Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tuore huhtikuun kuukausiennuste: Kauanko kylmyys kestää – entä miltä…
Kuukausiennuste |

Tuore huhtikuun kuukausiennuste: Kauanko kylmyys kestää – entä miltä näyttää pääsiäisen tienoo?

Maaliskuisia jäitä ja koleaa säätä.
Sää on nyt kylmennyt aiemmista keväisistä lämpötiloista. Kuva: Pertti Karjalainen, Alasalmi, Oulujärvi, 29.3.2022

Uuden kuukausiennusteen mukaan maalis–huhtikuun vaihteen viikko ja huhtikuun alku ovat selvästi keskimääräistä kylmempiä Suomessa. Tämä hidastaa lumien sulamista. Kuukausiennusteessa on tällä hetkellä merkkejä ajankohtaan nähden tavanomaista kylmemmästä säästä vähintään osassa maata myös huhtikuun loppupuolella.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 28. maaliskuuta julkaiseman kuukausiennusteen kartoilla Suomessa on sinisen sävyjä useiden viikkojen ajan. Tämä tarkoittaa, että meille ennustetaan ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempää säätä.

– Maalis–huhtikuun vaihteen aika mennään nyt koleassa säässä. Öisin lämpötila on pakkasella. Nyt lähipäivinä suuressa osassa maata lämpötila on päivälläkin nollassa tai pikkupakkasen puolella, etelässä ja paikoin maan keskiosassa päästään nollan yläpuolelle, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Lue myös: Viikon ennuste: Kesäaika alkoi, talvisää palailee – ”Sää jatkuu kylmänä ja talvisena”

– Osa sateesta tulee vielä lumena, kuluvalla viikolla käytännössä muuta ei sadakaan. Suomen säähän kuuluu kuitenkin suurta vaihtelua, joten huhtikuussa lumisade on vielä tavallista.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 28.3.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
28.3.–3.4.Viikko on Suomessa 2–5 astetta tavanomaista kylmempi ja laajalti myös tavanomaista kuivempi. Ainoastaan idässä viikon sademäärä on lähellä tavanomaista tai jopa vähän suurempi.Hyvä
4.–10.4.Viikon keskilämpötila on 1–3 astetta keskimääräistä kylmempi. Sademäärä on laajalti tavanomainen, etelässä vähän tavanomaista suurempi.Kohtalainen
11.–17.4.Maan etelä- ja keskiosassa on hieman keskimääräistä kylmempää, pohjoisessa viikon keskilämpötila on ajankohdalle tavanomainen. Sademäärä ei poikkea keskimääräisestä suuntaan eikä toiseen.Heikko
18.–24.4.Sää jatkuu vähän tavanomaista kylmempänä ja kuivempana.Heikko

Mitään selvää lämpenemistä ei ole meteorologin mukaan näköpiirissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Vuodenaikaan nähden kalseassa säässä mennään pääsiäistä kohti. Pikkuhiljaa lämpötila kuitenkin nousee, kun aurinko lämmittää yhä pitempään vuorokauden aikana. Tämä ei kuitenkaan kuukausiennusteen mukaan riitä nostamaan lämpötiloja tavanomaista lämpimämmän puolelle, tähän aikaan vuodesta kun tavallisestikin lämpenee, Anna Latvala sanoo.

Keskimääräistä kylmemmän sään taustalla tällä hetkellä ovat muun muassa pohjoisesta ja luoteesta käyvä tuuli, kylmä ilmamassa Suomen yllä ja napa-aluetta kiertävän polaaripyörteen jakautuminen. Kylmä ilmamassa on jäämässä Suomeen pitemmäksi aikaa.

– Käytännössä tämä kylmä jakso hidastaa lumien sulamista. Lunta on ollut tänä talvena varsinkin maan etelä- ja keskiosassa tavanomaista enemmän, joten hyvä uutinen on se, että hitaasti sulaessaan lumi ei aiheuta niin pahoja tulvia kuin se olisi lämpimän kosteassa säässä voinut aiheuttaa.

Joutsenia maaliskuussa 2022 Vaalassa.
Tämän viikon alkupuolella lämpötilat ovat laajalti pakkasella tai nollan tienoilla päivisinkin, öisin on mitattu jopa 20–30 asteen pakkasia. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 29.3.2022

Maaliskuun 28. päivä alkanut viikko: Suomessa 2–5 astetta keskimääräistä kylmempää

Kuukausiennusteen mukaan 28. maaliskuuta alkanut viikko on Suomessa 2–5 astetta tavanomaista kylmempi, pienin poikkeama on Lapissa.

Viikko on tavanomaista kuivempi suuressa osassa maata. Idässä viikon sademäärä on maanantaisten sateiden takia tavanomainen tai vähän sitä suurempi.

Maanantain matalapaineen jälkeen sää rauhoittuu.

– Suomessa vallitsee useita päiviä kylmä luoteenpuoleinen ilmavirtaus. Lumikuuroja tulee pitkin maata. Viikon kuluessa sää muuttuu aurinkoisempaan ja poutaisempaan suuntaan, kunnes viikonloppuna matalapainesää leviää jälleen Suomeen. Päivittäiset sademäärät jäänevät tällä viikolla kuitenkin pieniksi, Anna Latvala ennustaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Päivälämpötilat kohoavat hieman viikon mittaan.

– Tiistai on viikon kylmin päivä. Silloin lähes koko maassa pysytään pakkasella, mutta hiljalleen viikon edetessä lämpötila kohoaa jo etelässä ja paikoin maan keskiosassakin 0–5 plusasteeseen. Pohjoisessa ollaan enimmäkseen 0–6 pakkasasteessa. Öisin pakkasta on selkeillä ja heikkotuulisilla alueilla etelässä jopa reilut 10 astetta, pohjoisessa 15–25 astetta. Pilvisillä ja tuulisilla alueilla pakkasta on vähemmän.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa maalis–huhtikuun vaihteessa maan etelä- ja länsiosassa 2–6 astetta, idässä laajalti 2–4 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen −2 ja 4 asteen välillä. Tänä vuonna kuunvaihteessa maan pohjoisosassa sekä paikoin maan keskiosassakin pysytään päivisinkin pakkasella.

Maaliskuun 28. päivä alkaneella viikolla tavanomaista kylmempi sää yltää pohjoisen Euroopan lisäksi Euroopan keski- ja länsiosaan asti. Lumisateitakin on liikkeellä.

– Isossa-Britanniassa sataa keskiviikkona ja torstaina siellä täällä lunta, torstaina myös Ranskan pohjoisosassa, sen jälkeen etelämpänä. Loppuviikosta lunta tulee esimerkiksi Pyreneillä ja Italiankin vuoristoalueilla. Lunta sataa paikoin Välimeren ympäristössä asti. Lämpötilat laskevat Euroopassa niin, että loppuviikosta alkaa osassa Ranskaa ja Espanjaa olla öisin pakkasta, Anna Latvala toteaa.

Saharasta on leviämässä uusi hiekkapölyn alue Eurooppaan.

– Saharasta pöllähtää hiekkaa, mutta tällä kertaa se jää pienemmälle alueelle eikä pääse pohjoiseen asti. Keski-Euroopassa hiekkapölyä yltää todennäköisesti Saksan eteläosan korkeudelle asti.

Tämän hetken ennusteiden mukaan hiekkapölyä ei olisi yltämässä Suomeen asti.

Maaliskuun puolivälin tienoilla hiekkapölyä levisi laajalti etenkin eteläiseen, läntiseen ja paikoin keskiseen ja pohjoiseenkin Eurooppaan.

Huhtikuun 4. päivä alkava viikko: Edelleen tavanomaista kylmempää säätä

Kuukausiennusteen perusteella sää jatkuu Suomessa ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempänä myös 4. huhtikuuta alkavalla viikolla. Viikon keskilämpötilan ero keskimääräiseen on enimmäkseen 1–3 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tällä hetkellä näyttää, että viikon sademäärä on laajalti tavanomainen tai etelässä mahdollisesti hieman tavanomaista suurempi.

– Keski- ja Pohjois-Euroopassa matalapainetoiminta vilkastuu ja Suomikin saa siitä osansa. Sää on siis jo vaihtelevampaa kuin edeltävällä viikolla, Anna Latvala ennustaa.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Kylmähkö sää jatkuu edelleen suuressa osassa muutakin Eurooppaa 4. huhtikuuta alkavalla viikolla.

Huhtikuun 11. päivä ja 18. päivä alkavat viikot: Miltä tilanne näyttää pääsiäisen ympäristössä?

Pääsiäistä juhlistetaan tällä kertaa huhtikuun puolivälin jälkeen. Pitkäperjantai on 15. huhtikuuta, pääsiäispäivä 17. huhtikuuta ja toinen pääsiäispäivä 18. huhtikuuta.

Huhtikuun 11. päivä alkavalla viikolla suursäätilanteessa ei ole suurta muutosta edeltäviin viikkoihin verrattuna, mutta ennusteen epävarmuus kasvaa jo.

– Maan etelä- ja keskiosassa on kuukausiennusteen mukaan vähän tavanomaista kylmempää, pohjoisessa ero tavanomaiseen on pieni. Sademäärässäkään ei näy selvää poikkeamaa, Anna Latvala kertoo.

Euroopassa kylmyys alkaa jo hellittää 11. huhtikuuta alkavalla viikolla.

Koleahko ja keskimääräistä kylmempi sää voi jatkua Suomessa edelleen 18. huhtikuuta eli toisena pääsiäispäivänä alkavalla viikolla.

– Sää voi muuttua aiempaa kuivempaan suuntaan. Pääsiäinen on sen verran kaukana, että ennustettavuus on vielä melko heikko, mutta tämän kuukausiennusteen mukaan pääsiäistä ympäröivien viikkojen keskilämpötilat ovat joko tavanomaisia tai sitä kylmempiä. Kuukausiennuste ei kerro mitään yksittäisten päivien säästä, joten pääsiäisen ajan päivittäisestä säästä ei voi vielä sanoa mitään. Pääsiäisen alla matalapainesää jatkunee. Yksittäiset lämpimät päivät ovat kuitenkin täysin mahdollisia näillä viikoilla, Anna Latvala toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

– Huhtikuun 18. päivä alkavan viikon lopussa vuorokauden tavanomainen ylin lämpötila on tilastojen mukaan etelässä jo reilut 10 astetta, Lapin pohjoisosassakin ollaan tilastojen mukaan plussan puolella, joten keskimääräistä kylmempi sää ei välttämättä tarkoita päiväpakkasta, Anna Latvala muistuttaa.

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Pitkän ajan sääennuste huhti–kesäkuulle julki: Tältä näyttää kevään ja alkukesän tilanne!

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 29.3.2022 klo 17.29

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat