Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Syyskauden kylmin lukema rikki: Jo lähes 10 pakkasastetta – ensi viikon alussa 15 pakkasastettakin mahdollista! Tasan kolme vuotta sitten lämpöä +21,1 astetta
  Uutiset |

  Syyskauden kylmin lukema rikki: Jo lähes 10 pakkasastetta – ensi viikon alussa 15 pakkasastettakin mahdollista! Tasan kolme vuotta sitten lämpöä +21,1 astetta

  Kuurainen vaahteranlehti.
  Torstain vastaisena yönä pakkaslukemia mitattiin maan eteläosassa asti. Arkistokuva: Maarit Siitonen

  Torstain vastainen yö ja torstaiaamu olivat laajalti kylmiä. Enontekiöllä pakkasta oli lähes 10 astetta. Kolme vuotta sitten näihin aikoihin mitattiin Suomen mittaushistorian lokakuun lämpöennätys, 21,1 astetta.

  Torstain vastainen yö ja torstaiaamu olivat syyskauden kylmimpiä tähän asti. Matalin lämpötila mitattiin Enontekiön lentoasemalla, −9,5 astetta. Sodankylän Vuotson havaintoasemalla oli −8,3 ja Kittilän Pokan havaintoasemalla −8,1 astetta. Pakkasta ja liukkautta oli paikoin maan eteläosassa asti.

  Aiempi syyskauden kylmin lämpötila oli Ylivieskassa 22. syyskuuta mitattu −6,8 astetta.

  Suomeen torstaina saapuva voimakas matalapaine tuo loppuviikolla lumi-, räntä- ja vesisateita sekä puuskaista tuulta. Etenkin Lapissa sateita tulee lumena.

  – Matalapaineen mukana pohjoiseenkin virtaa kuitenkin jo lauhempaa ilmaa, joten lähiöinä pakkaslukemat jäävät todennäköisesti maltillisemmiksi kuin torstaiyönä, ellei pohjoisimmassa osassa maata satu löytymään aukkoa pilvisyydessä ja heikkoa tuulta, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Lue myräkän ennuste: Tuuli voimistuu, näin laajalle alueelle tulossa lumisateita – “Sunnuntai-iltaan mennessä paikoin jopa yli 30 senttimetrin lumipeite”

  Päivälämpötila on loppuviikolla maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 5–10 astetta, Lapissa laajalti 0–5 astetta, Käsivarressa pikkupakkasellakin.

  Vuodet ovat kovin erilaisia, sillä tasan kolme vuotta sitten 14. lokakuuta 2018 Oulussa mitattiin Suomen lokakuun lämpöennätys, 21,1 astetta. Nyt torstaina 14. lokakuuta korkein lämpötila kello 14.40 mennessä on merellä lounaassa Utön asemalla mitattu 11,0 astetta.

  Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

  Lokakuinen pakkasaamu Nokialla.
  Torstaiaamu oli kylmä myös Nokialla. Kuva: Pirjo Räisänen, Nokia, 14.10.2021

  Mittaushistorian kylmin lokakuun lämpötila on puolestaan vuodelta 1968, jolloin 25. lokakuuta Sodankylässä oli −31,8 astetta.

  Ensi viikon alussa jopa 10–15 astetta pakkasta?

  Viikonlopun aikana voimistuva länsiluoteinen virtaus levittää Suomeen jälleen kylmää ilmaa, kun matalapaine väistyy alkuviikoksi itään. Ensi viikon alussa yöt ovat näillä näkymin kylmiä.

  – Mikäli alkuviikolla meillä pääsee vaikuttamaan korkeapaineen selänne ja pilvisyyteen muodostuu aukkoja, pakkanen pääsee kiristymään. Tämän hetken ennusteen mukaan tiistain vastaisena yönä kylmimmät lukemat voivat olla jopa 10 ja 15 pakkasasteen välillä paikoin pohjoisen selkeillä ja heikkotuulisilla alueilla, Jenna Salminen sanoo.

  Ensi viikon sää näyttää vaihtelevalta. Sateita tulee edelleen niin lumena, räntänä kuin vetenäkin. Ajoittain on kuitenkin myös selkeämpiä hetkiä.

  Lue seuraavaksi: Uusi kuukausiennuste: Tällainen on syyslomien ja marraskuun alun sää – “Osaan maata odotettavissa jo varsin talvista”

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 14.10. klo 15.50

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat