Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Näkyykö kaatosateille loppua? Sama matalapaine toi Ruotsiin hurjia sademääriä ja tulvia – katso ennuste
  Uutiset |

  Näkyykö kaatosateille loppua? Sama matalapaine toi Ruotsiin hurjia sademääriä ja tulvia – katso ennuste

  Elokuun sadetta Virroilla.
  Elokuu on ollut sateinen. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 8.8.2021

  Vettä on tullut viime päivinä paikoin runsaasti. Loppuviikolla matalapaine hallitsee yhä Suomen säätä, mutta tämän hetken ennusteen mukaan sateet vähenevät ensi viikon alussa ainakin hetkeksi. Sää on myös viilenemässä. Ennusteissa näkyy jo yöpakkasia ja hallaa.

  Laaja matalapaine on pyörittänyt viime päivinä sateita Pohjois-Euroopassa. 

  Suomessa vettä on satanut maanantaiaamusta torstaiaamuun eniten Huittisissa Satakunnassa, missä Sallilan havaintoasemalla sademääräksi on mitattu noin 60 mm. Myös eteläisessä Suomessa ja lounaassa vettä on tullut paikoin reilusti, muun muassa Espoon Tapiolassa, Helsinki-Vantaan lentoasemalla sekä Salossa noin 50 mm. Säätilastojen mukaan elokuun keskimääräinen sademäärä Suomessa on laajalti 60–85 mm.

  Sateita tulee loppuviikollakin yhä monin paikoin. Onko kaatosateille näkyvissä loppua?

  – Vielä lähipäivienkin sateissa on mahdollisesti kehittymässä rankemman sateen alueita, joissa vettä tulee paikallisesti reippaasti. Ensi viikon alkua kohden kaatosateet ovat kuitenkin vähitellen hellittämässä, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Perjantaina kovimmat sadekuurot osuvat ennusteen mukaan pohjoiseen ja itään. Lauantaina sateita tulee aamulla etenkin Lapissa ja Pohjanmaan maakunnissa, päivän mittaan sadekuurot painottuvat etelään, lounaaseen ja länteen sekä Kainuuseen ja Koillismaalle.

  Ennuste perjantai-iltapäivälle 20.8.2021.
  Ennuste perjantai-iltapäivälle 20.8.2021.

  Sunnuntaina puolestaan enimmät sadekuurot tulevat itäisessä Suomessa ja Pohjois-Suomen itäosassa, mutta yksittäisiä sadekuuroja voi tulla myös lännessä ja Lapissa.

  Loppuviikon sateissa saattaa olla mukana myös ukkosta. Kuitenkin aurinkoakin nähdään paikoin sadekuurojen lomassa.

  Ennuste lauantai-iltapäivälle 21.8.2021.
  Ennuste lauantai-iltapäivälle 21.8.2021.

  Sama matalapaine on tuonut Ruotsiin suuria sademääriä ja tulvia

  Suomeen sateita tuonut matalapaine on sama, joka on tuonut myös Ruotsiin rankkoja sateita viime päivinä. Esimerkiksi Gävlessä vettä satoi viikon keskivaiheilla vuorokaudessa hurjat 161 mm, kertoo Ruotsin säälaitos SMHI. Sade aiheutti pahoja tulvia, maansortumia ja muita vahinkoja. Gävle sijaitsee vajaat 200 kilometriä Tukholmasta pohjoiseen.

  Pohjois-Euroopassa pyörivän matalapaineen keskus on ollut juuri Gävlen tienoilla. Matalapaineen keskuksen ympäristössä on esiintynyt erittäin rankkaa sadetta. 

  Olisivatko tällaiset sateet olleet mahdollisia myös Suomessa?

  – Matalapaine on ollut jämähtäneenä Suomen ja Ruotsin päällä. Jos matalapaine olisi ollut joitain satoja kilometrejä idempänä, niin käytännössä Suomessakin olisi voinut tulla sateita lähes samassa mittaluokassa. Meillä päin matalapaineet tyypillisesti syvenevät jonkin verran paremmin Suomen läntisillä merialueilla kuin tässä mantereella ja syvän matalapaineen ympärillä esiintyy yleensä voimakkaita tuulia, mutta monesti runsaita sateitakin. Pohjanlahdelle jämähtäessään tällainen tilanne, että yhtenäistä sadetta saapuu yksittäiselle paikkakunnalle pidemmäksi aikaa putkeen on ehkä todennäköisempi Ruotsissa kuin Suomessa, missä runsaatkin sateet voivat kulkea ylitse lopulta melko nopeasti rintamien yhteydessä. En menisi kuitenkaan sanomaan, että tällaiset suuret sademäärät olisivat ainakaan mahdottomia Suomessa. Tällä kertaa tämä jatkuvan sateen syöttö osui kuitenkin Ruotsiin Gävlen kohdalle, Jenna Salminen pohtii.

  Lue myös: Termisen syksyn alku ja räntäsade pian mahdollisia osassa maata: “Unohda kesä – katseet jo syksyyn”

  Sää viilenee – Jukolan viestissä kannattaa varautua sateisiin

  Sää on nyt viilenemässä, kun viikonlopun aikana Jäämereltä alkaa virrata kylmempää ilmaa Suomeen.

  Perjantaina päivälämpötilat ovat etelän ja lounaan 15 ja 20 asteen väliltä pohjoisen Lapin alle 15 asteeseen. Sunnuntaihin mennessä Lapissa jäädään päivälläkin laajalti alle 10 asteen, lämpötila voi olla paikallisesti jopa vain noin 5 astetta. Maan keskiosassa lämpötila on sunnuntaina enimmäkseen 10–15 astetta. Etelässä ollaan laajalti 15 asteen paikkeilla, paikoin voidaan ylittää 15 astetta.

  Ennuste sunnuntai-iltapäivälle 22.8.2021.
  Ennuste sunnuntai-iltapäivälle 22.8.2021.

  Rovaniemellä suunnistetaan viikonloppuna Jukolan ja Venlojen viestit. Venlojen viesti starttaa lauantaina iltapäivällä kello 13.45, Jukolan viestin lähtö on puolestaan lauantaina illalla kello 23. Kilpailukeskus aukeaa jo perjantaina.

  – Tapahtumassa kannattaa varautua sateisiin, viilenevään säähän ja vähitellen voimistuvaan pohjoistuuleen, perjantaina on ukkosenkin mahdollisuus. Lauantaina ja sunnuntaina ylimmät päivälämpötilat ovat 10 asteen tienoilla. Sunnuntain vastaisena yönä pilvisyys voi rakoilla, jolloin lämpötilat saattavat laskea 5 asteen alapuolelle. Sunnuntain mittaan on mahdollista, että aurinkoa näkyy enemmän, sanoo Jenna Salminen.

  Vesilammikkoja Vaalassa.
  Elokuun lopusta ennustetaan keskimääräistä viileämpää. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 19.8.2021

  Miltä näyttää ensi viikon sää?

  Maanantaina on näkyvissä muutosta sateiden osalta, kun matalapaineen alue on lipumassa kohti itää ensi viikon alkuun mennessä.

  – Korkeapaineen selänne alkaa vaikuttaa Suomeen lounaan puolelta. Sadekuuroja tulee kuitenkin vielä maanantainakin etenkin itärajalla ja Pohjois-Suomen itäosassa, yksittäisiä sadekuuroja voi tulla muuallakin. Tiistaina mennään edelleen vähän poutaisempaa säätä kohti, kun sateet väistyvät Venäjän puolelle. Tiistai on jo laajalti poutainen päivä, Jenna Salminen ennustaa.

  Näyttää kuitenkin siltä, että uusia sateita olisi tulossa Suomeen ensi viikon keskivaiheilla.

  Lue myös: Tässäkö tämä oli? Meteorologi “sinisestä” kuukausiennusteesta: “Seuraavat viikot vilpoista kyytiä”

  Viileneminen jatkuu alkuviikolla.

  – Maanantaina etelässäkin jäädään laajalti alle 15 asteen. Maan keskiosassa ollaan 10 asteen vaiheilla, pohjoisessa laajemmin alle 10 asteen lukemissa.

  Tiistaina sää viilenee edelleen. Lapissa lämpötilat ovat tämän hetken ennusteen mukaan alle 5 asteesta lähemmäs 10 asteeseen, etelässäkin todennäköisesti vain 10–15 astetta. Jos aurinko näyttäytyy, lämpötilat pääsevät kohoamaan etelässä noin 15 asteeseen.

  Lue myös: Mikä on yöpakkasen ja hallan ero?

  Paikallisia yöpakkasia voi olla sunnuntain vastaisena yönä etenkin Käsivarressa, Inarissa ja Utsjoella. Maanantain vastaisena yönä yöpakkasta on ennusteessa jo laajemmin osin selkenevillä alueilla Lapissa sekä Suomenselällä.

  – Jatkossakin ensi viikolla yöpakkaset ovat mahdollisia etenkin Lapissa, mahdollisesti laajemminkin pohjoisessa. Etelässäkin voi olla hallaa, Jenna Salminen sanoo.

  Lue seuraavaksi: Pitkä sääennuste syyskuulta marraskuulle: Tältä näyttää syksyn tilanne!

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 19.8. klo 18.23

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat