Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Näillä alueilla tulee lumi- ja räntäsateita, lämpötilaerot ajoittain suuria – onko 20 astetta lähellä tällä viikolla? Katso ennuste
  Uutiset |

  Näillä alueilla tulee lumi- ja räntäsateita, lämpötilaerot ajoittain suuria – onko 20 astetta lähellä tällä viikolla? Katso ennuste

  Suomen toukokuissa voi nähdä monenlaista säätä.
  Toukokuussa on nähty tänä vuonna monenlaista säätä. Maanantaina 16. toukokuuta Lapissa on tullut paikoin lunta ja räntää. Kuvat: Fintraffic, Tie 21 Muonio, 16.5.2022 kello 14 ja Sirpa Jyske, Virrat, 13.5.2022

  Sää jatkuu vaihtelevana. Alkuviikon mittaan painutaan viileisiin lukemiin, mutta viikon keskivaiheilla lämpötilat kohoavat osassa maata. Ero eteläisen Suomen ja pohjoisen Lapin lämpötilojen välillä on kuitenkin ajoittain suuri, mahdollisesti jopa lähes 20 astetta. Sateita tulee yhä paikoin myös lumena ja räntänä.

  Joinain vuosina toukokuussa mittaillaan yli 25 asteen hellelukemia jo ennen kuukauden puoliväliä, mutta tänä vuonna lämpötila ei ole vielä kohonnut yli 20 asteen lukemiin. ​​Vuoden korkein lämpötila tähän mennessä on 10. toukokuuta Oulussa mitattu 19,1 astetta.

  Sää jatkuu tällä viikolla vaihtelevana.

  – Monenlaista säätä on edessä, alkuviikolla säätä hallitsee pohjoisvirtaus. Viikon aikana tulee kuitenkin ajoittain lämmön tuulahduksia, ensin lännestä ja myöhemmin etelästä. Tosin etenkin loppuviikolla mahdollisen lämpimämmän ilman mukana tulisi todennäköisesti myös sateita, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  – Lapissa kylmempi ilma tarkoittaa ajoittain lumi- ja räntäsateita. Idässäkin etenkin alkuviikolla joku kuuro voi olla räntää. Yleisesti muualla maassa sateet tulevat vetenä. Loppuviikolla näyttää siltä, että Lapinkin sateet muuttuvat vedeksi.

  Sodankylässä satoi lunta 16. toukokuuta 2022.
  Maanantaina lunta on satanut muun muassa Sodankylässä. Kuva: Fintraffic, Tie 4 Sodankylä, Postojoki, 16.5.2022 kello 14

  Yölämpötilat vaihtelevat viikon mittaan.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  – Yöpakkaset painottuvat enimmäkseen pohjoiseen ja arkipäivien öihin. Hallaa voi esiintyä paikoin etelässä asti, etenkin keskiviikon vastaisena yönä, Jenna Salminen kertoo.

  Lue myös: Mikä on yöpakkasen ja hallan ero?

  Alkuviikolla viileää – paikoin tulee lunta ja räntää

  Maanantaina ja tiistaina vallalla on pohjoisvirtaus. Luoteenpuoleinen tuuli voimistuu alkuviikolla.

  – Suihkuvirtaus kurvittelee nyt Euroopassa niin, että Suomi jää pitkälti suihkuvirtauksen viileämmälle puolelle. Suihkuvirtauksen eteläpuolella Euroopassa on lämmintä. Viikon puolivälissä lämmintä ilmaa kuitenkin kurkottelee kohti Suomea, mutta viileätä ilmaa on edelleen etenkin pohjoisessa ja paikoin idässä. Kahtiajakoa on siis odotettavissa, Jenna Salminen sanoo.

  Lue myös: Aikainen helleaalto uhkaa korventaa Euroopan, ja tämä voi olla uusi normaali: "On harvinaista nähdä tällaisia lukemia jo toukokuussa"

  Maanantaina ajoittaisia sateita tulee etenkin Lapissa ja itäisessä Suomessa, sadekuuroja syntyy muuallakin. Aurinkoa nähdään osassa maata.

  – Sateita tulee paikoin lumena ja räntänä päivällä Pohjois- ja Länsi-Lapissa, iltaa vasten sateet muuttuvat lumisiksi myös Itä- ja Etelä-Lapissa sekä Koillismaalla, Jenna Salminen toteaa.

  Inarissa satoi lunta 16. toukokuuta 2022.
  Lumisateita on tullut maanantaina Inarissakin. Kuva: Fintraffic, Tie 955 Inari, Hirvaspää, 16.5.2022 kello 9.33

  Lämpötilat ovat maanantaina maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 10–15 astetta, paikoin hieman ylikin. Pohjoisessa on 5–10 astetta.

  Tiistain vastaisen yön aikana sateet liikkuvat etelämmäs maan keskiosaan. Samalla ne heikkenevät ja muuttuvat vetisemmiksi.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Tiistaiksi sää viilenee. Pilvisyys on päivällä laajalti runsasta. Sateitakin on liikkeellä eri olomuodoissa.

  – Tiistaiaamuksi Pohjois-Karjalaan saattaa ulottua sadetta räntänä. Luoteesta saapuu tiistaina Pohjois- ja Länsi-Lappiin lumisadetta, iltapäivällä sateet leviävät laajemmin pohjoiseen. Pohjoisen sateiden olomuoto vaihtelee vedestä räntään ja lumeen. Etenkin Koillismaalla ja Lapissa sadetta saadaan lumena. Maan etelä- ja keskiosassa tulee paikoin sadekuuroja vetenä, Jenna Salminen ennustaa.

  Maanantaina pohjoisessa Lapissa lunta voi tulla paikoin viitisen senttimetriä, tiistaina pari senttimetriä. Iso osa satavasta lumesta sulaa kuitenkin nopeasti.

  Lämpötilat ovat tiistaina laajalti 5–10 astetta, lämpimintä on etelässä ja lännessä. Lapissa on paikoin alle 5 astetta.

  Katso videolta ennuste torstaille asti!

  Päästäänkö keskiviikkona paikoin lähelle 20 asteen lukemia?

  Keskiviikkona on laajalti alkuviikkoa poutaisempaa, aurinkoakin nähdään. Sadekuuroja voi tulla kuitenkin etenkin maan pohjoisosassa. Keskiviikon mahdolliset lumikuurot jäävät enää yksittäisiksi Lapin alueella.

  Ennusteen mukaan sää lämpenisi osassa maata keskiviikkona.

  – Näyttää siltä, että Euroopan lämpimän ilman kieleke hipaisee eteläistä Skandinaviaa, mutta Suomen osalta vaikuttaa siltä, että jäämme kylmän ja lämpimän rajavyöhykkeelle niin, että osassa maata on kylmää ilmaa, osassa maata saattaa lämmetä, Jenna Salminen toteaa.

  Keskiviikon lämpötilojen osalta ennusteissa näkyy etelässä ja lännessä laajalti 13–18 astetta.

  – Ahvenanmaa ja maan lounaisosa ovat lähimpänä Suomeen kurottavaa lämpöä, joten on olemassa mahdollisuus, että jopa noin 20 asteen lämpöä voisi yltää näille alueille. Idästä Meri-Lappiin päivälämpötila on 10–15 astetta. Muualla Lapissa ja Kainuussa on 0–10 astetta niin, että kylmintä on pohjoisessa Lapissa.

  Keskiviikkona lämpötilaero eteläisen Suomen sekä pohjoisen Lapin välillä on siis suuri, mahdollisesti jopa 15–20 astetta.

  Voimistuva lännenpuoleinen tuuli voi olla keskiviikkona puuskaista etenkin etelärannikolla, muualla maassa puhaltaa yhä kohtalainen pohjoisluoteinen tuuli.

  Joutsenia tulvivalla suolla Vaalassa.
  Joutsenia tulvivalla suolla Vaalassa. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 13.5.2022

  Torstai on melko poutainen päivä, myös tuuli heikkenee. Ajoittain on aurinkoista, mutta pilvisyys alkaa kuitenkin lisääntyä lounaan suunnalta lähestyvien seuraavien sateiden edellä.

  Torstaina ylimmät lämpötilat ovat etelässä ja lännessä 15 asteen paikkeilla, paikoin hieman ylikin. Maan keskiosassa lämpötilat ovat 10–15 astetta, Lapissa muutamasta asteesta 10 asteeseen.

  Uusia sateita loppuviikolla

  Vaihtelua on näillä näkymin myös loppuviikon säässä.

  – Perjantaiksi on tulossa uusia sateita lounaasta. Sama suuntaus todennäköisesti jatkuu viikonloppuna. Sateisempaa säätä on siis tulossa loppuviikkoa kohti, Jenna Salminen sanoo.

  Perjantaina lämpötilat ovat yleisesti yli 10 astetta. Aurinkoisilla alueilla ollaan monin paikoin lähellä 15 asteen lukemia, paikoin ylikin.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Viikonlopuksi virtaus voi voimistua puhaltamaan etelän puolelta. Loppuviikon lämpötilojen ennuste on vielä vaihdellut, mutta tämän hetken ennusteessa lämpötilat olisivat laajalti 10–15 asteessa viikonloppuna.

  Lue seuraavaksi: Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: Tältä näyttää tuleva kesä – ”Olen erittäin huolissani Euroopan tilanteesta”

  Karita Kontula-Sokka
  toimittaja

  Päivitetty 16.5.2022 klo 16.53

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat