Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Maastopalot riehuvat Kanadassa – taustalla kevään kuivuus ja paahtavan…
Blogi |

Maastopalot riehuvat Kanadassa – taustalla kevään kuivuus ja paahtavan kuuma sää

Maastopalon savu voi levitä ilmavirtausten mukana kauas.
Maastopalojen vaikutukset eivät jää vain paloalueelle, vaan savu voi heikentää ilmanlaatua satojen kilometrienkin päässä. Arkistokuva: Pixabay

Kanadassa maastopalokausi on alkanut rajuna. Paikallisten viranomaisten arvioiden mukaan maastoa paloi tänä vuonna jo 8. kesäkuuta mennessä 4–5 miljoonaa hehtaaria. Savua on levinnyt tuhansien kilometrien päähän. Tilanteen takana on kevään kuiva ja ajoittain myös erittäin lämmin sää.

Sadat maastopalot ovat riehuneet Kanadassa jo pelkästään viime viikkoina. Tänä vuonna toukokuun loppuun mennessä oli palanut yli 2,7 miljoonaa hehtaaria, ja viimeisimpien arvioiden mukaan palanutta aluetta on nyt 4–5 miljoonaa hehtaaria. Ihmisiä on evakuoitu, ja päivittäin syttyy yhä lisää uusia maastopaloja. 

Pelkästään Quebecin provinssissa oli vielä aamulla 9. kesäkuuta viranomaisten mukaan 131 paloa, joista yli 70 ei ollut hallinnassa.

Lue myös: New York peittyi Kanadan maastopalojen aavemaiseen savuun – ”Näky oli kuin suoraan Hollywood-elokuvasta”

Savua Yhdysvaltoihin ja Pohjois-Atlantille asti

Maastopalojen vaikutus ei ole jäänyt vain Kanadan puolelle, vaan savua on levinnyt ilmavirtausten mukana satoja ja jopa tuhansia kilometrejä kauemmas, varsinkin Yhdysvaltoihin ja merialueille. Satelliittimittausten mukaan vähäisiä määriä on päässyt Pohjois-Eurooppaan asti.

Kanadan lisäksi savusta on kärsitty varsinkin Yhdysvaltojen koillisosassa. Nova Scotian lähettyvillä oli alkuviikolla matalapaine, johon liittyvä luoteistuuli puhalsi Quebecin palojen savua suoraan New Yorkin suuntaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Keskiviikkona kesäkuun 7. päivänä New Yorkissa ilmanlaatu romahtikin erittäin huonoksi. Näkyvyys putosi savun vuoksi välillä vain 1200 metriin keskuspuiston havaintoasemalla, ja on mahdollista, että hetkittäin suurkaupungin alueella oli vielä sitäkin huonompi näkyvyys. 

Suurina pitoisuuksina savu voi aiheuttaa esimerkiksi hengitystie- ja sydänoireita, ja ihmisiä kehotettiin käyttämään hengityssuojaimia ulkona liikkuessa.

Lue myös: Mitä tarkoitetaan näkyvyydellä?

Suomen ilmanlaatuun Kanadan maastopalot eivät kuitenkaan vaikuta. Ilmatieteen laitoksen mukaan satelliittimittauksissa havaittiin savua toukokuun puolella myös Suomessa asti, mutta määrä on hyvin pieni ja savu on ylempänä ilmakehässä.

Viime kuukausien sää on merkittävä syy tilanteen takana

Kuiva kasvillisuus syttyy helposti esimerkiksi salamaniskusta tai avotulesta karanneesta kipinästä. Pahin yhdistelmä maaston kuivumisen kannalta on pitkäkestoinen vähäsateinen sää ja kuumuus. Kanadan viime kuukausilta löytyvät nämä molemmat tekijät. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sää oli Kanadassa jo huhtikuussa monin paikoin lämmin. Toukokuussa tilanne paheni, ja käytännössä koko maassa oli tavallista kuumempaa.

Paikoin ero tavalliseen oli suuri. Hyvä esimerkki tästä on Brittiläisen Kolumbian Ashcroft, jossa mitattiin Kanadan tämänvuotinen toukokuun ylin lämpötila, 36,7 astetta. Samalla havaintoasemalla oli toukokuun aikana 30 astetta tai enemmän kahtenatoista päivänä. Vuosina 2022 ja 2020 Ashcroftissa ei ollut toukokuussa yhtenäkään päivänä niin lämmintä ja vuonna 2021 vain kolmena päivänä.

Vertailun vuoksi: Suomen mittaushistorian korkein lämpötila toukokuussa on Lapinjärvellä vuonna 1995 mitattu 31,0 astetta. Suomen lämpöennätys on Liperin 37,2 astetta heinäkuussa 2010.

Yli 30 asteen lämpötilat eivät kuitenkaan ole Kanadassa loppukeväästä poikkeuksellisia, sillä sen eteläosat ovat samoilla leveysasteilla kuin Keski-Euroopan maat. Sisämaan mantereisessa ilmastossa lämpötila myös kohoaa helposti korkealle. Tänä keväänä lämpöä vain riitti tavallista enemmän.

Neljän kuukauden jakso helmikuun alusta toukokuun loppuun oli Kanadassa myös laajoilla alueilla tavallista kuivempi. Sadekertymä jäi osassa maata jopa alle puoleen ajanjakson tavallisesta määrästä. Kaikista kuivinta oli maan keskivaiheilla ja Quebecissä, eli juuri pahimmilla maastopaloalueilla.

Maastopalokausi jatkuu vielä läpi kesän. Lähiviikkojen tilanteen jatko riippuu nyt paljon siitä, paljonko uusia maastopaloja syttyy ja missä määrin palot saadaan hallintaan.

Lue seuraavaksi: Pieniä määriä Kanadan maastopalojen savuja havaittu ajoittain myös Suomen yllä – savuilla ei vaikutusta Suomen ilmanlaatuun

Lähteet:
Copernicus Atmosphere Monitoring Service
Government of Canada: Weather and Climate 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Natural Resources Canada
Canadian Interagency Forest Fire Centre Inc.
Unites States Environmental Protection Agency

Anna Latvala
meteorologi

Päivitetty 9.6.2023 klo 17.25

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat