Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Näin loppuviikon lumipyry ja myrsky etenevät: “Lunta ja räntää voi tulla maan keskiosassa asti” – katso lumikuvat ja syyslomien menoliikenteen ennuste
  Uutiset |

  Näin loppuviikon lumipyry ja myrsky etenevät: “Lunta ja räntää voi tulla maan keskiosassa asti” – katso lumikuvat ja syyslomien menoliikenteen ennuste

  Lunta ja poroja Ylläksen maisematiellä.
  Pohjoisessa sateita on jo tullut lumema. Lumisateet huonontavat edelleen ajokeliä osassa maata loppuviikon aikana. Kuva: Fintraffic, Ylläksen maisematie, 15.10.2021 kello 9.20

  Loppuviikolla Suomessa jyllää yhä matalapaine, joka tuo lunta, vettä ja räntää sekä jopa myrskytuulia. Syyslomille liikenteeseen lähtevien kannattaa varautua osassa maata huonoon ajokeliin. Paikoin viikonlopun aikana nähdään kuitenkin myös aurinkoa.

  Torstaina alkaneista lumisateista on jo perjantaipäivään mennessä kertynyt lunta osaan pohjoista Lappia. Kello 15 mennessä eniten lunta on Enontekiön Näkkälässä, 12 senttimetriä.

  Lisää lunta on tulossa perjantain ja viikonlopun mittaan. Syyslomille liikenteeseen lähtevien kannattaa varautua osassa maata siihen, että ajokeli on huono.

  – Koko viikonloppu menee nyt tämän syvän matalapaineen hallitsemassa säässä. Sää on tuulinen ja osassa Lappia pyryttää reilusti lunta. Viikonlopun kuluessa lunta tai räntää voi paikallisesti tulla maan keskiosassakin asti, mutta enimmät lumet jäävät Pohjois-Suomen puolelle. Ajokeli on etenkin Lapin lumipyryssä huono. Lunta tulee tuulen kanssa, joten se voi kinostua teille. Selkämerellä tuuli saattaa voimistua perjantaina jopa myrskyksi asti, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Lumisateita Enontekiöllä lokakuussa 2021.
  Lunta pyrytti Enontekiöllä jo torstaina. Kuva: Fintraffic, tie 21 Enontekiö, 14.10.2021 kello 21

  Puuskat voimakkaita etenkin lännessä perjantaina

  Perjantaina lunta sataa Lapin länsi- ja pohjoisosassa.

  – Tuulen voimistuessa kyse on monin paikoin lumipyrystä. Lunta voi perjantain aikana tulla paikallisesti yli 15 senttimetriä, mutta esimerkiksi Käsivarressa lumisade jää vähäiseksi, Anna Latvala ennustaa.

  Perjantaina sää on laajalti koko maassa pilvisen sateinen ja tuulinen.

  – Selkämerellä siis jopa myrsky on iltapäivästä alkaen mahdollista ja varsinkin pitkin Länsi-Suomen rannikkoa myrskypuuskat ovat illalla hyvin voimakkaita, kun tuuli kääntyy puhaltamaan lännestä mereltä, varoittelee Anna Latvala.

  Yli 15 m/s puuskia voi olla perjantai-illasta alkaen myös muualla lännessä ja paikoin etelässä. Tuulivahingot ovat mahdollisia.

  Katso videolta lumipyryn, vesisateiden ja tuulten ennuste!

  Lämpötila on perjantaina päivällä maan etelä- ja keskiosassa laajalti 5–10 astetta. Pohjoisessa on enimmäkseen 3–7 astetta ja Pohjois- ja Luoteis-Lapissa −2…+2 astetta.

  Lauantain vastaisena yönä lämpötila on enimmäkseen 1–6 plusastetta, Pohjois- ja Luoteis-Lapissa nollan ja −4 asteen välillä.

  – Lauantain vastaisena yönä on pieni mahdollisuus, että Pohjanmaan maakunnissa tai jopa Satakunnan pohjoisosassa osa sateesta tulee räntänä.

  Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

  Loppuviikon lumikertymät paikoin yli 30 senttimetriä

  Lunta voi kertyä osaan Lappia loppuviikon aikana jopa yli 30 senttimetriä.

  Lauantaina päivällä enimmät sateet painottuvat maan pohjoisosaan. Etelässä sekä paikoin maan keskiosassa on jo aurinkoisempaa, vaikka kuurosateita on liikkeellä.

  – Sade muuttuu hiljalleen lumisemmaksi pohjoisessa ja myöhään illalla tai sunnuntain vastaisena yönä lunta tai räntää voi tulla paikallisesti maan keskiosassakin Pohjanmaa–Pohjois-Karjala-linjalla, Anna Latvala sanoo.

  Lokakuun lumia Inarissa.
  Kuva: Fintraffic, tie 9553 Inari, Angeli, 15.10.2021 kello 10.21

  Näyttää siltä, että pyryn suurimmat vuorokausittaiset lumikertymät osuvat lauantaille.

  – Pohjois- ja Länsi-Lapissa lunta tulee lauantaina monin paikoin 10–30 senttimetriä, ei kuitenkaan lännessä Meri-Lapissa asti näin paljoa. Tämän hetken ennusteen mukaan eniten sataa Muoniosta Inarin länsiosaan yltävällä alueella.

  Puuskainen länsituuli pysyy lauantainakin voimakkaana, vaikka Selkämeren voimakkain tuuli onkin jo lauantaina ohi. Yli 15 m/s puuskia eli mahdollisesti vahinkoa aiheuttavaa tuulta voi olla suuressa osassa maan etelä- ja keskiosaa, Lapin luoteisosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa. Voimakkaimmat puuskat osuvat todennäköisesti Perämeren rannikolle. Lapissa tuuli kääntyy puhaltamaan luoteesta.

  Lumikertymäennuste 16.10.2021.
  Lumikertymäennuste 16.10.2021.

  Lämpötila on lauantaina päivällä maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 3–8 astetta, maan pohjoisosassa 0–3 astetta ja Luoteis-Lapissa on pari astetta pakkasta. Yölämpötilassa ei ole suurta muutosta edelliseen yöhön.

  Lue myös: Milloin talvirenkaat pitää vaihtaa alle?

  Sunnuntaina pohjoisessa tulee edelleen lunta, räntää tai vettä. Maan etelä- ja keskiosassa on päivällä monin paikoin aurinkoista ja kuurosateet painottuvat länteen. 

  – Aamulla ja illalla maan keskiosassa voi jälleen sataa paikallisesti lunta tai räntää, mutta pääasiassa sateet tulevat vetenä. Eniten sataa edelleen pohjoisessa. Pohjois-Lapissa voi tulla vielä paikoin reilut 10 senttimetriä lunta, mutta muuten Pohjois-Suomen lumisateet jäävät pienemmiksi. Lunta ja räntää tulee siis siellä täällä pohjoisessa ja paikoin sade pysyy vetenä, Anna Latvala toteaa.

  Lumikertymäennuste 17.10.2021.
  Lumikertymäennuste 17.10.2021.

  Tuuli on edelleen sunnuntainakin jopa navakkaa ja puuskat voimakkaita. Yli 15 m/s puuskia voi olla monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa.

  Lämpötila on sunnuntaina päivällä maan etelä- ja keskiosassa 3–8 astetta, pohjoisessa 0–4 astetta.

  Ensi viikonkin sää on vaihtelevaa. Sateita tulee lumena, räntänä ja vetenä. Ajoittain tuuletkin ovat voimistumassa ja yöt ovat kylmiä.

  Tällä viikolla koululaisten syyslomia on vietetty ainakin Turussa. Ensi viikolla lomaillaan muun muassa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Jyväskylässä, Seinäjoella, Joensuussa, Kuopiossa ja Rovaniemellä.

  Lue seuraavaksi: Kuukausiennuste: Tällainen on syyslomien ja marraskuun alun sää – “Osaan maata odotettavissa jo varsin talvista”

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 15.10.2021 klo 15.23

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat