Mainos latautuu…

Myrsky, myräkkä vai rajuilma? Näin termit eroavat toisistaan

Myrskyt Suomessa
Aila-myrsky mylläsi Näsijärvellä Tampereella.
Aila-myrsky mylläsi Näsijärvellä Tampereella. Kuva: Ari Branthin, Tampere, 17.9.2020

Säätermit tuppaavat sekoittumaan puhekielessä. Usein kuulee puhuttavan myrskystä, vaikka sellaista ei olisi ollutkaan. Entä mitä ovat myräkät ja rajuilmat?

Paljon on erilaisia säätermejä. Selvitetään seuraavaksi, miten myrsky, myräkkä ja rajuilma eroavat toisistaan.

Myrsky on pitkäkestoinen ja laaja-alainen sääilmiö

Myrsky-sana on pyhitetty suomenkielessä säätilanteita varten, joissa tuulen 10 minuutin keskiarvo ylittää 21 m/s virallisella havaintoasemalla. Myrsky on yleensä pitkäkestoinen säätilanne ja sen vaikutuspiiriin voi kuulua iso osa Suomea tai jopa koko Pohjois-Eurooppa.

Myrskyt ovat yleisimpiä syksyisin ja talvisin, harvinaisia kesällä. Myrskyt ovat voimakkaita, usein myös laaja-alaisia matalapaineita. Suomessa sisämaassa ei tunturin huippuja lukuun ottamatta mitata myrskytuulia, yleensä niitä mitataan vain merialueilla.

Lue myös: Myrskyjä on kolmea eri tyyppiä, syntytavoissa iso ero

Aila-myrsky kaatoi puita Eurajoella.
Myrskyt voivat aiheuttaa tuhoa laajoilla alueilla Suomessa. Kovimmat myrskyt katkovat puita ja sähköjä ja tuovat merialueille suuria aaltoja. Kuva: Nina Pohjola, Eurajoki, 17.9.2020

Myräkkä on lievempi kuin myrsky

Myräkkä-sanalle ei ole tarkkaa meteorologista määritelmää, mutta sillä voidaan viitata esimerkiksi matalapaineeseen, joka tuo voimakkaita tuulenpuuskia ja runsaita vesi- tai lumisateita. Myräkkä voi haitata liikkumista.

Myräkän yhteydessä 10 minuutin tuulen keskinopeus ei ole yli 21 m/s, mutta yksittäiset ja hetkelliset tuulenpuuskat voivat kuitenkin ylittää tämän raja-arvon. Myräkkä voi myrskyn tapaan olla pitkäkestoinen sääilmiö, mutta yleensä se aiheuttaa vähemmän vahinkoa kuin myrsky.

Myräkällä voidaan viitata myös voimakkaisiin ukkosiin, eli Suomessa voi esiintyä ukkosmyräköitä, mutta ei kuitenkaan ukkosmyrskyjä.

Lue myös tämä: Tuulituhot – missä nopeuksissa tuuli alkaa olla haitallinen ihmisille ja ympäristölle?

Kesämyräkkä nostatti aaltoja
Myräkkä voi tuoda myrskypuuskia, mutta ei myrskytuulia, eli 10 minuutin keskituuli ei ylitä 21 m/s. Myräkässä tuulituhot jäävät myrskyä pienemmiksi. Kuva: Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 4.7.2023

Rajuilma on voimakas ukonilma

Rajuilmat ovat kesäisiä, voimakkaita ukonilmoja, joihin voi liittyä rajuja tuulenpuuskia, rakeita ja jopa trombeja.

Tutustu myös näihin:

Sylvi-rajuilman vyörypilvi
Sylvi-rajuilman vyörypilvi Helsingissä. Kuva: Ville Päivätie, Helsinki, 8.8.2010

Rajuilmoissa tuulenpuuskat voivat hetkellisesti olla Asta- ja Sylvi-rajuilmojen tapaan yli 30 m/s, mutta vahingot syntyvät usein pienemmälle alueelle kuin myrskyissä. Toisaalta vahingot voivat rajuilmasta riippuen olla huomattavia, sillä voimakkaimmat rajuilmat syöksyvirtauksineen kaatavat metsää laajoilla alueilla ja aiheuttavat muitakin omaisuusvahinkoja.

Lue seuraavaksi: Miten ukkoselta voi suojautua?

Päivitetty 23.8.2023 klo 15.27

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa