Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste moneen makuun: Viileämpää sekä lempeämpää kesäsäätä suosivilla hyvät ajat edessä – loppukuusta helpotusta myös hellehimoon?
  Uutiset |

  Kuukausiennuste moneen makuun: Viileämpää sekä lempeämpää kesäsäätä suosivilla hyvät ajat edessä – loppukuusta helpotusta myös hellehimoon?

  Sateiden välissä sää ehtii olla myös poutaista ja aurinkoista.
  Sateiden välissä sää ehtii olla siellä täällä myös poutaista ja aurinkoista. Kuva: Maarit Siitonen, Palokkajärvi, Jyväskylä, 2.7.2020

  Heinäkuun tuorein kuukausiennuste pitää sisällään mahdollisuuksia monenlaiseen kesäsäähän.

  Tuoreesta kuukausiennusteesta ilmenee mahdollisuus, että heinäkuun aikana säässä on tapahtumassa muutoksia. Lämpötiloissa on tarjolla hellempää kesälämpöä, helteen mahdollisuutta sekä selvästi viileämpiä päiviä. Liikkeellä olevien sateiden ja pilvien lomassa löytyy yhä paikkansa auringonpaisteelle. 

  Kuluvan viikon sää tarjoaa parastaan ajoittaisia sateita ja viileämpää kesäsäätä arvostaville. Matalapaineen alue pyöräyttelee osakeskuksiaan Suomen suuntaan yksi toisensa jälkeen, mikä pitää sään epävakaisena pitkin viikkoa. Myös ukkoskuuroja esiintyy.

  Lämpötila kohoaa enimmäkseen 14–19 asteeseen, Lapissa voi sateissa olla paikoin viileämpää, Käsivarressa päivälämpötila on ajoittain 10 asteen vaiheilla. Aurinkoisempina ja vähäsateisempina päivinä lämpötila voi nousta paikoin 20 asteen tuntumaan.

  Lue myös: Missä ukkostaa eniten?

  Heinäkuun mittaan sateita on yhä liikkeellä, mutta matalapaineiden jatkuva myllerrys hellittänee.
  Heinäkuun mittaan sateita on yhä liikkeellä, mutta matalapaineiden jatkuva myllerrys hellittänee. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 6.7.2020

  Muuttuvaa säätä lyhyellä tähtäimellä

  Myös ensi viikolla ilmassa on epävakautta ja ukkostakin voi paikoin päästä esiintymään. Suomi vaikuttaisi tällä hetkellä jäävän lännen ja lounaan puolelle voimistuvan, kuivemman sään korkeapaineen alueen sekä itäpuolella vallitsevan epävakaisemman sään alueen välimaastoon. On mahdollista, että viikon sademäärä jäisi paikka paikoin keskimääräistä vähäisemmäksi, mutta Itä-Eurooppaan muodostuvasta matalapaineesta saattaa yltää runsaampia sateita vielä meillekin, todennäköisimmin maan itäosaan. 

  Lämpimämpää ilmaa virtaa ensi viikon mittaan jo lähemmäs ja sää hieman lämpenee. Tämän hetken ennusteissa päivälämpötilat asettuvat etelässä ja maan keskivaiheilla 20 asteen ympäristöön, mutta siellä täällä sade saattaa käydä välillä vähän viilentämässä. Pohjoisessa viikkoon mahtuu mahdollisesti enemmän vaihtelua. Lämpötila voi kohota jo Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussakin 20 asteen tuntumaan ja käydä Lapissakin 15 asteen yläpuolella. Kylmän ilman hipoessa pohjoisesta tai sateiden kulkiessa yli päivälämpötila jää matalammalle. 

  Ensi viikko tarjoaa siis mahdollisesti jo laajemmin mielekkäämpää säätä niille, joiden mielestä sopiva kesälämpötila on jotain 20 asteen vaiheilta eikä satunnaisten sateiden mahdollisuus paljoa haittaa.

  Lue myös: Mitkä asiat vaikuttavat lämpötilaan?

  Loppukuusta sää on kuukausiennusteen mukaan lämpenemässä ja poutaisempaakin säätä saattaa olla odotettavissa.
  Loppukuusta sää on kuukausiennusteen mukaan lämpenemässä ja poutaisempaakin säätä saattaa olla odotettavissa. Kuva: Maarit Siitonen, Padasjoki, kesäkuu 2020

  Lämpenevää säätä pitkällä tähtäimellä

  Loppukuusta ennustettavuus heikkenee, mutta sateita on todennäköisesti yhä liikkeellä. Poutaisemmankin sään mahdollisuutta on olemassa ja viikon sademäärät voivat jäädä paikka paikoin normaalia vähäisemmiksi. Sää on myös lämpenemässä. 

  Heinäkuun puolessavälissä keskimääräinen päivälämpötila on tilastojen mukaan etelästä Etelä-Lappiin 20–24, Lapin keskivaiheilla 16–20 ja pohjoisosassa noin 14–18 astetta. Heinä-elokuun vaihteessa päivälämpötila kohoaa keskimäärin enää Etelä-Suomessa 20–24 asteeseen, maan keskivaiheilta Lapin keskivaiheille 18–22 ja pohjoisempana Lapissa 14–18 asteeseen.

  Lämpötilojen kuukausiennuste näyttäytyy 20.7. alkavalla viikolla tavanomaisena, mikä voi tarkoittaa, että ajankohdalle tavanomaiset lämpöolot todella vallitsevat Suomessa ja laajalti lämpötila nousee 20 asteeseen ja hieman sen ylikin. Monesti viikkoihin mahtuu kuitenkin päiväkohtaista vaihtelua, jolloin lämpötila voi olla välillä hieman keskimääräistä alempi ja välillä korkeampi. Tämän johdosta myös jopa hellelukemia odottavilla on myös toivoa tämän ennusteen valossa. Ennusteen viimeinen, 27.7. alkava viikko enteilee jo selvemmin lämpenevää säätä, mikä pitää helteen esiintymisen mahdollisuutta yllä.

  Heinäkuun lopun lähestyessä sää voi siis vielä muuttua lämpimämpää kesäsäätä suosivien mieltä lämmittäväksi.
   

  Jenna Salminen

  Päivitetty 15.7. klo 20.43

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa