Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Suojaudutko jo auringolta? Aurinkorasvat kannattaa vähitellen kaivaa esiin!
Blogi |

Suojaudutko jo auringolta? Aurinkorasvat kannattaa vähitellen kaivaa esiin!

Auringon uv-säteilyltä suojautumisen tarve kasvaa kevään edetessä
Auringon UV-säteilyltä suojautumisen tarve kasvaa kevään edetessä. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 19.4.2022

Aurinkoiset päivät houkuttelevat ulkoilemaan. Ultraviolettisäteilyn määrä kasvaa kevään edetessä – aurinkosuojat on syytä pian jo ottaa käyttöön.

Auringosta tuleva ultraviolettisäteilyn määrä on selkeällä säällä jo riittävän korkea, että paikoin säteilyltä suojautumista suositellaan. Suojautumista suositellaan, kun UV-indeksin arvo on 3 tai suurempi. 

UV-indeksi kertoo suojautumistarpeen

UV-indeksi on luku, joka on suoraan verrannollinen maahan pääsevän UV-säteilyn määrään. Mitä suurempi indeksin numero, sitä suurempi määrä ultraviolettisäteilyä pääsee maanpinnalle.

Maahan pääsevän ultraviolettisäteilyn määrä riippuu seuraavista asioista:

  1. Vuodenaika: Vuodenajasta riippuu, kuinka korkealle aurinko päivisin nousee. Suomessa aurinko on korkeimmillaan juhannuksen aikaan.
  2. Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

    Artikkeli jatkuu

  3. Vuorokaudenaika: Vuorokauden sisällä auringonsäteily on Suomessa kesäaikaan suurimmillaan klo 13.
  4. Pilvisyys: Mitä pilvisempi sää, sitä pienempi määrä UV-säteilyä saavuttaa maanpinnan.
  5. Korkeus merenpinnasta: Mitä korkeammalla merenpinnasta ollaan, sitä suurempi määrä UV-säteilyä saavuttaa maanpinnan.
  6. Yläilmakehän otsonin määrä: Otsoni suojaa UV-säteilyltä. Mitä vähemmän yläilmakehän suojaavaa otsonia on, sitä enemmän UV-säteilyä maahan pääsee.

UV-ennustetta laskiessa otetaan huomioon sekä maantieteelliset seikat että pilvisyys ja otsonin määrä.

UV-säteily on vaarallista, mutta myös tarpeellista

Ultraviolettisäteily aiheuttaa ihon palamisen ja pitkällä aikavälillä vanhentaa ihoa eli aiheuttaa ryppyjä, vanhuuden kesakoita ja sidekudosrappeumaa. UV-säteily lisää myös ihosyöpien riskiä. UVB-säteilyä pidetään ihosyöpien kannalta vaarallisimpana, mutta kaikki UV-säteilyn aallonpituudet aiheuttavat syöpäriskiä aiheuttavia DNA-vaurioita. 

Lämpöä Vaasassa kesällä 2017.
Rannalla UV-säteilyä saadaan runsaasti. Arkistokuva: Matti Hietala, Vaasa

UV-säteilyn vaikutukset eivät ole pelkästään ikäviä. Säteilyä käytetään joidenkin ihotautien hoidossa. Esimerkiksi atooppisen ekseeman ja psoriaasin hoidossa ultraviolettisäteilyä toteutetaan joko valohoitolaitteilla tai ilmastohoitomatkojen avulla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Auringon UVB-säteily muodostaa ihossa D3-vitamiinia. Vitamiinin tuotanto käynnistyy kesäkaudella Suomessa jo 15 minuutin aurinkoaltistuksen jälkeen.

Kuinka korkea UV-indeksi voi Suomessa olla?

Suomi sijaitsee niin pohjoisessa, että UV-säteilyltä suojautumista edellyttäviä UV-indeksin arvoja mitataan karkeasti ottaen vain toukokuusta elokuuhun kello 10 ja 17 välillä. Aurinkoisen sään tapauksessa UV-indeksiä kannattaa alkaa seurata jo huhtikuun puolivälin jälkeen.

Kesäpäivän viettoa Suomen eteläkärjessä Hankoniemessä. UV-säteily on voimakasta.
Kesäpäivän viettoa Suomen eteläkärjessä Hankoniemessä. UV-säteily on voimakasta. Kuva: Foreca

Suomessa keskikesällä UV-indeksi nousee enimmillään lukuun 6–7, mutta suuren osan ajasta se pysyttelee suojautumista vaativana aikana välillä 3–5.

Maailmalla indeksi voi enimmillään saada jopa luvun 11 ylittäviä arvoja, mutta ne toteutuvat käytännössä ainoastaan vuoristossa tai päiväntasaajalla.

Miten ultraviolettisäteilyltä kannattaa suojautua?

Oma ihotyyppi vaikuttaa suojautumistarpeeseen – herkästi palavan ihon tapauksessa kannattaa suojautua erityisen huolellisesti jo pienillä UV-säteilyn määrillä. Silti, UV-säteily aiheuttaa ihovaurioita, vaikka iho ei palaisi herkästi tai juuri lainkaan. Sen takia suojautuminen kannattaa aina viimeistään silloin, kun UV-indeksi saavuttaa numeron 3.

UV-indeksiKuvaus
0–2Heikko
3–5Kohtalainen
6–7Voimakas
8–10Hyvin voimakas
11+Äärimmäisen voimakas

Säteilyturvakeskuksen (STUK) mukaan hyviä tapoja suojautua auringolta ovat auringonpaahteen välttäminen keskipäivän tunteina, varjoon vetäytyminen, pystyasentojen suosiminen makuuasennon sijaan, peittävä vaatetus, aurinkovoiteiden ohjeenmukainen käyttö, aurinkolasien käyttö ja suojautumiskeinojen sovittaminen päivän UV-indeksin mukaiseksi.

Kannattaa myös muistaa, että lämpötila ei vaikuta UV-säteilyn määrään – tarve suojautua ultraviolettisäteilyltä on sama niin helteisenä kuin viileänä päivänä, mikäli taivas on selkeä.

Forecan sivuilta löydät ajankohtaisen UV-säteilyennusteen täältä.



Lue myös: Tämän kevään lämpöennätys meni jälleen rikki: Lähes 18 astetta, loppuviikolla muutosta ilmassa – tulvahuiput käsillä osassa maata

Joanna Rinne

Päivitetty 21.4.2022 klo 08.15

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat