Mainos latautuu…

Milloin talvirenkaat pitää vaihtaa alle?

Ajokeli
Helsingissä hiekoitetaan lauhtumisen liukastamia katuja.
Helsingissä hiekoitetaan lauhtumisen liukastamia katuja. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, arkistokuva

Uusi tieliikennelaki astui Suomessa voimaan 1. kesäkuuta vuonna 2020. Sen myötä talvirenkaita tulee käyttää marras- ja maaliskuun välisenä aikana, jos keli edellyttää sitä.

Aiemmassa tieliikennelaissa Suomessa oli määritelty talvirengaspakko joulukuun ja helmikuun välisenä aikana, mutta talvirenkaita toki sai käyttää muulloinkin, jos ajokeli sitä edellytti. Uuden lain mukaan talvirenkaita ei enää periaatteessa ole pakko käyttää talvikuukausinakaan, jos ajokeli ei sitä edellytä.

Milloin talvirenkaisiin kannattaa siirtyä?

Uuden lain myötä talvirenkaiden käyttöajasta on tehty pidempi, mutta vastuuta ja toisaalta myös joustoa on siirretty enemmän kuljettajalle. Jokaisen tehtävänä on itse arvioida, milloin talvirenkaat tulevat tarpeeseen.

Talvirenkaat kannattaa vaihtaa alle mieluummin varhain kuin liian myöhään: parempi katsoa kuin katua. Ensimmäiset yöpakkaset tai ensilumi voivat olla hyvä kriteeri siirtyä talvirenkaisiin, mutta mikäli autolla joutuu säännöllisesti ajamaan yöaikana esimerkiksi sivuteillä, kannattaa talvirenkaat ottaa käyttöön jo varhaisessa vaiheessa.

Alemmalla tieverkostolla eli pienemmillä sivuteillä teiden kunnossapitokriteerit poikkeavat päätieverkostosta. Kunnossapitotoimissa etusijalla ovat vilkkaat pääväylät, joita suolataan ja hiekoitetaan talvisen kelin uhatessa herkemmin. Sivuteillä ajokeli voi siis olla selvästi pääteitä hankalampi siihen saakka, kunnes kunnossapitotoimet yltävät alemmallekin tieverkostolle.

Tienpinta jäässä aamulla.
Talvirenkaat on hyvä vaihtaa alle ennemmin aikaisin kuin liian myöhään. Kuvassa liukas syysaamu. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, Sörnäinen

Kuuraliukkaus voi yllättää jo varhaisessa vaiheessa syksyä

Meteorologit suosittelevat kesärenkaiden vaihtamista talvirenkaisiin silloin, kun ensimmäiset talviset elementit ovat havaittavissa. Lapissa tämä voi tapahtua jo syyskuun aikana, etelämpänä ehkä lokakuussa. Jäiset tienpinnat tai kuuraliukkaus saattavat kuitenkin yllättää jo melko varhaisessa vaiheessa syksyä, varsinkin jos tien päälle joutuu lähtemään yöaikana tai aikaisin aamusta.

Muistathan, että kuuraliukkautta voi syntyä jopa silloin, kun ilman lämpötila on nollan yläpuolella, mutta tienpinnat pääsevät pakastumaan selkeänä ja heikkotuulisena yönä. Talviaikana, kun aurinko ei lämmitä, sama ilmiö voidaan havaita keskellä selkenevää iltapäivää ilman lämpötilan ollessa selvästi plusasteilla esimerkiksi föhn-tuulen vallitessa.

Ajokeliennustetta pääväylillä voit seurata Forecan sivuilta.

Lue seuraavaksi: Kuura on tienpintojen liukas yllättäjä

Päivitetty 8.2.2021 klo 15.47

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.