Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Lumivyöryjen riski kohonnut, siitepölyä voi olla ilmassa ja hyyde aiheuttanut…
Uutiset |

Lumivyöryjen riski kohonnut, siitepölyä voi olla ilmassa ja hyyde aiheuttanut tulvimista

Lunta Riisitunturilla helmikuussa 2020.
Lämpötilojen isot muutokset sekä runsaat lumisateet kohottavat tyypillisesti lumivyöryjen riskiä. Arkistokuva: Maarit Siitonen

Sää on lauhtunut voimakkaasti föhn-tuulessa alkuviikolla. Lapissa lumivyöryriski on kohonnut viime viikosta. Suomeen voi tällä viikolla kaukokulkeutua lepän ja pähkinäpensaan siitepölyä Keski-Euroopasta.

Paukkupakkasten jälkeen alkuviikolla on mitattu jo plusasteita suuressa osassa maata.

Ilmatieteen laitoksen lumivyöryennusteen mukaan lumivyöryjen riski on kohonnut Lapissa viime viikkoon nähden. Lumivyöryennuste tehdään kuudelle alueelle Lappiin. Vaaraluokka on nyt huomattava eli 3 viisiportaisella asteikolla Kilpisjärvellä, Ounas-Pallaksen alueella, Saariselällä ja Ylläs-Levin alueella. Tämä tarkoittaa vaarallisia lumivyöryolosuhteita. Rukalla ja Luosto-Pyhän alueella vaaraluokka on kohtalainen eli 2. Tämä tarkoittaa kohonneita lumivyöryolosuhteita tietyissä maaston muodoissa.

Lumivyöryennuste koskee hoitamattomia luonnonrinteitä. Varoitukset eivät siis koske hoidettuja ja ylläpidettyjä rinteitä.

Hiihtovaelluksella olleet äiti ja 12-vuotias poika menehtyivät lumivyöryssä Pallastunturilla viime viikolla.

Lapinkin säässä on siis nyt tapahtunut isoja muutoksia viime viikkoon nähden. Viime viikon jopa yli 40 asteen pakkasten jälkeen tiistaina on käyty jopa plusasteilla läntisessä Lapissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Lapissakin sää on lauhtunut voimakkaasti ja sinne on tullut lisää lunta. Lumisateita on vielä tulossa lisää viikon mittaan, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Katso videolta lähipäivien sääennuste!

Lumivyöryriskiä kasvattavat tyypillisesti juuri suuret ja nopeat vaihtelut lämpötilassa sekä runsas lumentulo tai vesisade. Riskiä nostaa myös esimerkiksi voimakas tuuli, joka kasaa lunta rinteiden päälle.

Lumivyöryvaara on suurimmillaan jyrkissä rinteissä ja niiden välittömässä läheisyydessä. Suomessa lumivyöryt ovat yleisimpiä kevättalvella.

Lue myös: Miten lumivyöry tapahtuu ja mitkä ovat sen ensimerkit?

Siitepölyä voi olla ilmassa jo tällä viikolla – hyyde aiheuttanut tulvimista

Turun yliopiston siitepölytiedotus kertoi tiistaina, että pähkinä ja leppä ovat aloittaneet kukintansa Keski-Euroopassa. Eteläisten ilmavirtausten mukana siitepölyä voi tällä viikolla kaukokulkeutua myös Suomeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tulvakeskus puolestaan kertoo, että hyyde on nostanut joen pintaa Kymijoella ja Kokemäenjoella. Vedenkorkeus nousi sekä Kokemäenjoella Kiikassa että paikoin Kymijoen alajuoksulla vuodenvaihteesta alkaneen pakkasjakson aikana hyyteen vuoksi enimmillään noin metrin. Vesi on tulvinut alavimmille ranta-alueille.

Vedenkorkeudet hyydekohteissa ovat kuitenkin pääosin jo kääntyneet laskuun. Lauhtunut sää helpottaa tilannetta.

Lue seuraavaksi: Föhn-tuulessa jo 5 plusastetta: Enontekiöllä lämpötila nousi yli 46 astetta – itään ja pohjoiseen lisää lunta

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 9.1.2024 klo 17.41

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat