Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Viime vuonna tähän aikaan hellettä, kaksi vuotta sitten satoi lunta – meteorologi vastaa, onko nyt näkyvissä toivoa lämmöstä
  Uutiset |

  Viime vuonna tähän aikaan hellettä, kaksi vuotta sitten satoi lunta – meteorologi vastaa, onko nyt näkyvissä toivoa lämmöstä

  Toukokuista lämpöä ja lumisateita.
  Viime vuonna 11.5.2021 alkoi neljän päivän hellejakso, kaksi vuotta sitten 11.5.2020 puolestaan osassa maata satoi lunta, paikoin etelässä asti. Arkistokuvat: Matti Hietala, Vaasa, 12.5.2021 ja Maarit Siitonen, Jyväskylä, 11.5.2020

  Viime vuonna Suomessa mitattiin yli 25 asteen lämpötiloja ennen toukokuun puoltaväliä. Tänä vuonna edes 20 astetta ei ole vielä ylittynyt. Näkyykö ennusteissa lämpöä Suomeen?

  Vuosi sitten 11. toukokuuta oli vuoden 2021 ensimmäinen hellepäivä. Päivän korkein lämpötila oli silloin Hyvinkäällä mitattu 25,4 astetta. Tuosta päivästä alkoi neljän päivän hellejakso 11.–14. toukokuuta, jonka aikana lämpötilat kävivät korkeimmillaan Ylivieskassa jopa 28,7 asteen lukemissa 13. toukokuuta.

  Lisäksi viime vuoden toukokuussa mitattiin hellettä myös 19. toukokuuta, kun Ilomantsissa oli peräti 30,8 astetta. Tuo lukema oli jo lähellä Suomen mittaushistorian toukokuun lämpöennätystä, joka on 31,0 astetta. Ennätys on mitattu 30. ja 31. toukokuuta 1995 Lapinjärvellä.

  Helteellä tarkoitetaan Suomessa vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

  Lue myös: Helle – mitä se on ja missä on eniten hellepäiviä?

  Helatorstaina Suomessa mitattiin vuodenaikaan nähden jopa poikkeuksellisen korkeita lämpötiloja. Lämpö helli myös vaasalaisia.
  Viime vuonna auringosta ja lämmöstä nautittiin rannoilla jo ennen toukokuun puoltaväliä. Arkistokuva: Matti Hietala, 13.5.2021, Vaasa

  Kaksi vuotta sitten 11. toukokuuta 2020 osassa maata oltiin puolestaan viluisissa tunnelmissa, sillä etelässä asti satoi paikoin lunta. Saman päivän aikana idässä päästiin kuitenkin paikoin yli 18 asteen lämpötiloihin.

  Miltä näyttää tilanne tänä vuonna, onko tulossa lunta vai lämpöä vai jotain siltä väliltä?

  – Nyt ollaan sillä välillä. Tilanne vaihtelee päiväkohtaisesti, mutta yleisemmin päivälämpötilat ovat ajankohdan keskiarvoa kylmempiä. Ensi viikon lopulla on pieni mahdollisuus selvästä lämpenemisestä, mutta on hyvinkin mahdollista, että lämmin ilma jää Suomen rajojen ulkopuolelle, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  – Sateiden olomuotojen osalta tällä viikolla sateita voi tulla räntänä pohjoisimmassa Lapissa, mutta ensi viikolla joinakin päivinä räntää voi tulla veden seassa Keski- ja Etelä-Lapissakin, ehkä jopa Kainuussa.

  Lumisateita Tuusulassa toukokuussa 2020.
  Kaksi vuotta sitten näihin aikoihin eteläisessä Suomessa satoi paikoin lunta. Arkistokuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusula, 11.5.2020

  Torstaina sadekuuroja ja salamointia, perjantaina voidaan paikoin hätyytellä vuoden toistaiseksi korkeinta lämpötilaa – miltä näyttää viikonloppu?

  Tiistaina Oulussa mitattiin vuoden tähän asti korkein lämpötila, 19,1 astetta.

  Keskiviikkona Suomen yli liikkuu laaja sadealue. Iltapäivällä sateet painottuvat maan pohjoisosaan, maan etelä- ja keskiosassa sää on jo poutaisempi. Aurinkoisilla alueilla lämpötilat ovat 11–15 astetta, pilvisillä alueilla selvästi alle 10 astetta.

  Torstaiksi pohjoisen sateet väistyvät, mutta maan etelä- ja keskiosaan leviää laaja kuurosadealue.

  – Kuuroissa voi esiintyä myös ukkosia. Lämpötilat ovat laajalti 7–12 asteessa, Joanna Rinne sanoo.

  Katso videolta ennuste lauantaille asti!

  Perjantai on laajalti aurinkoinen ja paikallisia pieniä sadekuuroja lukuun ottamatta poutainen päivä. Päivälämpötila on lähes koko maassa 12–15 astetta.

  – Kaakossa lämpötila voi hyvin paikallisesti nousta perjantaina jopa lähelle vuoden toistaiseksi lämpimintä lukemaa eli 19 asteen tienoille. Toisaalta pohjoisimmassa Lapissa lämpötila jää alle 10 asteen, Joanna Rinne ennustaa.

  Lauantai on melko aurinkoinen päivä, mutta lännessä tulee yleisesti iltapäiväkuuroja.

  – Lähes koko maassa on 10–15 astetta, paikallisesti enemmänkin. Sunnuntaina sateita tulee siellä täällä, pilvisyys vaihtelee ja lämpötilat jäävät jonkin verran lauantaisia alhaisemmiksi.

  Ensi viikon alussa Suomeen viileää ilmaa, eteläisessä ja keskisessä Euroopassa jopa 30 asteen lukemia

  Ensi viikolla Euroopan sää jakaantuu ennusteiden mukaan kahteen hyvin erilaiseen alueeseen.

  – Viikon alussa Suomeen ja osin myös Ruotsiin ja Norjaan virtaa viileää ilmaa pohjoisesta. Toisaalta Euroopan länsiosaan nousee etelästä hyvinkin lämmintä ilmaa. Ensi viikon alussa sää on lämmintä esimerkiksi Britteinsaarten tienoilla. Lämpötilat ovat alkuviikolla eteläisessä ja itäisessä Englannissa laajalti 21–24 asteessa, Joanna Rinne kertoo.

  – Viikon edetessä lämpö leviää myös idemmäksi, ainakin Norjaan ja Ruotsiin. Ruotsissa ja Norjassa 20 asteen raja voi paikallisesti ylittyä ensi viikon puolivälissä. Ruotsissa lämpötilat voivat nousta lähelle 20 asteen rajaa laajallakin alueella. Norjassa näin korkeat lämpötilat jäävät paikallisemmiksi.

  Tällä hetkellä näyttää, että etelämmäs Eurooppaan on tulossa kuumia toukokuun päiviä.

  – Ensi viikon maanantaina lämpötila nousee jopa 30 asteeseen muun muassa Ranskassa, Saksassa, Benelux-maissa, Italiassa, Espanjassa ja Portugalissa. Osassa näistä maista 30 asteen lukemia on jo ennen maanantaitakin, mutta maanantaina lämmin alue on ennusteissa kaikkein laajin. Myös myöhemmin ensi viikolla Keski-Euroopassa mitataan ajoittain 30 asteen lukemia. Espanjassa jopa 40 astetta voi paikallisesti mennä rikki ensi viikon puolivälissä, Joanna Rinne ennustaa.

  Lue myös: Kesäkuun alkuun ulottuva kuukausiennuste: Eurooppa jakaantuu lämpimään ja viileämpään – miten käy Suomen?

  Eteläisessä ja keskisessä Euroopassa on ensi viikon alussa lämmintä ilmamassaa. Lämpötilat kohoavat paikoin 30 asteen lukemiin. Suomeen ja osin myös Ruotsiin ja Norjaan virtaa ensi viikon alussa viileää ilmaa pohjoisesta.
  Eteläisessä ja keskisessä Euroopassa on ensi viikon alussa lämmintä ilmamassaa. Lämpötilat kohoavat paikoin 30 asteen lukemiin. Suomeen ja osin myös Ruotsiin ja Norjaan virtaa ensi viikon alussa viileää ilmaa pohjoisesta.

  Onko 20 asteen rajan rikkoutuminen mahdollista Suomessa ensi viikolla? Osa ennusteista sanoo kyllä, osa ei

  Suomessa päivälämpötilat jäävät tämän hetken ennusteen mukaan ensi viikon alussa maan eteläosassakin 10–12 asteen tuntumaan, muualla maassa laajalti 5–10 asteeseen. Pilvisyys on melko runsasta. Alkuviikolla voi tulla myös paikallisia sateita.

  – Ensi viikon puolivälin sääennusteissa Suomen tilanne on vielä epävarma. Osa sääennustemalliajoista näyttää, että lämpö pääsee ensi viikon puolivälin jälkeen meille asti. Jos näin kävisi, lämpötilat voisivat nousta meillä laajalla alueella yli 20 asteeseen. Osa sääennustemalleista puolestaan pitää pohjoisen, viileän ilmavirtauksen meillä vahvana. Tässä tapauksessa lämpötilat jäisivät meillä viileiksi, 15 asteen rajan saavuttaminenkin jäisi hyvin paikalliseksi. Suuressa osassa Suomea lämpötilat jäisivät alle 10 asteeseen, Joanna Rinne toteaa.

  – Vielä ei siis voida varmuudella sanoa, kumpi näistä vaihtoehdoista tulee tapahtumaan. Lämmin ilma käväisee lähellä, mutta yltääkö se Suomeen asti, sitä ei vielä tiedetä. Pilvisyys on ensi viikolla varsin vaihtelevaa. Paikallisia sateita voi tulla siis etenkin alkuviikosta. Laajoja sadealueita ei ennusteissa kuitenkaan meille ensi viikolla näy, Joanna Rinne kertoo.

  Lue seuraavaksi: Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: Tältä näyttää tuleva kesä – ”Olen erittäin huolissani Euroopan tilanteesta”

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka
  toimittaja

  Päivitetty 11.5.2022 klo 16.01

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Videolla tarkastellaan, miltä voisi näyttää Suomen sääennuste huhtikuussa 2100.

  Julkaistu 12.4.

  Viimeksi katsomasi paikat