Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste teki täyskäännöksen kesäkuun alun osalta – ”Toivotaan,…
Kuukausiennuste |

Kuukausiennuste teki täyskäännöksen kesäkuun alun osalta – ”Toivotaan, että juhannusviikon ennuste toteutuu”

Pilvinen toukokuun aamu.
Sää on lähiaikoina vaihtelevaa. Kuva: Juhani Peltonen, Littoistenjärvi, Kaarina, 26.5.2023

Kuukausiennuste on ottanut uuden kannan ja ennakoi, että sää on Suomessa seuraavan kahden viikon ajan tavanomaista kesän alkua viileämpää. Ennusteen mukaan kesäkuun edetessä osassa maata olisi kuitenkin edessä käänne hieman tavanomaista lämpimämpään suuntaan. Kuukausiennuste yltää jo juhannusviikolle.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut tuoreen kuukausiennusteen 25. toukokuuta.

Ennusteen mukaan viikkojen keskilämpötilat ovat Suomessa ajankohdan tavanomaisia lukemia viileämpiä 29. toukokuuta ja 5. kesäkuuta alkavilla viikoilla. Kesäkuun 12. päivä alkavalla viikolla ja juhannusviikolla on kuitenkin merkkejä hieman tavanomaista lämpimämmästä säästä ainakin osassa maata.

– Ennusteen mukaan alkuun on tulossa koleaa ja sateitakin, vaikkakin etelässä voidaan käydä 29. toukokuuta alkavan viikon keskivaiheilla paikoin 20 asteen tienoilla. Hyvä uutinen on se, että kuukausiennusteen mukaan kylmä vaihe ei näytä kovin pitkäkestoiselta, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Viileämmän jakson jälkeen edessä voi siis olla jälleen kesäistä lämpöä kesäkuun loppupuoliskolla.

– Varsinkin 12. kesäkuuta alkavasta viikosta eteenpäin on erittäin hyvä todennäköisyys sille, että hellepäiviä alkaa kertyä lisää tälle kesälle. Jos nyt ennusteissa näkyvä korkeapaine lähestyy Suomea idän suunnalta, niin se voi tietää ajoittain jopa aika kuumia päiviä, mahdollisesti tulossa olisi myös ukkosia. Kunnon kesäsää näyttää palaavan juhannusviikoksi. Voisi olla jopa hellettä, jos tämä ennuste toteutuu, Markus Mäntykannas tulkitsee ennustetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 25.5.2023)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus
29.5.–4.6. Viikon keskilämpötila on 1–3 astetta tavanomaista viileämpi. Viikon sademäärä on pohjoisessa lähellä tavanomaista, Etelä- ja Keski-Suomessa tavanomaista pienempi. (Viikko 22)Kohtalainen
5.–11.6.Sää jatkuu ajankohdan keskiarvoa viileämpänä. Sademäärä on lähellä tavanomaista. (Viikko 23)Kohtalainen
12.–18.6.Lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 0–3 astetta keskimääräistä korkeampi. Pohjoisessa viikon keskilämpötila on enimmäkseen lähellä tavanomaista. Sademäärä on ajankohdalle tavanomainen. (Viikko 24)Heikko
19.–25.6.Etelä- ja Keski-Suomessa on tavanomaista lämpimämpää, pohjoisessa viikon keskilämpötila on laajalti tavanomainen. Sademäärä on paikoin keskimääräistä pienempi. (Viikko 25)Heikko

Tuore kuukausiennuste teki täyskäännöksen lämpötilojen osalta, sillä vielä edellisessä kuukausiennusteessa ei näkynyt viileää jaksoa Suomeen 29. toukokuuta ja 5. kesäkuuta alkaville viikoille. Ennusteessa oli näille viikoille merkkejä keskimääräistä lämpimämmästä säästä.

– Tavanomaista korkeamman ilmanpaineen alue on siirtynyt uudessa kuukausiennusteessa selvästi Skandinavian länsipuolelle kohti Islantia, eli kylmeneminen johtuu siitä, että nyt luoteesta pääsisi virtaamaan ajoittain koleaa ilmaa Suomeen. Lämpötiloissa voi olla iso ero riippuen siitä, tuuleeko lännestä vai luoteesta. Aikaisemmassa kuukausiennusteessa näytti olevan enemmän länsivirtausta, nyt luoteisvirtausta. Ei siis iso ero tuulensuunnassa, mutta dramaattinen vaikutus lämpötiloihin, Markus Mäntykannas toteaa.

Omenankukkia puhkeamassa.
Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 22.5.2023

Toukokuun 29. päivä alkava viikko: Tavanomaista touko–kesäkuun vaihdetta viileämpää

Kuukausiennusteen mukaan 29. toukokuuta alkavan viikon keskilämpötila on suuressa osassa Suomea 1–3 astetta ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempi.

– Ennusteessa on selvä kylmä asetelma: korkeapaineen painopiste on Islannin eteläpuolella ja matalapaineiden painopiste Jäämerellä. Kalsea luoteisvirtaus vallitsee meillä useampana päivänä, Markus Mäntykannas sanoo.

Päivittäisennusteiden mukaan päivälämpötilat ovat pitkälti 10–15 asteessa. Etelässä voidaan kuitenkin käydä viikon keskivaiheilla paikoin 20 asteen tienoilla. Pohjoisessa ja paikoin maan keskiosassakin voi puolestaan olla viikon mittaan ajoittain alle 10 asteen päivälämpötiloja.

Sateita tulee kuukausiennusteen mukaan maan etelä- ja keskiosassa tavanomaista touko–kesäkuun vaihteen tienoota vähemmän. Pohjoisessa sademäärä on lähellä tavanomaista, itäisessä Lapissa sateita voi tulla hieman tavanomaista enemmän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Matalapaineet kulkevat melko pohjoista reittiä, joten sateet osuvat todennäköisemmin Pohjois- ja Keski-Suomeen, toki välillä eteläänkin.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa touko–kesäkuun vaihteessa maan eteläosassa 16–20 astetta, maan keskiosassa 14–18 astetta ja pohjoisessa laajalti 10–16 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 8–10 astetta.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Kuukausiennusteen mukaan 29. toukokuuta alkava viikko on monin paikoin tavanomaista sateisempi ja viileämpi Välimeren seudulla.

– Siellä sateet jatkuvat, jopa tulvia voi olla edelleen. Samaan aikaan Keski-Euroopassa on tavanomaista vähäsateisempaa, Markus Mäntykannas sanoo.

Välimeren seudulla, etenkin Italiassa, on kärsitty toukokuun aikana rankoista sateista ja tulvista.

Kesäkuun 5. päivä alkava viikko: Edelleen keskimääräistä kylmempää säätä Suomeen

Kuukausiennusteen mukaan 5. kesäkuuta alkava viikko on Suomessa edelleen viikkokeskilämpötiloiltaan 1–3 astetta keskimääräistä viileämpi. Sademäärät ovat lähellä ajankohdan tyypillisiä sademääriä.

– Korkeapaineen painopiste siirtyy Euroopassa lännemmäksi niin, että se olisi vähän Islannin lounaispuolella. Hieman on viitteitä siitä, että matalapaineen signaali heikkenee Jäämeren suunnalla. Olisiko tässä siis vielä Pohjois-Euroopassa vaihtelevaa säätä, mutta kuitenkin jo vähän enemmän poutaisia ja mahdollisesti lämpimämpiäkin päiviä. Näyttää siltä, että idässä Venäjän puolella alkaa kärkkyä lämmintä ilmaa, jota voisi aika ajoin pullahtaa Suomeen. Jos ei vielä 5. kesäkuuta alkavalla viikolla, niin mahdollisesti seuraavalla viikolla, Markus Mäntykannas sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Välimerellä 5. kesäkuuta alkava viikko on kuukausiennusteen mukaan edelleen monin paikoin keskimääräistä sateisempi ja viileämpi. Sama tilanne jatkuu Välimerellä kuukausiennusten perusteella myös 12. kesäkuuta ja 19. kesäkuuta alkavilla viikoilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kesäkuun 12. päivä alkava viikko: Osassa Suomea tavanomaista lämpimämpää

Kuukausiennusteen mukaan 12. kesäkuuta alkavalla viikolla viikon keskilämpötilat olisivat jo keskimääräistä lämpimämpiä Suomen etelä- ja keskiosassa. Poikkeama olisi 0–3 astetta tavanomaista lämpimämpään suuntaan. Pohjoisessa viikon keskilämpötila on ennusteen perusteella enimmäkseen lähellä tavanomaista.

– Tässä on jo vähän merkkejä normaalia korkeammasta ilmanpaineesta, joten tulisiko korkeapaine takaisin ja aika lämpimänä versiona tässä vaiheessa, Markus Mäntykannas pohtii.

Sateiden osalta ennusteessa ei näy suurempaa poikkeamaa ajankohdan keskimääräisiin sademääriin verrattuna.

Aurinko paistaa koivikon läpi.
Kuva: Heidi Multanen, Rääkkylä, 24.5.2023

Kesäkuun 19. päivä alkava viikko: Miltä näyttää juhannusviikko?

Juhannusviikolle kuukausiennuste näyttää nyt Suomen etelä- ja keskiosaan vähän tavanomaista lämpimämpää viikon keskilämpötilaa. Pohjoisessa viikon keskilämpötila on ennusteen mukaan enimmäkseen tavanomainen. Viikon sademäärät olisivat ajankohdalle tyypillisiä tai tavanomaista pienempiä.

– Juhannusviikko näyttää erittäin hyvältä tällä hetkellä. Toivotaan, että juhannusviikon ennuste toteutuu, Markus Mäntykannas sanoo.

Kuukausiennuste ei ota kantaa yksittäisten päivien eli esimerkiksi juhannusaaton tai juhannuspäivän säähän, vaan kertoo ennusteen viikon keskilämpötilan ja viikon sademäärän poikkeamista verrattuna tavanomaiseen.

Kuukausiennusteen mukaan tavanomaista lämpimämmän ilman alue laajenee kohti Skandinaviaa ja keskistä Eurooppaa 19. päivä kesäkuuta alkavalla viikolla.

– Näyttää siltä, että selvästi kesäisempi vaihe säässä olisi tässä vaiheessa alkamassa suuressa osassa Eurooppaa. Mahdollisesti sateetkin vähenevät. Viikko näyttää Pohjois-Euroopassa korkeapainevoittoiselta, Markus Mäntykannas toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Koko kesän pitkä ennuste: ”Näyttää sellaiselta kesäsäältä, jota moni kaipaa, mutta osa taas ei” – katso kesä–elokuun ennuste!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

29.5.2023: Päivitetty päivittäisennustetta.

Päivitetty 29.5.2023 klo 19.46

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat