Sääuutiset ja blogi> Syysmyräkkä ja runsaat sateet iskevät Suomeen viikonloppuna – Pohjois-…
Uutiset |

Syysmyräkkä ja runsaat sateet iskevät Suomeen viikonloppuna – Pohjois- ja Keski-Lapissa vähitellen räntä- ja lumisateiden mahdollisuus

Syyskuun sadetta ja tuulta Raippaluodon sillan kupeessa.
Tulossa on sateita ja tuulista säätä viikonlopun mittaan. Arkistokuva: Matti Hietala, 23.9.2021

Viikonloppuna Suomeen on tulossa syysmyräkkä. Puuskaiset tuulet voimistuvat jo lauantaina, mutta voimakkaimmat tuulet ovat edessä sunnuntain mittaan. Sateita tulee paikoin runsaasti, jopa 20–40 millimetriä. Viikkojen taitteessa räntä- ja lumisateet ovat paikoin mahdollisia etenkin Käsivarren Lapissa ja ensi viikolla laajemmin Pohjois- ja Keski-Lapin alueella.

Sää on nyt ottanut viileämmän suunnan.

– Edessä on syksyisen sateista ja tuulista säätä. Sadetta tulee viikonloppuna kahdessa erässä, ja samalla myös puuskainen tuuli voimistuu. Maanantaina matalapainesää pitää taukoa, mutta jo tiistaina tai keskiviikkona sateet yleistyvät jälleen. Lapissa voi jo viikon vaihtuessa tulla hitusen lunta Käsivarren tuntureilla. Eri sääennusteiden välillä on vielä ollut vaihtelua, mutta Keski- ja Pohjois-Lapissa on ensi viikolla vesisateiden lomassa selvä lumisateenkin mahdollisuus, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Eniten viikonloppuna sataa ennusteen mukaan Pohjanmaalta Kainuuseen ulottuvalla alueella, missä kahden vuorokauden sademäärät lauantaista sunnuntaille voivat olla paikoin jopa 20–40 millimetriä. Lapissa viikonlopun ennustetut sademäärät ovat 1–15 millimetriä, muualla maassa 5–20 millimetriä.

Tulvakeskuksen mukaan viikonlopun sateet kääntävät länsirannikon jokien vedenpinnat nousuun. Vedenpinnat ovat Länsi-Suomessa edelleen paikoin korkealla syyskuun alun tulvahuipusta. Runsaimpien sateiden alueella voi aiheutua paikallista tulvimista. Erityisesti Etelä-Pohjanmaalla jokien pinnat voivat paikoin nousta uudelleen tulvarajoille viikonvaihteessa.

Lauantaina sateita ja puuskaista tuulta

Perjantaina sää on ollut laajalti poutaista, lännessä tulee paikoin sadekuuroja. Illalla hajanainen sadealue leviää maan länsipuoliskolle. Lauantain vastaisena yönä pikkupakkasta voi olla varsinkin Itä-Lapissa ja Kuusamon seudulla. Sateita leviää yön kuluessa itään asti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lauantaina aamulla sateita tulee monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa, pohjoisessa puolestaan tulee paikoin sadekuuroja.

– Sateet etenevät kohti itää. Lauantaina päivällä pilvisintä on maan keski- ja pohjoisosassa, sen sijaan etelässä pilvisyys vaihtelee. Iltaa kohti Lapissa pilvipeite alkaa rakoilla enemmän. Illalla enimmät sateet painottuvat Pohjanmaan rannikolta Pohjois-Karjalaan ja Pohjois-Pohjanmaalle yltävälle alueelle, Anna Latvala kertoo.

Sademäärä on lauantaina etelästä Oulun korkeudelle pääasiassa 5–15 millimetriä, Lapissa sateet jäävät vähiin.

Maan etelä- ja keskiosassa lounaistuuli on lauantaina kohtalaista ja puuskaista. Pohjoisessa tuuli on heikompaa ja vaihtelee lounaan ja kaakon välillä.

Katso videolta sateiden, tuulten ja sademäärien ennuste!

Lauantaina päivällä lämpötila on etelässä 15–18 astetta, maan keskiosassa 11–17 astetta ja pohjoisessa 7–13 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sunnuntain vastaisena yönä lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa 10–15 asteessa ja pohjoisessa enimmäkseen 3–8 asteessa. Lapissa pilvipeitteen rakoillessa lämpötila voi laskea lähelle nollaa.

Sunnuntaina tuuli voimistuu entisestään – sademäärät paikoin 15–30 millimetriä

Seuraava annos sadetta tulee Suomeen lännestä sunnuntaina. Matalapaineen keskus syvenee lähestyessään Suomea. Tuulet voimistuvat niin maalla kuin merelläkin.

– Sateita leviää lähes koko maahan, eniten maan eteläosan ja Pohjois-Pohjanmaan välille. Lapissa sadealue on hajanaisempi. Matalapaineen jälkipuolella tuuli kääntyy puhaltamaan luoteesta ja maa-alueillakin on kovia puuskia eri puolilla maata. Merellä on pieni myrskyn mahdollisuus, Anna Latvala sanoo.

Myrskyllä tarkoitetaan tilannetta, jossa 10 minuutin keskituuli on vähintään 21 m/s.

Sadetta tulee sunnuntaina suuressa osassa maata jälleen 5–15 millimetriä, mutta paikoin voi sataa selvästi enemmänkin.

– Pohjanmaalta Kainuuseen yltävällä alueella sademäärä saattaa kohota tämänhetkisen ennusteen mukaan 15–30 millimetriin, Anna Latvala kertoo.

Etelässä voi myös paikoin ukkostaa.

Matala sumupilvi kattoi koko taivaan Palokkajärvellä.
Kuva: Maarit Siitonen, Palokkajärvi, 11.9.2023.

Sateet liikkuvat sunnuntaina melko nopeasti itään. Illalla maan länsiosassa sekä Länsi-Lapissa sää selkenee jo monin paikoin.

Päivälämpötila on sunnuntaina maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 10–15 astetta, pohjoisessa 6–12 astetta.

Maanantain vastaisena yönä lämpötila laskee tuulen heiketessä maan länsi- ja pohjoisosassa. Lapissa ja paikoin myös Pohjois-Pohjanmaalla voi olla pikkupakkasta, maan länsi- ja lounaisosassa puolestaan hallaa. Yleisesti yölämpötila on 3–8 astetta.

– Maanantain vastaisena yönä lunta tai räntää voi tulla hitusen Lapin luoteisosassa, ainakin tuntureilla, Anna Latvala ennustaa.

Ensi viikon edetessä lisää sateita – lumisateet mahdollisia paikoin Lapissa

Ensi viikon maanantaina korkeapaine käväisee Suomessa. Enää Keski- ja Pohjois-Lapissa satelee ajoittain, muualla maanantai on tämän hetken ennusteen mukaan aurinkoinen poutapäivä. Päivälämpötila on laajalti 10–15 astetta, Pohjois-Lapissa 5–10 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tiistain vastaisena yönä Lapin pohjoisosassa on jälleen pakkasta, hallaa voi olla ainakin maan keskiosassa asti.

Ensi viikon edetessä on odotettavissa jälleen sateita.

– Seuraava matalapaine sateineen tulee tiistain–keskiviikon tienoilla lounaasta, mutta sateiden ajoitus tarkentuu myöhemmin. Tuuli voimistuu jälleen. Keski- ja Pohjois-Lapissa on räntä- ja lumisateen mahdollisuus. Ensi viikon loppupuolella Suomeen voi etelätuulen mukana virrata lämpimämpää ilmaa, jolloin myös yöpakkasille jätettäisiin hetkeksi hyvästit, mutta tämä on vielä epävarmaa; lämpö saattaa jäädä Suomen etelä- ja itäpuolelle, Anna Latvala toteaa.

Lue seuraavaksi: Syksy rysähtää nyt osaan maata, sateissa selvä signaali kaksi viikkoa – katso tuore kuukausiennuste!

Myrsky, myräkkä vai rajuilma? Näin termit eroavat toisistaan

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 15.9.2023 klo 18.19

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat