Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tuore kuukausiennuste: Edessä muutos säähän – yksi asetelma voi jämähtää…
Kuukausiennuste |

Tuore kuukausiennuste: Edessä muutos säähän – yksi asetelma voi jämähtää Suomeen ja vaikuttaa juhannusviikollakin

Paistaa se aurinko juhannusvihtaankin.
Kuukausiennusteen perusteella sää on lähiviikkoina keskimääräistä vähäsateisempaa, vaikkakin sateita tulee ajoittain. Arkistokuva: Markku Kuisma, Padasjoki

Sää on kuukausiennusteen ja päiväkohtaisten ennusteiden mukaan vähitellen lämpenemässä kesäkuun alun koleista lukemista. Kuukausiennusteen perusteella Suomeen voi kuitenkin jämähtää kesäkuussa useamman viikon ajaksi sääasetelma, jossa maan eteläosassa olisi hieman tavanomaista lämpimämpää ja osassa Lappia hieman tavanomaista viileämpää.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut tuoreen kuukausiennusteen 5. kesäkuuta. Tällä viikolla viikon keskilämpötilat ovat kuukausiennusteen mukaan Suomessa ajankohdan tavanomaisia lukemia viileämpiä, mutta sää on lämpenemässä viikon edetessä.

– Kesäkuun alun koleus on nyt antamassa periksi. Tällä viikolla lämpötila kohoaa vähitellen etenkin maan etelä- ja keskiosassa. Seuraavalla viikolla ollaan jo enimmäkseen lähellä ajankohdan tavanomaista lämpötilaa. Yleisesti sademäärä jää lähiviikkoina Suomessa melko pieneksi, vaikka kuurotyyppisiä sateita toki tulee, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Kuukausiennusteessa on merkkejä kahtiajaosta Suomessa. Näyttää siltä, että 12. kesäkuuta alkavasta viikosta alkaen meille jäisi päälle asetelma lämpimähköstä maan eteläosasta ja viileähköstä Lapista.

– Juhannusviikolla Suomi jakautuu tämän kuukausiennusteen mukaan edelleen vähän tavallista lämpimämpään etelään ja vähän tavallista viileämpään Lappiin. Aiempaan ennusteeseen verrattuna juhannusviikko näyttää nyt kuivemmalta, mutta säätilan ennustettavuus on juhannusviikolla jo melko heikko. Tilanteen takana on kuun loppupuolella Suomen länsipuolelle ehkä vahvistuva korkeapaine: etelään voi yltää lämmintä ilmaa, mutta korkeapaineen reunalla Lappiin voi virrata ainakin ajoittain pohjoisesta tai luoteesta kylmää ilmaa, Anna Latvala sanoo.

– Itse juhannuksen säästä ei kuitenkaan vielä tiedetä, sillä tuttuun tapaan Suomeen mahtuu yhden viikon sisälle usein hyvin erilaisia päiviä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 5.6.2023)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus
5.–11.6.Suomessa viikon keskilämpötila on 1–3 astetta keskimääräistä kylmempi, mutta sää lämpenee loppuviikkoa kohden. Sademäärä jää suuressa osassa maata tavanomaista pienemmäksi. (Viikko 23)Hyvä
12.–18.6.Viikon keskilämpötila on laajalti lähellä tavanomaista, etelässä vähän tavanomaista korkeampi ja Lapissa paikoin hieman tavanomaista viileämpi. Sademäärä on keskimääräistä pienempi. (Viikko 24)Kohtalainen
19.–25.6.Maan eteläosassa on juhannusviikolla vähän tavanomaista lämpimämpää, Lapissa puolestaan vähän tavanomaista viileämpää. Maan keskiosassa viikon keskilämpötila on lähellä tavanomaista. Sademäärä on edelleen vuodenaikaan nähden keskimääräistä pienempi. (Viikko 25)Heikko
26.6.–2.7.Viikon keskilämpötila voi pysyä etelässä edelleen tavanomaista korkeampana, Lapissa tavanomaista viileämpänä ja maan keskiosassa lähellä tavanomaista. Sademäärä on suuressa osassa maata lähellä keskimääräistä. (Viikko 26)Heikko

Kesäkuun 5. päivä alkanut viikko: Sää lämpenee loppuviikkoa kohti – öisin paikoin hallaa tai jopa yöpakkasta

Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötila on tällä viikolla Suomessa 1–3 astetta keskimääräistä viileämpi, mutta sää on lämpenemässä viikon mittaan.

– Pohjois-Atlantin laaja korkeapaine hivuttautuu kohti itää, ensin Skandinaviaan ja sitten myös Suomeen. Sää lämpenee viikon kuluessa niin, että näillä näkymin sunnuntaina Lapissa asti on yli 20 astetta. Viileä sää painottuu siis enemmän alkuviikkoon, ja viikon keskilämpötilaan vaikuttavat myös melko koleat yöt. Öisin on edelleen hallanvaara, paikallisesti voi olla jopa yöpakkasta, Anna Latvala ennustaa.

Pohjois-Euroopassa, myös Suomessa, sateet jäävät korkeapaineen vuoksi vähiin ja ovat enimmäkseen kuurotyyppisiä. Keski- ja Pohjois-Lapissa osa viikon sateista voi olla lunta ja räntää. Torstai on näillä näkymin viikon sateisin päivä.

Viikonloppu näyttää tiistaina tehdyn ennusteen perusteella enimmäkseen poutaiselta ja monin paikoin aurinkoiselta. Sunnuntaina osassa maata voidaan yltää jo 20–24 asteen lukemiin.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Muualle Eurooppaan kuukausiennuste näyttää ajankohdan keskimääräisiä lukemia viileämpää säätä sekä osaan eteläistä että pohjoista Eurooppaa. Keskisessä Euroopassa viikko on puolestaan monin paikoin keskimääräistä lämpimämpi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Etelä-Euroopassa on tällä viikolla selvästi tavallista sateisempaa. Yksi sateita tuovista matalapaineista on Oscariksi nimetty myrsky, joka liikkuu Atlantilla kohti Espanjaa ja Portugalia. Oscar tuo rankkoja sateita ja tuulia myös Kanariansaarille, Madeiralle ja Azoreille.

– Oscar-myrsky liikkuu hyvin hitaasti Atlantilla Pyreneiden niemimaan lähistöllä, ja sen yhteydessä tulee myös paikoin rankkoja sateita. Lämmintä ja kosteaa ilmaa leviää viikon lopulla Britteinsaarille asti, jossa lämpötila kohoaa viikonloppuna ja ensi viikon alussa paikoin 25–30 asteeseen. Myös Keski-Euroopassa on monin paikoin 25–30 astetta tällä viikolla. Ruotsin eteläosassakin päästään välillä 25 asteen yläpuolelle, Anna Latvala sanoo.

Kesäkuun 12. päivä alkava viikko: Hellepäivät mahdollisia ainakin osassa Suomea

Kesäkuun 12. päivä alkava viikko on kuukausiennusteen mukaan Suomessa edellistä viikkoa lämpimämpi.

– Viikon keskilämpötila on suuressa osassa maata ajankohdalle tavanomainen, etelässä voi olla vähän keskimääräistä lämpimämpää ja Pohjois-Lapissa keskimääräistä viileämpää. Hellepäivätkin ovat varsinkin maan eteläosassa mahdollisia, Anna Latvala ennustaa.

Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

Sää on kuukausiennusteen mukaan Suomessa ajankohtaan nähden tavanomaista vähäsateisempaa, mutta viikon aikana tulee välillä sadekuuroja.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa kesäkuun puolivälissä maan eteläosassa 18–22 astetta, maan keskiosassa 16–20 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen 14–20 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 10–14 astetta.

Etelä-Eurooppaan kuukausiennuste näyttää edelleen tavanomaista sateisempaa säätä ja vähän keskimääräistä alempia lämpötiloja.

Kesäkuun 19. päivä alkava viikko: Juhannusviikolla tavanomaista vähemmän sateita Suomeen

Juhannusta juhlitaan Suomessa 19. kesäkuuta alkavan viikon lopussa.

– Juhannusviikolla Suomen länsipuolelle saattaa vahvistua korkeapaine, jolloin Lapissa on ainakin ajoittain kylmää pohjoistuulta. Sää jakautuu kuukausiennusteen mukaan vähän tavanomaista lämpimämpään etelään ja tavanomaista viileämpään Lappiin. Näillä näkymin kuivahko sää voi jatkua edelleen. Korkeapaineen tarkka sijainti vaikuttaa tähän kuitenkin paljon, Anna Latvala sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Juhannusta vietetään 20. ja 26. kesäkuuta väliin osuvana lauantaina. Koska juhannuksen päivämäärä vaihtelee vuosittain, 1991–2020 tilastoissa juhannuksen tyypillistä lämpötilaa tarkastellaan 20.–26. kesäkuuta lämpötilojen keskiarvon mukaan.
Juhannusta vietetään 20. ja 26. kesäkuuta väliin osuvana lauantaina. Koska juhannuksen päivämäärä vaihtelee vuosittain, 1991–2020 tilastoissa juhannuksen tyypillistä lämpötilaa tarkastellaan 20.–26. kesäkuuta lämpötilojen keskiarvon mukaan. Kuva: Foreca

Kesäkuun 26. päivä alkava viikko: Mitä tapahtuu kesä–heinäkuun vaihteessa?

Kuukausiennusteen perusteella Suomen säätilanteessa ei näy mitään merkittävää muutosta 26. kesäkuuta alkavalla viikolla juhannusviikkoon verrattuna.

– Suomessa voi edelleen olla etelässä vähän tavanomaista lämpimämpää ja Lapissa hieman tavanomaista viileämpää, Anna Latvala toteaa.

Keski- ja Pohjois-Euroopassa on ennusteen mukaan keskimääräistä vähäsateisempaa ja Länsi- ja Etelä-Euroopassa keskimääräistä sateisempaa. Keskisessä Euroopassa on edelleen merkkejä tavanomaista lämpimämmästä säästä.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kesän ja alkusyksyn pitkä ennuste: Tältä näyttää heinä–syyskuun jakso Suomessa ja muualla Euroopassa!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 7.6.2023 klo 10.49

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat