Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Alkuviikolla aurinkoista ja lämmintä – paikoin Lapissa asti 20 astetta!
  Uutiset |

  Alkuviikolla aurinkoista ja lämmintä – paikoin Lapissa asti 20 astetta!

  Auringonlasku kesän kynnyksellä.
  Auringonlasku kesän kynnyksellä. Kuva: Heidi Multanen, Rasivaara, 21.5.2022

  Toukokuun viimeisen täyden viikon säähän mahtuu sekä aurinkoa, sadetta että tuulta. Lämpimimmät päivät ovat viikon alussa, ja osassa maata lämpötila kohoaa yli 20 asteeseen. Yölämpötila pysyy jo enimmäkseen nollan yläpuolella. Viikon puolivälistä alkaen sekä pilvisyys että sateet lisääntyvät.

  23. toukokuuta alkavalla viikolla sateet jäävät aluksi vähiin. Maanantaina yksittäisiä sadekuuroja voi tulla vielä Kainuussa, Koillismaalla ja Länsi-Lapissa, mutta tiistaina koko maassa on poutaa. Sää on laajalti heikkotuulinen ja aurinkoinen, paikoin pilvisyys kuitenkin vaihtelee.

  Lämpötila nousee maanantaina iltapäivällä monin paikoin 15–20 asteeseen. Rannikon tuntumassa jäädään paikoin alle 15 asteeseen, ja Pohjois-Karjalasta Itä- ja Pohjois-Lappiin yltävällä alueella on enimmäkseen 9–15 astetta. 

  Tiistaina on vielä hieman lämpimämpää: 15–20 asteen lämpötila leviää lähes koko maahan, mutta paikoin itärajan tuntumassa sekä Lapin luoteisosassa on 10–15 astetta. Etelä-Suomen sisämaassa sekä Pohjanmaan maakunnissa voidaan paikoitellen päästä 20–22 asteeseen.

  Tähän aikaan vuodesta päivän tavallinen ylin lämpötila on tilastollisesti maan etelä- ja keskiosassa 14–18, pohjoisosassa 10–16 ja Pohjois-Lapissa 6–10 astetta. Sää siis käväisee nyt ajankohtaan nähden lämpimän puolella.

  Muistatko vielä, millaista oli viime vuoden toukokuussa? Lue myös: Ääripäiden toukokuu: Lumisateista helteisiin alle viikossa, myrskyjä, salamoita ja kesäistä aurinkoa 

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Viherrystä kesän kynnyksellä.
  Luonto on alkanut vihertää viime päivinä yhä enemmän. Kuva: Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 22.5.2022

  Keskiviikkona on jo muutosta ilmassa. Pilvisyys lisääntyy maan etelä- ja länsiosassa, ja aivan lännessä voi tulla jokunen sadekuurokin. Idässä ja pohjoisessa on laajalti aurinkoista ja poutaa. Etelätuuli voimistuu kohtalaiseksi.

  Lisääntyneestä pilvisyydestä huolimatta lämpötila pysyttelee edelleen 15–20 asteessa. Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan aurinkoisilla alueilla lämpötila voi paikallisesti kohota jopa 20–23 asteeseen.

  Sadetta ja tuulta

  Suurempi muutos on edessä torstaina. Matalapaine vaikuttaa Suomen säähän, ja maan etelä- ja keskiosassa sataa paikoin vettä. Idänpuoleinen tuuli voimistuu kohtalaiseksi, ja puuskat voivat olla tämähetkisen ennusteen mukaan etelässä jopa kovia. Lämpötila vaihtelee päivällä sateisten alueiden ja paikoin itärajan noin 10 asteesta Länsi-Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan länsiosan 15–20 asteeseen.

  Paikallinen mutta voimakas kuuropilvi ylitti Helsingin.
  Viikon jälkimmäisellä puoliskolla tulee sekä sadekuuroja että jatkuvampaa sadetta. Arkistokuva: Markus Mäntykannas

  Loppuviikolla ajoittaisia vesisateita tulee pitkin maata ja sää on melko pilvinen. Lämpötila jää paljolti 10–15 asteeseen, mutta poutaisilla alueilla ja auringon näyttäytyessä voi olla hieman lämpimämpää.

  Mitä kuuluu lumitilanteelle?

  Sade tulee tähän vuodenaikaan jo enimmäkseen vetenä, mutta vielä kaikilta Suomen havaintoasemilta lumipeite ei ole sulanut. Kilpisjärvellä oli vielä sunnuntaina 22. toukokuuta aamuyhdeksältä 50 senttimetriä lunta, Kittilän Kenttärovalla puolestaan 49 senttimetriä ja Kittilän Pokassa 46 senttimetriä.

  Pohjois-Lapin yleistä lumitilannettä tämä ei kuitenkaan kuvaa, sillä lunta on enää alle kymmenellä havaintoasemalla. Talven aikana kasautunut lumi sulaa epätasaisesti, ja paikoin maa on myös Kilpisjärvellä paljas, vaikka mittauspaikalla lunta riittääkin puolen metrin verran.

  Tiivistynyt lumi sulaa hitaasti.
  Lapin eteläpuolellakin voi olla vielä paikallisesti lunta, mutta määrät ovat hyvin pieniä. Kuva: Maija Savolainen, Saramo, Nurmes, 20.5.2022

  Lue seuraavaksi: Uusi kuukausiennuste: ”Tällä hetkellä näyttää, että toukokuu jää helteettömäksi” – mitä tapahtuu kesäkuussa?

  Katso yli 100 paikkakunnan sääennuste!

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Anna Latvala
  meteorologi

  Päivitetty 22.5.2022 klo 18.58

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat