantainakin hellettä mitattiin vielä paikoin. Korkein lukema oli Sotkamon 26,1 astetta.

  Lue myös: Poikkeuksellinen helle vaihtuu "Mustanmeren jytinöihin" – katso, missä ukkoseen on syytä varautua lähipäivinä

  Värikäs maisema Iisalmessa varhain aamulla toukokuussa 2021.
  Komea auringonnousu Iisalmessa. Kuva: Jari Roivainen, Iisalmi, 14.5.2021

  Viikon sisällä lumipyryä ja hellettä

  Idässä ja pohjoisessa mentiin viikossa paikoin lumipyrystä kunnon kesäsäähän. Esimerkiksi Ilomantsissa tuli viime viikon torstaina ja perjantaina 6.–7. toukokuuta reilusti lunta, helatorstaina siellä oli 27,7 plusastetta. 

  Keskiviikkona tapahtunut 28 asteen ylitys oli säätilastoja Suomessa pitävän Ilmatieteen laitoksen mukaan aikaisin 28 asteen ylitys vuodesta 1959 alkavissa digitoiduissa päivittäisissä tilastoissa. Tätä aiempia tarkkoja päivittäisiä tietoja ei ole, mutta historiasta löytyy merkintä ainakin 6. toukokuuta 1934, jolloin Kauhavalla on ollut 29,0 astetta.

  Lue myös: Kuukausiennuste näyttää muutoksen säätyyppiin – näin mennään kohti kesäkuuta

  Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantanen kertoi Twitterissä ja Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelu vahvisti tiedon, että Suomussalmella mitattiin torstaina 25,1 astetta eli hellettä samana päivänä, kun manuaalimittauksessa oli mitattu vielä aamulla 15 senttimetriä lunta. Tämä oli ensimmäinen kerta ainakin vuodesta 1959 alkaen, kun samalla havaintopaikalla on samana päivänä mitattu hellettä ja lunta. Vuotta 1959 edeltävien aikojen osalta tarkkaa tietoa ei tässäkään tapauksessa ole.

  Värikkäitä auringonlaskuja ja heikentynyttä ilmanlaatua

  Venäjällä Omskin alueella riehuvien maastopalojen savuja on levinnyt Suomeen viime päivien aikana. Savut ovat paikoin heikentäneet ilmanlaatua.

  Maastopalojen savut ovat myös todennäköisesti voimistaneet osassa maata auringonlaskujen ja auringonnousujen värejä. Kun maastopalojen pienhiukkaset kulkeutuvat ylempänä ilmakehässä virtausten mukana, ne voivat luoda olosuhteet hyvin värikkäille auringonlaskuille valon taittuessa ilmakehässä.

  Lue myös: Rusko – miksi auringonlasku on punainen?

  Hellepäivän aamu Virroilla.
  Hellepäivän aamu Virroilla. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 13.5.2021

  – Venäjän metsäpalojen päästöt tuottivat torstai-iltana värikkäitä auringonlaskuja. Ne saattavat vaikuttaa auringonlaskun väreihin myös perjantaina, toteaa Joanna Rinne.

  Toukokuinen hellepäivän auringonlasku Vaasassa.
  Toukokuinen hellepäivän auringonlasku Vaasassa. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 13.5.2021

  Lue seuraavaksi: Kesälomat lähestyvät: Tällainen on kesä–elokuun pitkä ennuste!

  Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 14.5. klo 21.37

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa