Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Meteorologi hämmästyi tuoreesta kuukausiennusteesta: ”Oho, tässäkö…
Kuukausiennuste |

Meteorologi hämmästyi tuoreesta kuukausiennusteesta: ”Oho, tässäkö tämä oli” – paikoin lunta tulee yhä reilusti

Vettä jään päällä merellä Vaasan seudulla maaliskuussa 2020.
Lumet näyttävät tuoreen ennusteen mukaan hupenevan maan etelä- ja länsiosassa lähiviikkoina. Arkistokuva: Matti Hietala, 11.3.2020

Uuden kuukausiennusteen perusteella kevät saattaa alkaa tänä vuonna aikaisin osassa Suomea. Paikoin lunta on kuitenkin odotettavissa vielä reilusti lisää, mutta osassa maata sateita tulee myös räntänä ja vetenä. Lämpötilaerot etelän ja pohjoisen välillä ovat alkuun suuria. Koululaisten talvilomia vietetään helmikuun lopussa ja maaliskuun alkupuoliskolla.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 10. helmikuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan 14. helmikuuta alkavalla viikolla Suomi jakaantuu ajankohdan tavanomaisia lukemia kylmempään pohjoiseen ja tavanomaista lämpimämpään etelään. Sen jälkeen Suomessa olisi keskimääräistä lämpimämpää aina pitkälle maaliskuulle asti.

– Ensireaktio uudesta kuukausiennusteesta oli oho, tässäkö tämä talvi nyt oli eteläisen Suomen osalta ainakin. Ennusteessa on hamaan tulevaan tavanomaista lämpimämpää etelässä. Ennustetut lämpötilat vaikuttavat siltä, että kohta odotellaan sitä, milloin vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi nollan yläpuolelle – ja että tuleeko kevät tosiaankin jo näin varhaisessa vaiheessa osassa maata, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisupäivä 10.2.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
14.–20.2.Viikon keskilämpötila on tavanomaista lämpimämpi Etelä- ja Kaakkois-Suomessa, maan pohjoisosassa on tavanomaista kylmempää. Viikko on keskimääräistä sateisempi maan etelä- ja keskiosassa.Hyvä
21.–27.2.Suuressa osassa maata viikko on hieman tavanomaista lämpimämpi ja tavanomaista sateisempi. Kohtalainen
28.2.–6.3.Viikko on koko Suomessa keskimääräistä lämpimämpi, maan etelä- ja keskiosassa poikkeama lämpimämpään suuntaan on jopa 3–6 astetta. Osassa maata on edelleen merkkejä hieman tavanomaista sateisemmasta säästä.Kohtalainen
7.–13.3.Sää on koko Suomessa keskimääräistä lämpimämpää. Sademäärät ovat lähellä ajankohdan keskimääräisiä lukemia.Heikko

Viikonloppuna aurinkoa, lunta, räntää ja vettä

Viikonloppuna 12.–13. helmikuuta sää on vaihtelevaa. Lauantaina nähdään aurinkoa, mutta heikohko lumisadealue on liikkeellä Keski- ja Pohjois-Suomen yli kohti itää.

Sunnuntaiksi odotellaan seuraavaa laaja-alaisempaa sadealuetta lännestä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Jo sunnuntaina aamulla läntisessä Suomessa tulee lunta, lounaisrannikolla myös räntää. Päivän aikana lumisateet yleistyvät oikeastaan kaikkialla Etelä- ja Keski-Suomessa. Ajokeli muuttuu huonoksi. Lounaassa ja etelässä sateet ovat osittain jo vettä ja räntää, Markus Mäntykannas ennustaa.

Lauantaina länsi- ja etelärannikolla lämpötila on lähellä nollaa, eteläisen ja keskisen Suomen sisämaassa on heikkoa pakkasta. Lapissa on viikonloppuna pakkasta 10–20 astetta, selkeillä alueilla paikoin enemmänkin.

– Sunnuntai-iltaan mennessä plusasteilla ollaan jo kaikkialla Etelä- ja Länsi-Suomessa, mutta Lapissa voi olla paikoin kireääkin pakkasta, varsinkin Pohjois-Lapin selkeämmillä alueilla. Lämpötilaerot ovat suuria sekä viikonloppuna että tulevalla viikolla eteläisen ja pohjoisen Suomen välillä, Markus Mäntykannas toteaa.

Muista antaa tilaa kunnossapidon kalustolle. Näkyvyyden vievä lumipölly voi yllättää vastaanajajan siinä, missä ohittajankin. 
Alkuvuoden sateet ovat tuoneet monin paikoin reilusti lunta. Kuva: Maija Savolainen, Nurmes, 5.2.2022 

Helmikuun 14. päivä alkava viikko: Jyrkkä ilmamassojen rajavyöhyke keskisessä Suomessa

Kuukausiennusteen mukaan 14. helmikuuta alkavalla viikolla maan pohjoisosassa on ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempää, etelässä ja kaakossa keskimääräistä lämpimämpää. Viikon ennuste on muuttunut hieman verrattuna aiempaan kuukausiennusteeseen, joka näytti 14. helmikuuta alkavalle viikolle koko maahan keskimääräistä lämpimämpää.

– Aiemmassa ennusteessa matalapaineiden reitti oli hieman pohjoisempana, jolloin suuri osa Suomesta olisi ollut lämpimämmän ilmamassan piirissä. Nyt uudessa ennusteessa matalapaineiden reitti on siirtynyt etelämmäs ja kulkee aikalailla keskisen Suomen yli kohti pohjoista. Tässä tilanteessa maan pohjoisosa olisi kylmemmässä ilmamassassa, mutta Etelä-Suomi ja ajoittain myös Keski-Suomi olisivat suojan puolella. Sateetkin ovat maan etelä- ja keskiosassa ajoittain vetisempiä, Markus Mäntykannas kertoo.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Näyttääkin siltä, että keskisessä Suomessa kulkee 14. helmikuuta alkavalla viikolla jyrkkä ilmamassojen rajavyöhyke.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Tulossa on todella suuria lämpötilaeroja. Karkeasti ottaen Jyväskylästä pohjoiseen päin viikko on pääosin pakkasen puolella. Lapissa pakkaset voivat ajoittain olla kireitä, paikoin on jopa 30 pakkasastetta selkeillä alueilla. Samaan aikaan eteläinen Suomi on laajalti suojan puolella. Lumi saa nopeasti kyytiä, kun varsinkin etelä- ja lounaisrannikolla pääosa viikon sateista on vettä tai räntää. Lämpötiloissa ollaan ajoittain reilusti plussan puolella.

Sateiden osalta kuukausiennuste näyttää 14. helmikuuta alkavalle viikolle merkkejä tavanomaista suuremmista sademääristä maan etelä- ja keskiosaan.

– Uskoisin, että keskisessä ja pohjoisessa Suomessa lumipeite vahvistuu reilusti, mutta etelässä ja lounaassa saattaakin käydä niin, että lumipeite hupenee viikon aikana radikaalisti. Voi olla, että Lounais-Suomessa, missä lunta on melko vähän tällä hetkellä, niin maa vetääkin jo mustaksi viikon loppupuolella. Aika nopeasti lämmöt ja vesisateet sulattavat hankia, Markus Mäntykannas pohtii.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

– Viikossa saattaa vedeksi muutettuna kertyä jopa sama määrä sadetta kuin keskimäärin koko helmikuun aikana. Helmikuusta voikin kokonaisuudessaan tulla jopa harvinaisen sateinen joillekin paikkakunnille, Markus Mäntykannas sanoo.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa helmikuun puolivälissä lounaisimmassa Suomessa 0–2 plusastetta, muualla maan eteläosassa 0–4 pakkasastetta, maan keskiosassa 0–6 pakkasastetta ja pohjoisessa laajalti 4–8 pakkasastetta.

Helmikuun 21. päivä alkava viikko: Koululaisten talvilomat käynnistyvät tavanomaista lauhemmassa säässä

Koululaisten talvilomia vietetään Suomessa 21.2.–13.3.

Ensimmäiselle talvilomaviikolle 21. helmikuuta alkaen kuukausiennuste ennakoi Suomeen laajalti hieman tavanomaista lämpimämpää säätä. Sademäärät olisivat osassa maata hieman keskimääräistä suurempia.

– Näyttää siltä, että olemme matalapaineiden reitillä, välillä voi esiintyä myrskyjäkin, Markus Mäntykannas toteaa.

Lumi ja jää sulavat lauhassa säässä.
Arkistokuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 24.2.2021

Kuukausiennusteen perusteella Euroopan mittakaavassa on edessä pitkäkestoinen, samankaltainen sääasetelma.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Keskisessä ja läntisessä Euroopassa sekä Britteinsaarten kohdalla on sitkeä korkeapaineen alue. Matalapaineet puolestaan kulkevat Islannin tienoilta kohti Pohjois-Skandinaviaa. Tämä samantyyppinen asetelma on pitkälti maaliskuulle saakka.

Lähes koko Euroopassa helmikuun loppupuolisko ja maaliskuun alkupuolisko ovat kuukausiennusteen mukaan keskimääräistä lämpimämpiä.

Helmikuun 28. päivä alkava viikko: Jopa 3–6 astetta tavanomaista lämpimämpää

Kuukausiennusteen perusteella lämmin poikkeama vain vahvistuu Suomessa helmi–maaliskuun vaihteessa. Helmikuun 28. päivä alkavan viikon keskilämpötila näyttää koko maassa tavanomaista lämpimämmältä.

– Varsinkin Etelä- ja Keski-Suomessa sekä Länsi-Lapissa poikkeama keskimääräistä lämpimämpään suuntaan on jopa 3–6 astetta, Markus Mäntykannas kertoo.

Lännessä ja pohjoisessa on ennusteen mukaan vähän tavanomaista sateisempaa.

Maaliskuun 7. päivä alkava viikko: Yhä tavanomaista lämpimämpää

Kuukausiennusteen perusteella myös 7. maaliskuuta alkava viikko on Suomessa keskimääräistä lämpimämpi.

– Näyttää siltä, että sää on pitkälle maaliskuulle saakka aika samantyyppistä. Voi olla, että auringonpaiste jää melko vähiin. Suomeen on tulossa mahdollisesti aikalailla sateista ja harmaata säätyyppiä, Markus Mäntykannas toteaa.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ennustekartoilla on merkkejä tavanomaista lämpimämmästä säästä Suomeen myös maaliskuun loppupuoliskon ajaksi.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan terminen kevät alkaa Suomessa maan eteläosassa ja osassa länttä keskimäärin maaliskuun lopussa, laajalti maan keskiosassa huhtikuun alkupuoliskolla ja Lapissa laajalti huhtikuun loppupuoliskolla. Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi nollan asteen yläpuolella.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkät sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Pitkä sääennuste maalis–toukokuulle julki: Toiveikas viesti kevään ystäville!

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 11.2.2022 klo 16.06

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat