Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Viikonloppuna jopa yli 15 astetta, ensi viikolla lämpötilat romahtavat…
Uutiset |

Viikonloppuna jopa yli 15 astetta, ensi viikolla lämpötilat romahtavat – ”On täysin mahdollista, että etelässäkin tulee paikoin vähän lunta”

Huhtikuun säähän voi mahtua niin keväisiä kuin talvisiakin hetkiä.
Sää vaihtelee vielä huhtikuussa keväisen ja talvisen välillä. Kuvat: Christian Nylund, Vaasa, 12.4.2024 ja Markus Mäntykannas, Helsinki, 5.4.2024

Viikonloppuna mitataan vielä paikoin keväisiä 10–15 asteen lukemia, etenkin lännessä voi olla jopa yli 15 astetta. Ensi viikolla sää kuitenkin kylmenee selvästi. Sateita voi ensi viikon mittaan tulla ajoittain lumena pohjoisen ja maan keskiosan lisäksi paikoin eteläisessä Suomessa asti.

Viikonloppuna kannattaa nauttia keväisestä lämmöstä, sillä ensi viikolla sää kylmenee.

– Nyt viikonloppuna maan etelä- ja keskiosan aurinkoisilla alueilla on vielä monin paikoin 10–15 astetta, ja varsinkin lännessä lämpötila voi nousta jopa vähän 15 asteen yläpuolelle. Keväisen lämpimät päivät väistyvät kuitenkin ensi viikolla, kun kylmää ilmaa leviää pohjoisesta koko maahan. Ensi viikolla lämpötila putoaa enimmillään jopa noin 15 astetta huhtikuun toistaiseksi korkeimmista lämpötiloista, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Esimerkiksi Lappeenrannassa oli tämän viikon keskiviikkona ylimmillään 20,1 astetta, mutta ensi viikolla siellä voidaan ajoittain jäädä päivisin alle 5 asteen lukemiin.

– Ensi viikon aikana osa öistä on pakkasen puolella etelärannikkoa myöten.

Tällainen on viikonlopun sää: Vielä jopa yli 15 astetta – paikoin aurinkoa, paikoin vesi- ja lumisateita

Perjantaina tuuli alkaa kääntyä puhaltamaan etelän suunnalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Perjantai-illan ja lauantain vastaisen yön aikana lännestä leviää pohjoiseen vesi- ja lumisateita, eniten sateita tulee Lapin alueella. Maan etelä- ja länsiosassa muodostuu monin paikoin sumua. Yölämpötila on laajalti −3 ja 3 asteen välillä, maan itäosassa on 0–8 pakkasastetta.

Lauantain sää on suuressa osassa maata puolipilvinen tai pilvinen.

– Pohjoisen vesi- ja lumisateet väistyvät itään. Etelässä voi tulla paikoin tihkua, mutta päivällä sää on pääasiassa poutainen. Jos aurinko pääsee paistamaan, maan keskiosassa, varsinkin lännessä, lämpötila voi kohota aurinkoisilla alueilla 10–16 asteeseen. Yleisemmin lämpötilat ovat 5–10 astetta, Pohjois-Lapissa vähän alempia, Anna Latvala kertoo.

Lauantaina illalla ja sunnuntain vastaisena yönä lännestä leviää seuraava hajanainen vesisadealue maan länsi- ja eteläosaan. Sateet etenevät vähitellen maan itä- ja pohjoisosaan. Yölämpötila on laajalti 0–5 astetta. Lapissa on kuitenkin paikoin pakkasta, siellä lämpötilat ovat enimmäkseen −4 ja 2 asteen välillä.

Katso videolta loppuviikon ennuste!

Sunnuntaina maan itä- ja pohjoisosassa on edelleen hajanainen vesisadealue. Lisäksi lounaasta leviää jo uusia vesisateita maan etelä- ja keskiosaan, varsinkin etelään ja lounaaseen. Pilvisyys vaihtelee.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Maan etelä- ja länsiosassa sateen edellä lämpötila kohoaa vielä paikoin 10–14 asteeseen. Suurimmaksi osaksi lämpötila on kuitenkin 5–10 astetta, Pohjois-Karjalasta Itä- ja Pohjois-Lappiin vajaat 5 astetta.

Maanantain vastaisena yönä tuuli kääntyy puhaltamaan pohjoisesta. Yölämpötila on etelässä ja idässä 0–4 astetta. Maan länsi- ja pohjoisosassa ollaan enimmäkseen −3 ja 2 asteen välillä, mutta Lapin selkeämmillä alueilla on 2–7 pakkasastetta.

Sää kylmenee ensi viikoksi – öisiä pakkasia paikoin etelässä asti

Ensi viikolla sää muuttuu kylmempään suuntaan.

– Maanantaina Suomessa puhaltaa kylmä pohjoisluoteinen tuuli. Sateet heikkenevät ja pilvipeite rakoilee. Sade tulee maanantaina vielä pääasiassa vetenä, mutta Lapissa ja aamulla myös lännessä tulee tämän hetken ennusteen mukaan myös vähän lunta, toteaa Anna Latvala.

Ennuste iltapäiville 15.–17.4.2024.
Ennuste iltapäiville 15.–17.4.2024.

Päivälämpötila kohoaa vielä maanantaina lännen aurinkoisilla alueilla paikoin 10 asteen tuntumaan. Maan etelä- ja keskiosassa on 5–10 astetta, pohjoisessa enimmäkseen 2–7 astetta ja Pohjois-Lapissa ollaan −3 ja 3 asteen välillä.

– Tiistain vastaisena yönä pikkupakkasta on Lapin lisäksi paikoin myös maan etelä- ja keskiosassa, varsinkin selkeillä alueilla, Anna Latvala ennustaa.

Tiistain ja keskiviikon aikana sää jatkaa kylmenemistään. Tuuli kääntyy puhaltamaan koillisesta.

– Pilvisyys on runsasta. Hajanaisia sateita liikkuu Suomessa siellä täällä kohti lounasta. Maan pohjois- ja keskiosassa sateet muuttuvat pikkuhiljaa lumisemmiksi. On täysin mahdollista, että etelässäkin tulee paikoin vähän lunta, Anna Latvala toteaa.

Tiistaina lämpötilat ovat koko maassa alle 10 asteessa, Lapin keski- ja pohjoisosassa ollaan päivälläkin vähän pakkasen puolella.

– Ennusteen mukaan päivälämpötilat ovat ensi keskiviikkona etelässä enimmäkseen 1–6 astetta. Maan keskiosassa lämpötilat vaihtelevat nollan molemmin puolin ja pohjoisessa on heikkoa pakkasta.

Tuleeko ensi viikon loppupuolella lunta pyryttämällä? Pohjoisessa jopa 10–20 pakkasastetta

Myös ensi viikon loppupuoli näyttää tämän hetken ennusteissa viileältä.

– Päivisin pohjoisessa voi olla yleisesti pikkupakkasta, mahdollisesti paikoin myös maan keskiosassa. Ylimmät lämpötilat voivat etelässäkin jäädä 5 asteen tuntumaan, mutta tämä ennuste tarkentuu myöhemmin. Jos sää pääsee selkenemään, pohjoisessa pakkasta on öisin helposti 10–20 astetta ja etelässäkin on heikkoa pakkasta yöllä, Anna Latvala sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Ensi viikon loppupuolella Suomen lähistöllä on matalapaine, jonka ennuste on vielä epävarma.

– Perjantaina 12. huhtikuuta tehdyn ennusteen mukaan tämä matalapaine toisi lumisadetta maan itä- ja paikoin pohjoisosaan, jopa pyrynä, mutta muutokset matalapaineen reitissä voivat tuoda lumisadetta joko laajemmin Suomeen tai viedä sateet kokonaan Venäjän puolelle, Anna Latvala toteaa.

Lue seuraavaksi: Kuukausiennuste näyttää: Raju käänne säähän – näin edetään kohti vappua

Tältä näyttää touko–heinäkuun jakso – katso loppukevään ja kesän pitkä ennuste!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 12.4.2024 klo 14.54

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat