Klo

Ilma

Tie

Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Loppukevään ja alkukesän ennuste: Atlantin korkeapaine sekoittaa pakkaa…
Kuukausiennuste |

Loppukevään ja alkukesän ennuste: Atlantin korkeapaine sekoittaa pakkaa Suomessakin – katso ensimmäinen kurkistus juhannusviikkoon

Keväinen ilta Helsingissä
Suomeen pääsee tällä viikolla ajoittain lämmintä ilmaa, mutta välillä pohjoisesta kiertyy meille kylmempää. Arkistokuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, 20.5.2022

Lue tiivistelmä

  • Sää jatkuu nyt hyvin vaihtelevana. Edessä on niin lämpimämpiä kuin viileämpiäkin päiviä.
  • Tälle viikolle kuukausiennuste ennakoi tavanomaisia tai paikoin tavanomaista viileämpiä viikon keskilämpötiloja.
  • Ensi viikolle kuukausiennusteessa on koko Suomeen keskimääräistä kylmempää säätä. 
  • Ennuste yltää jo juhannusviikolle asti ja näyttää sinne tällä hetkellä hieman tavanomaista lämpimämpää säätä. Näin pitkälle menevä ennuste on kuitenkin luonnollisesti jo hyvin epävarma.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 11. toukokuuta. Sen mukaan tämä viikko on Suomessa keskilämpötilaltaan ajankohdalle tavanomainen tai osassa maata tavanomaista viileämpi. Sateet jäävät lähes koko maassa vähäisiksi. Päivittäisennusteiden perusteella tämän viikon sää on kuitenkin hyvin vaihtelevaa.

– Kuukausiennusteen mukaan kevään etenemisessä ei näy ainakaan vauhdikasta spurttia lähiviikoilla. Päivittäisennusteissa sää vaihtelee tulevan reilun viikon ajan lämpimämmistä viileämpiin päiviin. Ensi viikko on kuukausiennusteen perusteella koko maassa selvästi tavanomaista kylmempi, sateita tulee ensi viikolla tavanomainen määrä tai tavanomaista vähemmän. Päivittäisennuste on kuitenkin vielä vaihdellut reilusti, eli ensi viikon ennusteeseen liittyy tavallista enemmän epävarmuutta, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 11.5.2025)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

12.–18.5.

(Viikko 20)

Viikko on keskilämpötilaltaan tavanomainen tai paikoin tavanomaista viileämpi. Sademäärät ovat lähes koko maassa keskimääräistä pienempiä.Kohtalainen

19.–25.5.

(Viikko 21)

Viikko on koko maassa keskimääräistä kylmempi. Sateita tulee tavanomainen määrä tai tavanomaista vähemmän.Heikko

26.5.–1.6.

(Viikko 22)

Viikon keskilämpötila on tavanomainen lähes koko maassa. Sateisiin ennuste ei enää muodosta vahvaa kantaa.Heikko

2.–8.6.

(Viikko 23)

Viikon keskilämpötila näyttää edelleen lähes koko maassa tavanomaiselta. Sateiden osalta ennuste kallistuu maan etelä- ja keskiosassa keskimääräistä sateisempaan suuntaan, pohjoisessa sademäärät olisivat ajankohdalle tyypillisiä.Heikko

9.–15.6.

(Viikko 24)

Viikolle ei näy poikkeamia tavanomaisesta, ei lämpötiloissa eikä sateissa.Erittäin heikko

16.–22.6.

(Viikko 25)

Juhannusviikon keskilämpötila on tämän ennusteen mukaan hieman tavanomaista lämpimämpi. Sateisiin ennuste ei enää ota kantaa. Ennuste näin pitkälle on jo hyvin epävarma.Erittäin heikko

Suomen tämän ja ensi viikon sään ennustettavuutta heikentää meteorologin mukaan nyt pohjoisen Atlantin korkeapaine.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Tämän korkeapaineen voimakkuudesta riippuu se, minkälaisia reittejä kylmempi ilma ja sateet korkeapaineen itäpuolella ottavat. Suomi kuuluu alueelle, jossa pienetkin muutokset korkeapaineen ennusteessa näyttäytyvät Suomen ennusteessa joko lämpenemisenä tai kylmenemisenä. Korkeapaine muuttaa muotoaan jatkuvasti, ja Suomen säätilanne elää muutosten mukana, Joanna Rinne sanoo.

Toukokuun 12. päivä alkanut viikko: Vaihtelevaa säätä edessä

Uuden kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötila on Suomessa ajankohdalle tavanomainen tai paikoin tavanomaista viileämpi. Viikon keskilämpötilan ero keskiarvoon on 0–1 astetta.

Päivittäisennusteiden perusteella säässä on päivien välillä vaihtelua tällä viikolla. Viikko on alkanut melko lämpimänä – etelässä ja lännessä mitattiin maanantaina paikoin yli 17 asteen lukemia, Salossa ja Kankaanpäässä yli 18 astettakin. Lapissa asti oli maanantaina paikoin 15–16 astetta. Sää kuitenkin viilenee jo viikon keskivaiheilla. Loppuviikon ennusteissa on ollut vaihtelua, mihin suuntaan sää kääntyy.

– Säähän vaikuttaa siis tällä viikolla pohjoisen Atlantin suunnalla oleva laaja korkeapaine. Korkeapaineen yhteydessä läntiseen Eurooppaan pääsee hyvin lämmintä ilmamassaa, mutta Suomeen kiertyy välillä koleaa ilmaa pohjoisen puolelta. Viikon edetessä sää pääsee näillä näkymin kuitenkin jonkin verran meillä lämpenemään uudelleen. Etenkin maan etelä- ja keskiosassa lämpötila voi nousta loppuviikolla aurinkoisessa säässä monin paikoin 15–18 asteeseen. Pilvisillä ja sateisilla alueilla lämpötilat jäävät selvästi viileämmiksi, Joanna Rinne ennustaa.

Pilvisyys vaihtelee tällä viikolla alueittain ja päivästä toiseen, päivittäin aurinkoistakin säätä on luvassa osassa maata. Paikallisia sateita tulee siellä täällä.

– Sateet tulevat enimmäkseen vetenä. Pohjoisessa Lapissa sateet ovat kuitenkin osin lunta, mutta kertymät jäävät pääosin pieniksi.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötilojen poikkeamista Eurooppaan!

Torstai on maanantaina tehtyjen ennusteiden mukaan viikon tuulisin päivä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Silloin pohjoisenpuoleinen tuuli voimistuu puuskaiseksi lännessä ja pohjoisessa. Tuulitilanne kuitenkin vaihtelee viikon kuluessa päivästä ja alueesta toiseen. Myös päivälämpötilat vaihtelevat: tiistaina etenkin maan etelä- ja keskiosassa lämpötila voi nousta 15–18 asteeseen, mutta keskiviikkona ylimmät lämpötilat ovat 12 asteen luokkaa. Tämän hetken ennusteen mukaan loppuviikoksi sää jälleen lämpenee niin, että Suomen korkeimmat lämpötilalukemat ovat 15–18 asteen tienoilla, Joanna Rinne kertoo.

Meteorologi muistuttaa, että pilvisyys kuitenkin vaikuttaa lämpötiloihin suuresti.

– Saman päivän aikanakin päivälämpötilat voivat maan etelä- ja keskiosassa vaihdella alueittain esimerkiksi 7 asteesta yli 15 asteeseen. Myös pohjoisessa on suurta päivä- ja aluekohtaista lämpötilavaihtelua, mutta enimmäkseen päivälämpötilat pysyvät 5 ja 15 asteen välillä. 

Öisistä pakkasista ei vielä päästä.

– Yöpakkasia on odotettavissa heikkotuulisina ja selkeinä öinä lähinnä pohjoisessa, mutta maan etelä- ja keskiosassakin ne ovat vielä paikallisesti mahdollisia.

Muun Euroopan osalta kuukausiennuste näyttää, että viikon keskilämpötila on tällä viikolla itäisessä Euroopassa reilusti tavanomaista viileämpi.

– Myös osassa Espanjaa ja Portugalia sekä Italiaa on tavanomaista kylmempää. Läntisessä Euroopassa puolestaan on monin paikoin tavanomaista lämpimämpää. Sateita tulee ennusteen perusteella suuressa osassa Eurooppaa tavanomaista vähemmän, mutta paikallisia runsaampienkin sateiden alueita löytyy Euroopasta sieltä täältä, Joanna Rinne toteaa.

Pohjoisen Atlantin korkeapaineen seurauksena sadealueiden reitti kulkee tällä viikolla eteläisestä Euroopasta itäiseen Eurooppaan.

– Euroopassa viikon suurimpia sadekertymiä ennustetaan eteläiseen Italiaan sekä Kreikan suunnalle, jossa viikon sadekertymä voi olla 50–100 millimetrin luokkaa. Loppuviikolla Euroopan lämpimimmät säät löytyvät Espanjasta, jossa lämpötila kohoaa paikoin jopa yli 30 asteeseen, Joanna Rinne sanoo.

Toukokuun 19. päivä alkava viikko: Suomessa tavanomaista viileämpää säätä

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan 19. toukokuuta alkavan viikon keskilämpötila on Suomessa tavanomaista viileämpi. Sademäärät ovat ajankohdalle tyypillisiä tai keskimääräistä pienempiä.

– Euroopan korkeapaine heikkenee. Itäisen Euroopan tavanomaista kylmempi signaali pitää kuukausiennusteen mukaan pintansa, ja Suomessakin kylmyys vahvistuu viikon keskilämpötiloissa. Läntisessä Euroopassa tavanomaista lämpimämmän sään aalto levittäytyy myös Espanjan ja Portugalin alueelle, Joanna Rinne kertoo.

Päivittäisennusteissa on ollut Suomen osalta erilaisia vaihtoehtoja.

– Sää ennustuu huonosti, ja ennusteissa on ollut suurta vaihtelua. Tämänhetkisten ennusteiden mukaan maan itä- ja pohjoisosan yli liikkuu alkuviikolla hajanaisia sateita, etelässä ja lännessä on poutaisempaa. Näillä näkymin alkuviikon päivälämpötiloissa ei yleisesti ottaen tapahdu viikonlopun jälkeen suuria muutoksia, Joanna Rinne kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta kuukausiennuste sateiden poikkeamista Eurooppaan!

Kuukausiennusteen perusteella sateita tulee 19. toukokuuta alkavalla viikolla suuressa osassa Eurooppaa yhä tavanomaista vähemmän. Italian suunnalle ennustetaan kuitenkin tavanomaista runsaampia sateita.

Toukokuun loppu ja kesäkuu: Miltä näyttää jatko?

Uusi kuukausiennuste näyttää nyt, että 26. toukokuuta alkava viikko on Suomessa laajalti keskilämpötilaltaan tavanomainen, Pohjois-Lapissa paikoin tavanomaista viileämpi.

– Kuukausiennusteen muodostavat osaennusteet alkavat kuitenkin jo selvästi eriytyä toisistaan, ja poikkeamia tavanomaisesta kuvaavat värit muuttuvat hailakammiksi huonon ennustettavuuden takia. Läntisen Euroopan lämpö näyttäisi jatkuvan, mutta itäisen Euroopan tavanomaista kylmempi väistyy. Poikkeamia osoittavien värien puuttuminen Suomen kartalta voi kuitenkin jo viitata pikemmin sään huonoon ennustettavuuteen kuin keskiarvoiseen säähän. Sademäärään ennuste ei Suomen alueella enää juuri ota kantaa, Joanna Rinne sanoo.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa touko–kesäkuun vaihteessa maan eteläosassa 16–20 astetta, maan keskiosassa 14–18 astetta ja pohjoisessa laajalti 10–16 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 8–10 astetta.

Termisen kesän keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen kesän keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca 

Muualla Euroopassa sademäärät vaihtelevat ennusteessa 26. toukokuuta alkavalla viikolla itäisen ja kaakkoisen Euroopan paikoin keskimääräistä vähäisemmistä sademääristä läntisen Euroopan paikoin tavanomaista runsaampiin sademääriin.

Kuukausiennusteessa 2. kesäkuuta alkavalla viikolla suuressa osassa Eurooppaa viikon keskilämpötila vaihtelee tavanomaisesta tavanomaista lämpimämpään.

– Suomessa ei lämpötilassa juuri näy eroa keskiarvoihin, mutta Pohjois-Lapin suunnalla tavanomaista kylmempien viikkokeskilämpötilojen mahdollisuus säilyy. Sateita tulee tämän ennusteen mukaan maan etelä- ja keskiosassa keskimääräistä enemmän, muualla maassa tavanomainen määrä. Pohjoisessa ja läntisessä Euroopassa sataa pikemmin tavanomaista runsaammin kuin tavanomaista vähemmän. Eteläisessä Euroopassa on puolestaan laajoja vähäsateisia alueita, Joanna Rinne kertoo.

Tämän hetken ennusteessa 9. kesäkuuta alkavalle viikolle ei näy Suomeen poikkeamaa tavanomaisesta, ei lämpötiloissa eikä sateissa.

– Pisimmillään ennuste ulottuu juhannukselle asti. Juhannusviikolle ennuste näyttää nyt Suomeen tavanomaista lämpimämpää säätä, mutta on hyvä pitää mielessä, että niin pitkälle asti sään ennustettavuus on Suomen leveyspiireillä jo erittäin huono, Joanna Rinne toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kesän 2025 pitkä ennuste julki: Tältä näyttää jakso kesäkuusta elokuulle Suomessa ja muualla Euroopassa!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 13.5.2025 klo 17.44

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Viimeksi katsomasi paikat