Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennusteeseen ilmestyi iso käänne – tältä näyttää tammikuu
Kuukausiennuste |

Kuukausiennusteeseen ilmestyi iso käänne – tältä näyttää tammikuu

Matalalta paistava aurinko saa valon siroamaan ilmakehässä kauniisti maalaten taivaan punertavilla sävyillä.
Pakkanen kiristyy tällä viikolla. Kuva: Markku Kuisma, Saariselkä, 27.12.2022

Tuore kuukausiennuste näyttää Suomeen keskimääräistä kylmempää tammikuun alkupuoliskoa. Idästä ja pohjoisesta virtaa tällä viikolla Suomeen hyvin kylmää ilmaa. Pakkanen voi paukkua maan eteläosassakin ajoittain 20 pakkasasteen tienoilla, Lapissa lämpötilat saattavat olla paikoin 30 pakkasasteen ympäristössä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 2. tammikuuta julkaisema kuukausiennuste on nyt ottanut aiempaa ennustetta kylmemmän kannan Suomen tammikuun alkupuoliskon säähän.

Tuore kuukausiennuste näyttää tammikuun kahdelle ensimmäiselle viikolle ajankohdan tavanomaisia lukemia kylmempiä lämpötiloja. Muutokset ennusteeseen olivat odotettavissa, sillä edellisessä ennusteessa Suomi keikkui keskimääräistä lämpimämmän ja keskimääräistä kylmemmän alueen rajamailla.

Tämän viikon alussa matalapaine on tuonut lumisateita etenkin etelään ja länteen. Viikon mittaan sää on kylmenemässä.

– Suomeen on leviämässä idästä ja pohjoisesta hyvin kylmää ilmaa. Keskiviikkona ja erityisesti torstaina koillisviima purevoittaa pakkasta entisestään. Viikon aikana kireitä pakkasia voi olla etelää myöten. Sää muuttuu korkeapaineen vahvistuessa myös kuivempaan suuntaan, mutta kevyttä pakkaslunta saattaa kuitenkin sadella, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Lämpötilat voivat loppuviikolla olla etelässäkin ajoittain 15–20 pakkasasteen tienoilla, Lapissa pakkasta voi paikoin olla noin 30 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– On vielä epävarmaa, missä vaiheessa säätilanne muuttuu. Eri säämallien mukaan pahin kylmyys väistyy joko viikonvaihteessa tai ensi viikon aikana. Samassa yhteydessä tuuli voimistuu ja tulee taas lisää lunta, Anna Latvala sanoo.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 2.1.2023)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus
2.–8.1.Viikon keskilämpötila on Suomessa 1–6 astetta keskimääräistä kylmempi, suurin poikkeama on maan länsiosassa ja pienin Itä-Lapissa. Sademäärä on laajalti tavanomaista pienempi, etelässä paikoin lähellä tavanomaista.Hyvä
9.–15.1.Viikon keskilämpötila voi olla edelleen 1–3 astetta keskimääräistä kylmempi. Sademäärä on suuressa osassa maata tavanomainen.Kohtalainen
16.–22.1.Viikon keskilämpötiloisssa tai sademäärissä ei ole merkittäviä poikkeamia keskimääräisistä.Heikko
23.–29.1.Lämpötila on lähellä tavanomaista tai mahdollisesti vähän sitä korkeampi. Sademäärässä ei ole poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.Heikko

Tammikuun 2. päivä alkanut viikko: Pakkanen kiristyy viikon mittaan – jopa 15–30 asteen pakkasia

Kuukausiennusteen mukaan 2. tammikuuta alkaneen viikon keskilämpötila on Suomessa 1–6 astetta keskimääräistä kylmempi. Suuressa osassa maata on myös vähäsateista.

– Suomi oli aiemmassa kuukausiennusteessa idän kylmän ja lännen lauhemman sään välissä, ja nyt tilanne keikahti kylmän sään puolelle. Idästä ja pohjoisesta virtaa Suomeen hyvin kylmää ilmaa. Pakkanen kiristyy, varsinkin selkeillä alueilla. Etelässäkin voi olla viikon kuluessa helposti 15–20 astetta pakkasta, jos pilvisyys antaa myöten. Lapissa –30 astetta on täysin mahdollinen, Anna Latvala ennustaa.

Erot pakkaslukemissa voivat kuitenkin olla suuria.

– Talvisessa korkeapainetilanteessa pilvipeite on usein repaleinen, joten se voi poiketa ennustetusta. Vaihtelu yksittäisen kunnankin alueella voi olla suurta. Jos sää näyttää arvioitua selkeämmältä, voi varautua samalla myös kovempaan pakkaseen – ja toisinpäin, Anna Latvala muistuttaa.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Euroopan keski- ja eteläosassa oli vuodenaikaan nähden erittäin lämmin joulu–tammikuun vaihde. Lämpötilat kipusivat viime viikonloppuna keskisessäkin Euroopassa paikoin jopa 15–20 plusasteen lukemiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Tammikuun 2. päivä alkaneella viikolla Keski- ja Etelä-Euroopassa on laajalla alueella 2–8 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Poikkeuksen tähän tekevät Portugali ja Espanjan pohjoisosa, joissa viikon keskilämpötila on aika lähellä tavanomaista.

Esimerkiksi Espanjan eteläosassa rannikoiden lähellä lämpötilat ovat tällä viikolla 15–20 asteessa. Saksassa asti käydään monin paikoin yli 10 asteessa.

Suomen lisäksi myös Norjassa ja osassa Ruotsia sekä Baltiassa on keskimääräistä kylmempää.

Britteinsaarilla ja Itämeren ympäristössä viikon sademäärä on kuukausiennusteen mukaan keskimääräistä suurempi. Euroopan eteläosassa ja aivan pohjoisessa sademäärä jää pieneksi.

Lue myös: Tammikuun lämpöennätykset rikkoutuivat alustavasti seitsemässä maassa Euroopassa – Ukrainassa pian kriittinen tilanne arktisen ilmamassan purkauksen vuoksi

Tammikuun 9. päivä alkava viikko: Yhä keskimääräistä kylmempää

Kuukausiennusteen mukaan 9. tammikuuta alkavan viikon keskilämpötila on Suomessa 1–3 astetta keskimääräistä kylmempi.

– Viikko voi olla vielä kalsea, mutta ennusteen epävarmuus kasvaa jo. Tämänhetkisessä päiväkohtaisessa ennusteessa ensi viikko ei näytä yhtä kylmältä kuin kuluva viikko, vaikka enimmäkseen onkin pakkassäätä. Sateiden osalta viikko on Suomessa kuukausiennusteen perusteella laajalti tavanomainen, etelässä ja Perämeren pohjukassa on vähän kohonnut mahdollisuus suurempiin sademääriin, Anna Latvala sanoo.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat tammikuun puolivälissä Ahvenanmaalla, etelä- ja lounaisrannikolla sekä paikoin länsirannikolla 0–2 plusastetta. Maan eteläosassa keskimääräinen ylin lämpötila on laajalti 0–4 pakkasastetta, maan keskiosassa 0–6 pakkasastetta ja pohjoisessa enimmäkseen 2–8 pakkasastetta, pohjoisessa Lapissa paikoin yli 8 pakkasastetta.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Idässä Venäjällä on 9. tammikuuta alkavalla viikolla korkeapaine, Länsi-Euroopassa puolestaan matalapaine.

– Suomi on jälleen kerran rajalla. Muualla Euroopassa on monin paikoin tavanomaista sateisempaa. Keskimääräistä kuivempaa on lähinnä Pyreneiden niemimaan eteläosassa, Norjassa ja Islannissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Etelä- ja Keski-Euroopassa on talvisen lauhaa, mutta kylmää säätä voi yltää Ukrainaan ja Baltiaan asti.

Lue myös: Joulukuu oli Suomessa laajalti keskimääräistä kylmempi – alin lämpötila −34,2 astetta, ylin 7,0 astetta

Tammikuun 16. ja 23. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää tammikuun loppupuolisko?

Tammikuun 16. päivä alkavalla viikolla korkeapaine pysyy mahdollisesti edelleen Suomen itäpuolella. Kuukausiennusteessa ei näy lämpötilassa tai sademäärässä selvää poikkeamaa Suomen alueella. Euroopan etelä- ja länsiosassa sää jatkuu vähän tavallista lauhempana.

– Tammikuun 23. päivä alkavalla viikolla sekä Suomessa että suuressa osassa muuta Eurooppaa viikko on mahdollisesti lämpötilan suhteen tavanomainen tai keskimääräistä lämpimämpi, mutta ennuste on jo hyvin epävarma, Anna Latvala toteaa.

Keski- ja Etelä-Euroopassa on viitteitä korkeammasta ilmanpaineesta.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Säävuosi 2022: Lumisia talvikuukausia, uusi helmikuun sade-ennätys ja paahtavan helteinen loppukesä

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat